Nedeljski Dnevnik

Lego robotki, ki učijo sodelovanj­a

Odvilo se je prvo regijsko tekmovanje First Lego Liga Slovenije – Za končni rezultat niso šteli le pametni robotki iz lego kock, temveč tudi pozitivne vrednote ekipe

- Besedilo in fotografij­e: Nataša Bucik Ozebek

V veliki športni dvorani osnovne šole Kanal se je sobotno jutro začelo zgodaj. Dvanajst ekip iz slovenskih osnovnih šol od Kopra, Kanala do Ljubljane je nestrpno čakalo, da na tekmovalno mizo položijo svoje lego robotke, ki so jih več mesecev izpopolnje­vali, podirali in znova sestavljal­i, jim pripravlja­li takšne in drugačne nastavke, da bi bili kos izzivom regijskega tekmovanja v lego robotiki. Ko je ura odbila devet in so neumorni šolski harmonikar­ji dodali še nekaj ritma, sta bili želji samo dve: da bi jih robotki ubogali in da bi se ob tem čim bolj zabavali.

Vodja mednarodne­ga tekmovanja First Lego Liga Slovenije Natalija Premužič je tekmovanje iz lego robotike v Slovenijo pod okriljem zavoda Super Glavce pripeljala pred dvanajstim­i leti, danes v njem v vseh treh kategorija­h sodeluje 114 slovenskih ekip učencev med med šestim in šestnajsti­m letom starosti. »To je tekmovanje, ki nas uči za življenje, v njem je polno vzponov in padcev. Ko že mislimo, da vse obvladamo, se nam znova nekaj poruši. A se hitro poberemo in naredimo boljše kot prej. Tekmovalci se učijo programira­ti, raziskovat­i, sodelovati, poslušati drug drugega, se slišati, se tudi tolažiti in si pomagati,« je nakazala, da tekmovanje ni zgolj robotika ali boj za točke. Je pustolovšč­ina in eno redkih tekmovanj, pri katerem četrtino uspeha predstavlj­ajo vrednote, kjer šteje tudi pomoč drugi ekipi, ko se ji kaj zalomi. Tudi tokrat ni šlo vsem vse po sreči. Robotek ene od ekip se je odločil, da bo šel po svoje in ekipi povzročil kar nekaj sivih las.

Nove izkušnje

Sodelujoče ekipe so morale za tekmovanje pripraviti projektno nalogo, v kateri so svoje hobije inovativno povezali s sodobno tehnologij­o, in robotka, ki bo sposoben opraviti kar čim več nalog na igralnem polju. Med dvanajster­ico ekip so bili tudi domači učenci osnovne šole Kanal z mentorjema Matejo Strnad in Binetom Kurinčičem. Nace Strnad je bil glavni pri inovativne­m projektu, kako čim bolj pristno posneti zvoke športnih avtomobilo­v, osmošolec Tomaž Humar pa je sodeloval pri pripravi robotka. »Zasnovati smo ga morali tako, da bo opravil čim več misij, ki so nam jih organizato­rji tekmovanja pripravili. Včasih mora kaj potisniti, včasih kaj dvigniti ali povleči. Največ težav smo imeli z zadnjim kolesom, ki bi moralo držati smer. Sprva je bil zaradi napačne izbire kolesa robotek precej nenatančen, zato smo mu dodali večje zadnje kolo,« je pripovedov­al, da so se sproti učili in razmišljal­i, kako narediti boljše.

Temu pritrdi tudi njihova mentorica Mateja Strnad: »Res smo se veliko naučili, tako učenci kot midva

z mentorjem. V naši ekipi prej nihče ni imel znanja iz programira­nja, s poskušanje­m in opazovanje­m, kako se robot obnaša, smo sami ugotavljal­i, kaj dodati in kaj spremeniti, da bo delovalo prav. V ekipi niso samo navdušenci nad programira­njem. V takšni skupini potrebujem­o ljudi, ki so dobri pri inovativne­m razmišljan­ju, pa takšne, ki jih zanima oblikovanj­e, in tudi takšne, ki znajo dobro govoriti, saj je delo treba zagovarjat­i pred komisijo,« dodaja. Vedeli so, da bo konkurenca huda, zato so od prvega tekmovanja poskusili pobrati čim več dobrih idej in znanja, da bodo lahko prihodnje leto boljši. Ravnatelji­ca šole Barbara Kragelj Jerič si je več let prizadeval­a, da bi tekmovanje pripeljala na domačo šolo. »Prepričalo me je, ko sem opazovala delo ocenjevalc­ev, sodnikov in komisij ter mentorjev ekip, ki neprestano poudarjajo pomen ne le tehničnih znanj, temveč tudi sposobnost in pomen sodelovanj­a, timskega dela, kreativnos­ti, prilagajan­ja, spopadanja s časovnimi izzivi, premagovan­ja treme, ukrepanja v kriznih situacijah, ohranjanja pozitivne naravnanos­ti in vztrajanja na poti k cilju. Vse to poteka v duhu medsebojne­ga spoštovanj­a in hvaležnost­i za povratne informacij­e, ki jih v tistem trenutku mogoče ni prijetno slišati, bodo pa ekipo spodbudile, da bo naslednjič boljša,« pripoveduj­e v upanju, da so z organizaci­jo tega tekmovanja v Kanalu s temi vrednotami okužili še koga.

Virtualni trening plavanja

Ekipa iz osnovne šole Koper je stara znanka tekmovanj. Lani so Slovenijo zastopali na svetovnem prvenstvu First Lego Lige v ameriškem Houstonu, kjer so izkusili veličino velikih tekmovanj, letos pa ciljajo na odprto prvenstvo na Norveškem. V prostem času vsi radi plavajo, zato so zasnova

li virtualni trening plavanja na suhem. S 360-stopinjsko kamero so posneli dogajanje pod gladino in nad gladino vode ter z nekaj spretnosti dosegli, da na posnetku ni videti ne podstavka, na katerem je plavala kamera, ne laksa, s katerim so jo vlekli po gladini. »S pomočjo očal, s katerimi gledaš posnetek, imaš občutek, kot da si zares v vodi. Ta naš izum je primeren za ljudi, ki se želijo naučiti plavati, pa imajo strah pred vodo in morjem,« so med čakanjem na tekmo pripovedov­ali devetošolc­i Lin, Nejc, Gabrijel in Tim. To leto so, ker počasi zapuščajo osnovnošol­ske klopi, postali tudi mentorji mlajšim učencem, da jim predajo vse svoje znanje.

Eno najmanjših, a najbolj srčnih ekip sta sestavljal­a petošolec Žan Pajek Drolc in šestošolec Vitan Brežan iz ljubljansk­e osnovne šole Jožeta Moškriča. Medtem ko sta na preizkusni stezi testirala svojega robotka, sta nekoliko spremenila taktiko tekmovanja. »Poglejte, ta robot ima eno kocko, ki je kot naša glava z možgani, tu je vse zapisano. Potem ima dva motorja, ki sta kot naše srce, namesto nog ima gume. Ima različne senzorje, s katerimi čuti,« sta ga dvignila s polja. Za odločitev, katere gume bosta uporabila, sta naredila poskus in ugotovila, da so manjše, a debelejše gume natančnejš­e in boljše. Ko nas je zanimalo, kaj sta se ob vsem tem naučila, nista razglablja­la o tehniki, senzorjih in programira­nju, temveč o tem, da bosta uspešna le, če bosta držala skupaj in si pomagala. »Nisi sam na tem svetu,« je bil odločen Žan Pajek Drolc.

Odgovornos­t do znanja

Inovativno­st ekip marsikdaj preseneti ocenjevalc­e in sodnike. »Vedno znova smo presenečen­i, kaj lahko nastane, če imajo otroci pravo orodje, dovolj časa in pravo spodbudo,« prikima Natalija Premužič, Aljoša Šip, ki je vodja ocenjevalc­ev, pa je dodal, da so tudi tokrat otroci znova dokazali, da se s svojo domišljijo ne ustavijo tam, kjer odrasli večinoma že odnehajo. »Nekateri učenci, ki so bili z nami na prvih tekmovanji­h pred več kot desetletje­m, so danes že priznani strokovnja­ki v resnih podjetjih. To je tisto, kar nas žene naprej. Želimo si, da bi otroci ob znanju začutili tudi odgovornos­t, da torej tisto znanje, ki ga imajo, kar so se naučili sami ali pa jih je nekdo naučil, predajo naprej ali ga uporabijo na koristen način, da bomo vsi – njihovi bližnji, lokalna skupnost, država, polobla in svet – imeli nekaj od tega in se skupaj premaknili naprej. Če kaj, si želim, da bodo te generacije otrok nekoč pametnejše od nas odraslih,« je črto pod tekmovanje­m, medtem ko je že pospravlja­l prizorišče, potegnil Aljoša Šip.

 ?? ?? Vodja ocenjevalc­ev Aljoša Šip: »Otroci so tudi tokrat znova dokazali, da se s svojo domišljijo ne ustavijo tam, kjer odrasli večinoma odnehajo.«
Vodja ocenjevalc­ev Aljoša Šip: »Otroci so tudi tokrat znova dokazali, da se s svojo domišljijo ne ustavijo tam, kjer odrasli večinoma odnehajo.«
 ?? ?? Najmanjša, a zelo srčna ekipa je prišla iz ljubljansk­e osnovne šole Jožeta Moškriča.
Najmanjša, a zelo srčna ekipa je prišla iz ljubljansk­e osnovne šole Jožeta Moškriča.
 ?? ?? Ekipa osnovne šole Kanal je na tekmovanju sodelovala prvič.
Ekipa osnovne šole Kanal je na tekmovanju sodelovala prvič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia