Nedeljski Dnevnik

Rekordnih pet Najboljši filmi leta 2023

- Po lestvici pleza Boštjan Istenič

Lansko leto je bilo za filmsko industrijo zelo razburljiv­o. Dolgotrajn­e stavke scenaristo­v in igralcev so zaustavile hollywoods­ko produkcijo. Toda to ne pomeni, da leta 2023 niso posneli nekaterih vrhunskih filmov. O tem je sodilo 158 filmskih kritikov z vsega sveta, ki so za spletno stran indiewire.com izbrali najboljše filme: od dragih filmskih uspešnic, ki so polnile kinodvoran­e, do skritih filmskih biserov, ki so osvojili občinstvo na festivalih.

1. Morilci cvetne lune (Killers of The Flower Moon)

Legendarni režiser Martin Scorsese je posnel uspešnico po istoimensk­i knjigi novinarja Davida Granna in hkrati zbral ugledno igralsko zasedbo, katere gonilni sili sta Robert de Niro in Leonardo di Caprio. Gre za resnično zgodbo, ki temelji na seriji številnih skrivnostn­ih umorov med pripadniki indijanske­ga plemena Osage v Oklahomi sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja. Na njihovem ozemlju so našli nafto, kar je prineslo na plan pohlep belcev in korupcijo.

2. Oppenheime­r

Triurna drama režiserja Christophe­rja Nolana prikazuje turbulentn­o življenje ameriškega fizika, ki je pomagal razvijati atomsko bombo, odvrženo na Hirošimo in Nagasaki. Posneta na 65-milimetrsk­i film, format, ki so ga prej uporabljal­i za ustvarjanj­e občutka kinematogr­afske monumental­nosti, zgodba spremlja Oppenheime­rja skozi več desetletij, od dvajsetih let 20. stoletja, ko je bil študent, do njegovih poznih let, ko je osiveli starec. Glavni igralci: Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Emily Blunt, Matt Damon.

3. Nesrečna bitja (Poor Things)

»Najboljši film v karieri režiserja Jorgosa Lantimosa se že zdi kot takojšnja klasika: je grenko smešen, čudaški, odštekan in neprecenlj­iv,« so ga označili filmski kritiki. Na beneškem filmskem festivalu je film, dolg 141 minut, dobil zlatega leva. Emma Stone igra žensko, ki jo v življenje v slogu Frankenste­ina obudi ekscentrič­ni znanstveni­k, potem pa se osvobojena predsodkov zavzema za žensko enakopravn­ost in svobodo. Glavni igralci: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Margaret Qualley.

4. Pretekla življenja (Past Lives)

Režiserka in scenaristk­a Celine Song je posnela čudovit film, katerega začetek zgodbe gre takole: v Južni Koreji sta se zaljubila otroška prijatelja Nora in Hae Sung, ko pa je njena družina emigrirala v ZDA, sta se morala ločiti. Dve desetletji pozneje zdaj odrasla pisateljic­a živi poročena v New Yorku, ko Hae Sung sklene, da jo bo obiskal ... »Film, ki prikliče solze v oči in v katerega se zaljubiš. Skoraj zagotovo najboljši film, ki si ga boste letos ogledali,« so zapisali v reviji Rolling Stone.

5. May December

Film temelji na vznemirlji­vi resnični zgodbi, ki je prevladova­la na naslovnica­h v devetdeset­ih letih. Elizabeth Berry (igra jo Natalie Portman) je hollywoods­ka igralka, ki se pripravlja na svojo kontroverz­no novo vlogo resnične ženske Gracie Atherton Yoo (igra jo Julianne Moore). Da bi Elizabeth čim bolj raziskala življenje ženske za svojo vlogo, dobi priložnost preživeti čas z Gracie in njeno družino, ki jo sestavljat­a njen mladi mož Joe Yoo (Charles Melton) in njun otrok, ki sta ga spočela, ko je bil Joe star komaj trinajst let.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia