Nedeljski Dnevnik

Kmetijski nasveti

Mag. Uroš Benec, univ. dipl. inž. agronomije

-

V poletnih dneh sem večkrat slišal sosede, da se kače pojavljajo po hlevih in na dvoriščih. Celo na podstrešju se najde kakšna kačja koža. Tudi pri meni na domačiji jih večkrat opazim. Kač sicer ne ubijem, jih pa skušam nekako pregnati s kakšnim ropotanjem. Zanima me, ali je mogoče kupiti kakšne kemične pripravke ali kaj podobnega. Kačam bi jih nastavil tam, kjer se rade zadržujejo, tako da se ne bi preveč plazile okrog dvorišča, hlevov in drugih objektov.

Naročnik Jože

Odgovor: Zagotovo se marsikdo strinja z vami, da pogled na kačo na dvorišču ni ravno prijeten. Za marsikoga je verjetno celo zelo strašljiv. Za začetek naj povemo, da lahko za zmanjšanje pojava kač veliko storimo sami. Redno kosimo travo in odstranjuj­emo listje, saj to kačam daje zavetje. Okoli hiše odstranimo vsa morebitna zavetišča za kače, kot so različni kupi kamenja, drv, desk ali podobnega, saj se kače v takih kupih skrijejo. Ograje naj bodo cele, kanalizaci­jski jaški zaprti, na odprtinah za prezračeva­nje pa mreže. Le tako lahko kačam preprečite vstop v prostore. Eden glavnih virov hrane za kače so majhni glodavci, predvsem miši in podgane. Zato je nujno, da pravočasno odstranimo glodavce, s čimer kačam preprečimo dostop do hrane. Kače zelo motijo tudi neprijetne vonjave. Naravne odganjalke kač so na primer nekatere rastline, kot so meta, žajbelj in sivka. Omenjene rastline lahko posadimo okoli dvorišča, s tem boste dosegli, da se bodo teh prostorov kače raje izognile. Prav tako si lahko pripravimo domače pripravke iz različnih eteričnih olj, žvepla in amonijaka. Lahko vzamete nekaj starih krp, jih prepojite z amonijakom in razporedit­e po vrtu.

Kot ste zapisali, lahko na trgu tudi kupimo posamezne komercialn­e odganjalce glodavcev in kač. Namestite jih po vrtu. Navadno delujejo tako, da oddajajo tresljaje, preženejo pa tudi druge neželene živali. Ob koncu moramo nujno omeniti, da se ne priporoča ubijanje kač ali uporaba strupov, saj so mnoge vrste kač koristne tako pri nadzoru škodljivih populacij insektov kot tudi za ohranjanje ekosistema.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia