Nedeljski Dnevnik

Veseli muzikant

-

Naslednje leto bo minilo 60 let od ustanovitv­e ansambla, katerega prvo zasedbo so sestavljal­i: Janez Kalšek (bariton, bas), Ivo Župančič (klarinet), Andrej Smolej (kitara), Danilo Pšeničnik (trobenta) in Vili Kralj (harmonika). Pevka je bila legendarna Danica Filiplič.

Kot je v radijskih arhivih nacionalne­ga radia, katerega sodelavec je, izbrskal poznavalec narodnozab­avne glasbe Tomaž Guček, je pesem nastala še v času, ko so Slovenski muzikantje nastopali pod imenom vodje zasedbe – Ansambel Janeza Kalška. Še pred tem so se imenovali Slovenski instrument­alni kvintet. Ko je leta 1984 Kalšek umrl, jim je pisec besedil Marjan Stare predlagal: »Fantje, vi ste iz cele Slovenije. Bodite Slovenski muzikantje.« Dolgoletni glasbeni vodja skupine je bil nato Vinko Štrucl. Zelo veliko so igrali v tujini, kjer so nastopali pod imenom Das Original Oberkraine­r Sextett. Poleg v nemško govorečih državah so gostovali tudi v ZDA in Afriki. Bili so eden redkih slovenskih ansamblov, ki so se povsem profesiona­lno posvetili nastopanju in člani niso imeli drugih rednih zaposlitev. Bili so prvi ansambel, ki je imel jodlarko, Ingrid Brüggemann. Avstrijka se je naučila dobro slovensko in napisala tudi nekaj besedil. Jodlanja pa na takratnem Radiu Ljubljana niso prav dobro sprejeli. Pesem Veseli muzikant je v originalu zapel Edvin Fliser, ki je bil v tistem obdobju član ansambla. Sedanji vodja Slovenskih muzikantov Igor Šink je v zasedbi že 30 let: »Še vedno igramo, a ne več profesiona­lno. Bolj za dušo. Še danes, kjer koli smo, moramo to pesem zaigrati vsaj dvakrat. V Avstriji je več kot sto ansamblov posnelo to pesem.« Tako ni čudno, da pesem, ki v prevodu sliši na ime Lustiger volksmusik­ant, pozna vsak malo resnejši nemško govoreči poznavalec te glasbene zvrsti.

 ?? ?? Izvajalci:
Slovenski muzikantje
Glasba:
Andrej Smolej
Besedilo: Vinko Štrucl
Leto: 1982
Skladbe z lestvice lahko poslušate na radiu Sraka vsako nedeljo ob 16. uri, na radiu Gorenc vsako sredo ob 16. uri v oddaji Veselica s Podokničar­jem in na radiu Rogla vsako sredo ob 10. uri v oddaji Pod Roglo se poje in igra.
Izvajalci: Slovenski muzikantje Glasba: Andrej Smolej Besedilo: Vinko Štrucl Leto: 1982 Skladbe z lestvice lahko poslušate na radiu Sraka vsako nedeljo ob 16. uri, na radiu Gorenc vsako sredo ob 16. uri v oddaji Veselica s Podokničar­jem in na radiu Rogla vsako sredo ob 10. uri v oddaji Pod Roglo se poje in igra.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia