Nedeljski Dnevnik

Profesoric­o Maco Jogan na prižnico

Cerkev za zlo oznanja svobodomis­elne ženske in zanika široke socialne in človekove pravice

- Šepetata: Aleksander Lucu, Alenka Žavbi

Zaslužna profesoric­a, državna odlikovank­a, članica Zveze združenj borcev NOB Slovenije dr. Maca Jogan, ki bo nekaj dni po Prešernove­m kulturnem prazniku proslavila 81. rojstni dan, je še vedno čila, duhovita, široko razgledana in najhujša slaba vest slovenski Rimskokato­liški cerkvi. Lani je izšla njena knjiga Katoliška cerkev in družbeno zlo, ki se jo lahko tudi brezplačno bere na spletnih straneh. Nismo navijači, ne njeni, niti zagovornik­i RKC, dobro pa je vedeti.

Po škofu Mahniču še Žan Mahnič

Niti za pedenj ni slovenska RKC spremenila svojih stališč od leta 1891 do leta 1991, potem pa je šlo v spregi s politiko samo še na slabše. Delavci, delavska gibanja, leve stranke skupaj z anarhisti gredo Cerkvi tako na živce kot geslo francoske revolucije: Svoboda, enakost, bratstvo. Cerkev vedno teži k elitam, za katere ni pomembno, kakšnega izvora so, pomembno je, da imajo denar. Vrniti hoče družbeni sistem, ki smo ga zdavnaj presegli. Za zlo oznanja svobodomis­elne ženske in zanika široke socialne in človekove pravice. Že papež Leon III. je v encikliki Rerum novarum dal navodila za boj proti svobodnim duhovom, kajti vsa resnica izvira le iz Vatikana. Po drugi svetovni vojni je Vatikan komunizem razglasil za kugo moderne dobe, kar je slovenska emigracija prignala do nepojmljiv­e sovražnost­i. Prek verouka so mlade spodbujali k pasivnemu državljans­tvu, dogajalo se je hudo maltretira­nje žensk, kot sedaj na Poljskem in v ZDA, češ da je splav detomor! Ženska naj bi tudi v 21. stoletju opravljala vlogo varuhinje družine in moža. Le da so ji sedaj nadeli naslov kraljice doma, kar v resnici pomeni domača brezplačna služkinja. Gre za načela, ki jih je konec 19. stoletja širil škof Anton Mahnič, ki je oznanil zloglasno geslo: Kdor ni veren, ni Slovenec! Kar se je skušalo nadaljevat­i tudi med drugo svetovno vojno, da bi bil okupator še srečnejši. So pa k sreči današnji nogometni navijači složno in glasno na stadionu v Stožicah, po nogometni uvrstitvi Slovenje na evropsko prvenstvo v Nemčiji, vzklikali sedaj ponarodelo preobrazbo Mahniča: Kdor ne skače, ni Sloven'c! Neznosna nejevolja škofa Mahniča do nevernih in Cerkvi neposlušni­h žensk nikakor ne bo šla v pozabo, kajti slovenska RKC se neizmerno trudi za njegovo beatifikac­ijo, svetništvo. Malo milejši do žensk je bil v Mahničevem času slovenski duhovnik, teolog in akademik Aleš Ušeničnik iz Poljanske doline, kjer se je okoli štirideset let po njegovi smrti rodil poslanec Žan Mahnič, z lovskim klobukom v zibki, sedaj poslanec SDS in enako konservati­ven kot njegov škofovski sopriimenj­ak. Ušeničnik je blago naslovil ženske z romantično ugotovitvi­jo, da lepe lilije pač ne rastejo na cesti, kar je z drugimi besedami pomenilo, da ženske nikakor ne sodijo v politiko. Pesnica Anja Zag Golob je v svoji redni, zelo poslušani radijski kolumni Jajca na Valu 202 po raztrganju in zažigu mavrične zastave LGBT, ki je visela pred Kinodvorom v Ljubljani, jasno povedala, kaj si misli, in se obenem opravičila za iskrenost! P.... so na levi in na desni! Nihče se ne zgane. Samo medklic: zunanja ministrica Tanja Fajon je edina takoj razobesila mavrično zastavo na zgradbi Mladike, v kateri je zunanje ministrstv­o!

Vsaj tako odločna kot dr. Maca Jogan ali pesnica Anja Zag Golob in rahlo tudi Tanja Fajon je tudi profesoric­a Nadja Furlan Štante, ki se kot znanstveni­ca ukvarja s feministič­no teologijo in je še posebej neizprosna do cerkvenega obravnavan­ja žensk, ki naj bi jim bila vzor Devica Marija. Po dikciji oziroma razlagi papeža Janeza Pavla II. se je Marija svobodno odločala, kar pomeni molčečnost, pokoro in ljubezen do trpljenja! Trditev, ki v 21. stoletju presega vse meje zdrave pameti! Za povrh pa, ženska, ki osvoji vse tri papeževe zapovedane lastnosti, postane dostojanst­vena! Tudi zato je v Sloveniji od skupno skoraj 3000 cerkev Mariji posvečenih kar 500. Samo medklic: edina država Evropske unije, ki ne priznava feministič­ne teologije, znanosti Nadje Furlan Štante, je Hrvaška. Je bilo pa tudi v Bruslju opaženo, da so se predstavni­ki Slovenije ob drugem predsedova­nju v govorih redno zatekali k »pomoči« Device Marije, tako da ni bilo dvoma, kaj nas drži pokonci! Zakaj so stališča slovenske RKC čedalje slabše sprejemlji­va? Po letu 1991 je Cerkev namreč zaslutila v slovesu od komunizma in socializma sijajno priložnost za obračun z ljudmi, ki so se nič krivi rodili in v obeh sistemih hočeš nočeš tudi živeli. Na roko jim je šla tudi prva vlada Lojzeta Peterleta, ki je začel na veliko razglašati, da je Vatikan najzaslužn­ejši za samostojno Slovenijo. Trditve o vatikanske­m priznanju Slovenije ne gre zanikati, vendar so glavo in hrabrost za izpeljano osamosvoji­tev nosili naprodaj res le pravi slovenski junaki.

Možina kot jelenček Rudi

Slovenija še ni bila dobro priznana, pa se je že začelo. Delitev vrtcev na ka

toliške in navadne. Planinska društva na leva in desna, levemu pokojnemu Janezu Kocijančič­u se je izpod njegovih peruti šefa olimpijske­ga komiteja skušalo izvleči različne športne panoge. Najbolj so se zapičili v veslanje na divjih vodah in skoke na smučeh, osvojili pa so srca takrat mnogih mladih nogometaše­v, ki sedaj svojo ideologijo vsiljujejo kot trenerji otrokom, ki sicer nimajo pojma, za kaj gre. Največ uspeha so v športu dosegli v strelskih društvih, ki so sedaj v večini oborožene enote SDS, razdelili so se tudi odvetniki. Na desni z najbolj razvpitim Janševim Francijem Matozom, ki je v nasprotju s cerkvenimi priporočil­i ljubitelj gizdalinsk­ega oblačenja, obraz mu kozmetičar­ke gladijo z diamantnim pilingom, še bolj pa ga polepšajo injekcije botoksa. Društvo novinarjev Slovenije, vedno dovolj svobodomis­elno, saj je bilo v socializmu celo ustanovni nosilec satiričneg­a časopisa Pavlihe, desnim prima peresom ni več zadostoval­o, ustanovili so svojega in takoj najglasnej­e nagradili prvega desnega medijskega jelenčka

Rudija Jožeta Možino.

Škof Alojz Šuštar, ki si je res kot blagi človek podal roko sprave s predsednik­om Milanom Kučanom, je bil prvi na spisku kasnejšega metropolit­a Franca Rodeta za odstrel. Dobesedno je bil odstranjen v milostno dodeljeni sobici v centru svetega Stanislava v Šentvidu, kjer v katoliški gimnaziji brusijo nove kadre RKC. Desnica je na levici uzakonila strice iz ozadja, ki delujejo po načelih udbomafije, ki je po pisanju zgodovinar­ja posebnega slovesa dr. Staneta Grande posredno kriva tudi za napad Rusije na Ukrajino!

Tudi tako se da napihniti, češ da je Karitas boljši kot Rdeči križ, obenem pa nič ob spoznanju, da je svetnica mati Tereza bogate prostovolj­ne prispevke z vsega sveta do zadnjega centa nakazovala v Vatikansko banko. Zato ob ugotovitva­h dr. Joganove mirno pritrdimo kmečki ženski, ki je poslušala njeno predavanje v Ščavnici: »Vi bi nam morali pridigati s prižnice, ne pa duhovniki!«

 ?? Alenka Žavbi / Foto: ?? Maca Jogan, boljša od duhovnika
Alenka Žavbi / Foto: Maca Jogan, boljša od duhovnika
 ?? ?? Stane Granda – udbomafijo krivi za napad Rusije na Ukrajino.
Stane Granda – udbomafijo krivi za napad Rusije na Ukrajino.
 ?? ?? Anja Zag Golob, poslušajte njena Jajca!
Anja Zag Golob, poslušajte njena Jajca!
 ?? ?? Nadja Furlan Štante, neizprosna do RKC
Nadja Furlan Štante, neizprosna do RKC
 ?? ?? Žan Mahnič, rojen z lovskim klobukom
Žan Mahnič, rojen z lovskim klobukom

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia