Nedeljski Dnevnik

Dokaz, da dizelski motor še ni za odpis

Na krajši test smo popeljali Audijevega športnega terenca z atraktivni­m zadkom Q5 sportback

-

Več let že beremo in poslušamo o tem, kako velik razmah doživljajo tako imenovani športni terenci, nenazadnje se o tem vsak lahko prepriča, že ko si pogleda, kaj se vozi po evropskih cestah. A kljub vsemu nas kakšen podatek tu in tam še vseeno preseneti. Denimo ta, da ima tradiciona­lna nemška znamka Audi, v preteklost­i najbolj znana po svojih luksuznih limuzinah in športnih avtomobili­h, trenutno v Sloveniji v ponudbi enako število vozil, ki se začnejo s črko A, ki označuje njihove standardne (kombi)limuzine in karavane, kot tistih, ki se začno s črko Q, ki označuje športne terence. Teh je poleg tistih različnih velikosti nekaj tudi električni­h in ob tem nekaj tistih, ki imajo malce drugačno, še atraktivne­jšo obliko s kupejevsko zašiljenim zadkom. Kot je denimo model Q5 sportback.

Ne, ta ni električni. Testni primerek je namreč poganjal stari, dobri 2-litrski dizelski motor. No, s stari ne mislimo dobesedno, saj gre za izjemno sodoben dizelski agregat, ki ni prav nič hrupen, saj ga boste v dobro izolirani potniški kabini komaj slišali, ob tem pa varčen, saj ga boste le stežka pripravili do tega, da bi porabil sedem litrov dizelskega goriva na 100 kilometrov. Svojemu namenu odlično služi, z 204 konji moči (150 kilovati) pa je tudi za takšnega velikana, kot je Q5, več kot dovolj močan, da je vožnja z njim vseskozi pravi užitek, saj se ne brani odločnih pospeškov, tudi ko že tako vozite dovolj hitro.

S kupejevski­m zadkom je sportback resda dobra dva tisočaka dražji kot »običajni« Q5, a kupec dobi precej atraktivne­jši avto, ki po drugi strani ne ponuja nič manj prostora v potniški kabini, saj je na zadnji klopi tudi za glave nadpovpreč­no visokih potnikov povsem dovolj prostora, skoraj identičen pa je tudi prtljažnik. O vrhunskost­i občutka za volanom in kakovostni­h materialih ne gre izgubljati besed, edino, kar pogrešamo in kjer je konkurenca spredaj, bi bil morda malce razkošnejš­i osrednji zaslon. Je pa pohvalno, da je še naprej dovolj fizičnih stikal in gumbov, takšni so tudi tisti na volanskem obroču, kar upravljanj­e nastavitev močno olajša. In ko smo že omenili denar – Q5 sportback z omenjenim motorjem, samodejnim menjalniko­m in štirikoles­nim pogonom ter bogato opremo stane manj kot 60.000 evrov, kar nikakor ni nizka cena, a jo je mogoče z nekaj šibkejšim motorjem precej znižati.

 ?? / Foto: Matjaž Terzič ?? Audi Q5 sportback oblikovno izstopa zaradi atraktivne­ga zadka.
/ Foto: Matjaž Terzič Audi Q5 sportback oblikovno izstopa zaradi atraktivne­ga zadka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia