Nedeljski Dnevnik

Genocid v Gazi

- Andrej Bolčina, Ljubljana

Ne vem, ali sem prava oseba, da zapišem, zakričim na ves glas, da me je sram v dno duše, ker sem Slovenec, Evropejec in je moja ožja in širša domovina zamudila priložnost, da bi s pravo besedo in na pravem mestu vložila tožbo zoper Izrael, ki vsak dan izvaja masaker genocida nad palestinsk­im narodom. Ta plemeniti korak smo prepustili »črni« Afriki. Pravosodje Južne Afrike je iz lastnih izkušenj in trpljenja zbralo pogum in poklicalo na pomoč sodni tribunal v Haagu, naj razsodi in obsodi gnusna in nečloveška dogajanja v Gazi. Mi pa še s pravim imenom bojujočih se strani nismo sposobni imenovati.

Javna občila nas še vedno slepijo, da se Izrael bojuje proti teroristom Hamasa, kar je »iz aviona vidna« velika laž. Število pobitih Palestince­v presega 25.000. Koliko je med njimi Hamasovih teroristov? Ali je Hamas rekrutiral v svoje vrste 10.000 otrok, ki so obležali med ruševinami? Ti otroci so si na dlani napisali lastna imena, da bi jih reševalci lažje prepoznali, če bodo imeli srečo, da jih bodo v »enem kosu« potegnili izpod ruševin.

Novinarji in uredniki, kje ste, da tega ne »vidite«? Pokažite, da ste vest naroda, in v obraz obrnite ogledalo vojnim dobičkarje­m, netilcem vojne, hujskačem in vojnim zdraharjem. Bravo, Južnoafriš­ka republika. Mene je sram, ker se Evropa (skupaj z mojo državo) izmika z izgovori »da še ni čas« za pridružite­v pobudi Južnoafriš­ke republike. Kdaj pa bo? In sram me je tudi, ker sedanja generacija »pozablja«, da je komaj dobrih 80 let, kar smo bili (domala cela Evropa) v podobnem položaju, kakor so sedaj Palestinci, Ukrajinci in druga zasužnjena ljudstva. Če vam je druga svetovna vojna predaleč, se ozrite v soseščino, v 90. leta, ko so sadistični morilci zganjali »safari« v Sarajevu. Poklicani in odgovorni, na vesti imate civilizaci­jo, ki sedaj domuje na tem planetu. Meni je 95 let in tudi če odprete vse silose in pošljete nad nas nuklearno noč, se ne bom pritoževal, ker sem prekoračil »rok uporabe«. Je pa za menoj mnogo takih, ki bi si na svoje otroške dlani zapisali imena, če bodo imeli čas. Nuklearni sij traja le nekaj sekund. Potem bo na planet legla tema in v tej temi boste izginili tudi njeni najbolj skriti načrtovalc­i.

Hvala in čast uglednim pravnikom tam doli na koncu črne celine, ker se zavedajo svojega pravnega znanja in svoje odgovornos­ti do človeštva, do morale in etike, do mednarodne­ga prava. Ljudje! Ukrepajmo, dokler je še čas, kajti prišel bo čas, ko ne bo več čas. In ta čas bo vsak čas. Hvala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia