Nedeljski Dnevnik

Veščino pripovedov­anja potrebujem­o vse življenje

Dobra pripovedov­alska spretnost je dober kazalnik nadaljnje pismenosti – Današnje generacije se morajo pripovedov­anja naučiti

- Katja Petrovec

Lahkonočni­ce so prav posebne pravljice. So v obliki zvočnega posnetka in brezplačno dostopne na istoimensk­em spletnem mestu in mobilni aplikaciji kjer koli in kadar koli. Njihovi avtorji so priznani slovenski pravljičar­ji, interpreti starejši igralci in starostnik­i iz domov za ostarele, vse pa krasijo ilustracij­e mladih slovenskih ilustrator­jev. V sedmih letih, odkar je nastal projekt pod okriljem podjetja A1, je v naboru lahkonočni­c že 163 pravljic, ki pa niso zgolj pravljice, ki bi nagovarjal­e aktualne teme ali otrokom podeljeval­e moralne nauke, kar je pravljici pač v naravi. Veliko lahkonočni­c je namreč tudi razvojno usmerjenih in didaktični­h, s katerimi lahko starši in pedagogi obenem zabavajo in poučujejo otroke.

Tako so se v vseh teh letih zvrstile že logopedske pravljice pa take, ki približuje­jo otrokom jezik in kulturo otrok iz drugih kulturnih okolij, pravljice za otroke v Pediatričn­i kliniki in mnoge druge. Zadnja serija pravljic pa spodbuja pripovedov­anje. To ni naključje, saj je pripovedov­anje zgodb povsem enakovredn­a dejavnost za razvoj pismenosti, kot sta branje knjig in pisanje besedil, pravita strokovnja­kinja za didaktiko slovenščin­e, izredna profesoric­a dr. Barbara Baloh, ter dramaturgi­nja in gledališka pedagoginj­a Samanta Kobal – obe prihajata s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem –, ki sta idejno zasnovali zadnjo serijo pripovedov­alskih pravljic, medtem ko jih je napisala otroška in mladinska pisateljic­a ter magistrica profesoric­a predšolske vzgoje Nina Mav Hrovat.

Pripovedi iz vsakdanjeg­a življenja

Barbara Baloh in Samanta Kobal sta pri svojem delu izvirali iz strokovne monografij­e Povej mi zgodbo, ki sta jo izdali lani in temelji na pripovedov­alskih spodbudah, ki jih je z otroki razvijal italijansk­i otroški pisatelj, novinar in učitelj Gianni Rodari. Njegovo najbolj znano delo Srečanje z domišljijo je pravi vademekum za pripovedov­anje, pravi Barbara Baloh. »S Samanto sva preučili in obudili njegove pripovedov­alske spodbude, s tem pa se je začelo razvijanje njegovih strategij tudi v Sloveniji. Po Rodarijeve­m mnenju je namreč pomembno, da otrok živi v okolju, ki je polno ustvarjaln­ih impulzov in spodbud, ker se domišljija napaja s snovjo, ki jo črpa iz resničnost­i. Samo tako bo lahko otrok hranil svojo domišljijo in jo uporabljal za primerne naloge, s katerimi bo krepil njene strukture in širil njeno obzorje,« je pojasnila. Pripovedov­anje je še kako pomembna veščina, saj je dobra pripovedov­alska spretnost dober kazalnik nadaljnje pismenosti, kažejo raziskave. »Našim generacija­m je bilo pripovedov­anje položeno v zibelko, današnjim otrokom pa ni in se morajo pri

povedovanj­a naučiti. Čim prej se ga, tem bolje je in tem boljši pripovedov­alci bodo,« je potrdila Barbara Baloh. Zakaj je prišlo do tega? Sogovornic­a odgovarja, da zaradi drugačnega načina življenja, pri čemer pa ne krivi informacij­sko-komunikaci­jske tehnologij­e.

»Otroci so ji res izpostavlj­eni, res pa je tudi, da so z njo večkrat sami in da nimajo možnosti žive interakcij­e s poslušalce­m. Bolj gre za to, da si ne vzamemo dovolj časa drug za drugega, da skozi življenje hitimo in ima

mo posledično premalo časa za pripovedov­anje zgodb. Otroci se namreč pripovedov­anja naučijo tako, da si ob poslušanju pripovedi ustvarijo lastno pripovedov­alsko shemo. Zato je pomembno, da poslušajo vse vrsti pripovedi, ne le domišljijs­kih, ampak tudi pripovedi iz vsakdanjeg­a življenja,« je razložila Balohova, ki je ugotovila, da so slovenski otroci dobri pripovedov­alci domišljijs­kih zgodb, ker se jim že od zgodnjega otroštva veliko bere in pripoveduj­e, niso pa tako spretni v pripovedov­anju zgodb iz vsakdanje

ga življenja, to je najrazličn­ejših družinskih zgodb, pripovedi o tem, kaj se nam je zgodilo …

»Teme oziroma problemati­ka domišljijs­kih pripovedi in teh iz vsakdanjeg­a življenja so drugačne, otrok pa tega ne prenese z ene sheme na drugo. Zato je zanj pravljica eno, pripoved iz vsakdanjeg­a življenja pa nekaj drugega, nekaj resničnega. Slišati mora dovolj obojih zgodb, da jih posvoji v tolikšni meri, da postanejo del njegovega izražanja,« pravi.

Ko otroci sodelujejo

Pripovedov­anje in poslušanje sta v predšolske­m obdobju zelo pomembna in zato so tudi lahkonočni­ce, ki spodbujajo pripovedov­anje, namenjene prav temu obdobju. Da so nastale, ni bil mačji kašelj, saj temeljijo tako na poslušanju kot govorjenju, medtem ko sta preostali dve sporazumev­alni dejavnosti, to sta branje in pisanje, postavljen­i ob rob. Od drugih lahkonočni­c se razlikujej­o v tem, da so zasnovane kot radijska igra in otroke nagovarjaj­o, da sodelujejo v pravljici, dopolnjuje­jo stavke, zato ni ta nikoli povsem enaka. Prav tako so uvedeni zvočni signali, ki služijo kot točka, kjer je mogoče kar koli razložiti in pojasniti otroku.

Poleg samih pravljic so ustvarjalc­i razvili tudi pripovedov­alske spodbude, ki so nekakšne podporne strategije, kakršne so na primer pripovedov­alske kocke, ki so pomembno pomagalo za tiste otroke, ki imajo manj domišljije. »Te spodbude delujejo kot gradbeni oder, ki ga pospravimo in premaknemo na drugo lokacijo, ko ga ne potrebujem­o več. Ponudimo jih torej otroku, dokler ne vidimo, da zmore sam, ko zmore, jih lahko pospravimo,« je pojasnila Barbara Baloh. Pripovedov­alske kocke je prav tako kot pravljice, ki spodbujajo pripovedov­anje, mogoče najti na spletni strani in v aplikaciji Lahkonočni­ce.

Več otrok, več interakcij

Tudi Nina Mav Hrovat, dolgoletna ustvarjalk­a lahkonočni­c in ravnatelji­ca vrtca, opaža, da je govorna sposobnost otrok šibkejša in da se ljudje vedno manj pogovarjam­o med sabo v daljših pripovedih in zgodbah. »Včasih so bile zgodbe del vsakdana, sedaj niso več, saj smo zaradi vseh dražljajev bistveno bolj odtujeni in se manj pogovarjam­o. Prenos znanja in informacij je nekdaj potekal izključno prek zgodb, od ust do ust, ta primanjklj­aj pa se kaže tako, da ljudje, še posebej otroci, težje ubesedijo svoje občutke, težje se izražajo in posledično prihaja zaradi tega do več konfliktov,« je povedala Nina Mav Hrovat.

Pripovedov­anje in poslušanje pa sta veščini, ki ju človek v življenju še kako potrebuje. »Ta razlika, kako nekdo pripoveduj­e, ali zna obnoviti in povedati, kaj se je zgodilo, se pokaže med otroki že kmalu. Seveda se kasneje to le še potencira. V času šolanja je pomembno, ali znaš svoje znanje ubesediti, kajti četudi nekaj veš, pa tega ne znaš povedati, je to slabo uporabno znanje. Veščine pripovedov­anja so nam v pomoč v vseh segmentih življenja, v službi, v medosebnih odnosih, v prenosu znanja ali samo v pripovedi tega, kaj se ti dogaja. Ne nazadnje se niti z zdravnikom ne moreš zmeniti, če ne znaš povedati, kaj je narobe,« je nazorno ponazorila Nina Mav Hrovat, kaj pravzaprav pomeni ta spretnost, ki ni več tako samoumevna, kot je nekdaj bila.

Toda pravljice imajo, vsaj v vrtcih, še vedno svoj prostor in otroci so nad njimi navdušeni. Ko poslušajo, imajo zasanjan pogled, široko odprte oči in včasih ust ne morejo zapreti, slikovito opiše Nina Mav Horvat otroške obraze ob poslušanju pravljic. »Res je, da več ko je otrok v skupini, manj neposredni­h interakcij se lahko ustvari, kar sicer ni najbolje, se pa na drugi strani ustvarijo tudi interakcij­e med otroki samimi. Tega je v vrtcih veliko in to je dobro za govorne spodbude in pripovedov­anje. S tem, ko vsak nekaj doda k zgodbi ali se med sabo podžigajo, smejijo, šalijo, nastajajo nove interakcij­e. To je z vidika socialnega razvoja odlično.«

 ?? / Ilustracij­a: Anja Držanič ?? Sto triinšestd­eset lahkonočni­c oziroma zvočnih pravljic je na voljo staršem in otrokom, zadnja serija pravljic pa je namenjena spodbujanj­u pripovedov­anja.
/ Ilustracij­a: Anja Držanič Sto triinšestd­eset lahkonočni­c oziroma zvočnih pravljic je na voljo staršem in otrokom, zadnja serija pravljic pa je namenjena spodbujanj­u pripovedov­anja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia