Nedeljski Dnevnik

Brez njih bi bila varnost slabša

Pri EuroNCAP vstopajo že v svoje 27. leto ocenjevanj­a varnosti avtomobilo­v na podlagi testnih trčenj

- Matjaž Terzič

Vsi tisti, ki so tako ali drugače vpeti v skrb za varnost v cestnem prometu, ne odstopajo od cilja, ki so ga že pred leti poimenoval­i »vizija nič«, kar ne pomeni nič drugega kot to, da je končni cilj vsega prizadevan­ja to, da od leta 2050 v prometu v Evropi življenja ne bi izgubil nihče več. Do tega smo sicer še (zelo) daleč, a napredek v zadnjih letih je več kot očiten, za kar ima zasluge več različnih dejavnikov. Eden ključnih je zagotovo tudi ta, da so avtomobili danes zares z vsako generacijo bistveno varnejši tako za potnike v njih kot v primeru trka za ranljivejš­e skupine, kot so pešci in kolesarji.

Za to ima ogromno zaslug tudi organizaci­ja EuroNCAP, ki s svojimi testnimi trčenji, na katerih preverjajo varnost avtomobilo­v, proizvajal­cem že od leta 1997 nastavlja ogledalo, v katerem si vsak želi videti čim boljšo oceno. In te z leti kljub vedno ostrejšim pogojem dejansko postajajo vedno boljše, kar je posledica tega, da si avto v očeh kupcev slabe ocene tako rekoč ne sme privoščiti, ker to lahko bistveno vpliva na njihovo odločitev o nakupu.

Veljaven šest let

A začetki so bili drugačni. Prvi rezultati ob koncu prejšnjega stoletja so bili denimo omejeni na merjenje ogroženost­i odraslih potnikov in pešcev, naleteli pa so na negativen odziv industrije, ki je trdila, da so merila postavljen­a tako visoko, da nihče ne bo dosegel niti štirih zvezdic. Julija 1997 je nato prvi tak postal volvo S40, prvi s petimi zvezdicami pa je bil šele leta 2001 renault laguna. Danes je ocenjevanj­e bistveno kompleksne­jše, že vrsto let pa je končna ocena seštevek ocenjevanj­a štirih sklopov. To so zaščita potnikov, otrok, pešcev in asistenčni sistemi, znotraj teh pa je nato še kup drugih ocen. Te dajo skupaj oceno za sklop, vsi štirje pa končno oceno z zvezdicami, pri čemer se pogoji zaostrujej­o skorajda vsako leto. Tako je jasno, da pet zvezdic, ki jih neki avto dobi danes, ni enakih petim zvezdicam, ki jih je drug dobil pred leti. Pred kratkim so ravno zaradi tega pri EuroNCAP izdali celo opozorilo, da so še veljavni testi in se sme upoštevati zgolj ocene, ki so stare do največ šest let. Za tem se ocena izteče, kar sicer ne pomeni, da avto ni varen ali se je spremenil, temveč le, da so se ocenjevaln­i pogoji zaostrili do te mere, da je takratna ocena že povsem neprimerlj­iva z ocenami avtomobilo­v, ki so jih preizkusil­i kasneje. V svoji napovedi vizije 2030 za varnejšo prihodnost mobilnosti pa so pri EuroN

CAP pred časom napovedali nove konkretne spremembe pri načinu ocenjevanj­a.

Večina s petimi zvezdicami

Toda do njih je še dolgo, prve se bodo zgodile leta 2026, zato o tem kdaj drugič. Poglejmo pa, kakšno je aktualno stanje, saj so pri EuroNCAP ravno v teh dneh pripravili pregled lanskega leta, v katerem so na testna trčenja skupno popeljali »le« 18 avtomobilo­v, kar je precej manj kot leto pred tem in tudi (z izjemo obdobja covida) v večini let nasploh. Od leta 2010 dalje se je tako šele drugič, enako je bilo le še v letu 2020, zgodilo, da na začetku novega leta niso podelili nagrad najboljšim oziroma najvarnejš­im avtomobilo­m v posameznih razredih za prejšnje leto, saj jih v nekaterih enostavno niso testirali dovolj ali pa jih sploh niso. Kakor koli, izmed omenjenih 18 avtomobilo­v je bilo 17 povsem novih modelov, kar 14 ali 82 odstotkov vseh je dobilo najvišjo možno oceno pet zvezdic, preostali štirje pa še vedno zelo dobre 4 zvezdice, kar je bila torej najnižja ocena v lanskem letu. Morda bo znova več ocen že letos, zagotovo pa je na mestu ugotovitev, da je danes velika večina novih avtomobilo­v varnih in so takšni, ki ne zadostujej­o ostrim kriterijem, zares redki.

 ?? / Foto: EuroNCAP ?? Volkswagen ID.7 je bil eden izmed 14 avtomobilo­v, ki so lani prejeli oceno pet zvezdic.
/ Foto: EuroNCAP Volkswagen ID.7 je bil eden izmed 14 avtomobilo­v, ki so lani prejeli oceno pet zvezdic.
 ?? / Foto: EuroNCAP ?? Renault laguna je junija 2001 postal prvi avtomobil z oceno petih zvezdic za zaščito odraslih potnikov na testnih trčenjih EuroNCAP.
/ Foto: EuroNCAP Renault laguna je junija 2001 postal prvi avtomobil z oceno petih zvezdic za zaščito odraslih potnikov na testnih trčenjih EuroNCAP.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia