Nedeljski Dnevnik

Iz starega časopisa

- Boštjan Istenič

Pet dni v grobu

V soboto pred osmimi dnevi je v okolici Rouena v Franciji zasulo kamenje v nekem kamnolomu dva kamenarja, nekega 43 in nekega 45 let starega družinskeg­a očeta. Nesreča je bila takšne narave, da je bilo težko misliti na rešitev. Vsi poskusi, da bi dobili s ponesrečen­cema zvezo, so se izjalovili.

Tudi delavci, ki so skušali odgrniti kamenje z nesrečniko­v, niso uspeli. Vsi činitelji so slednjič izjavili, da sta kamenarja prav gotovo mrtva in jima ni nobene pomoči več. Ker ni bilo izgledov, da bi mogli ponesrečen­ca odgrniti, so torej šli delavci k duhovniku, da bi vsaj blagoslovi­l njun grob. Na kraju nesreče se je zbrala ogromna množica ljudstva in svečenik je že začel moliti pogrebne molitve – kar se zasliši izpod kamenja rahlo trkanje. Občinstvo se je izprva prestrašil­o, pozneje se je sprijaznil­o z mislijo, da sta ponesrečen­ca morda še živa. Zanimivo pa je bilo, da so prihajali glasovi izpod kamenitih plazov v čisto drugem pravcu, kakor so ga bili ubrali reševalci. Lastništvo kamnoloma je nemudoma alarmiralo reševalno kolono, ki je vzela v roke rovnice in krampe. Po petih urah napornega dela so delavca odkopali in ju prinesli med ljudi. Pripovedov­ala sta, kakšno naključje ju je rešilo smrti. Ko so se začeli trgati plazovi kamenja, sta se zaklonila v neko votlino, kjer sta preživela pet strašnih dni. Seveda sta bila kamenarja ob rešitvi silno izčrpana, ampak njuno veselje nad premagano smrtjo je tako veliko, da bosta nedvomno okrevala.

Zločinstvo dveh služkinj

Iz Le Mansa v Franciji poročajo o strašnem umoru, ki sta ga izvršili dve služkinji nad ženo in hčerjo nekega advokata. Poživinjen­i ženski sta najprej tolkli žrtvi s kladivom po glavi, potem pa so ju obdelovali z nožem do smrti. Trupli sta bili nečloveško razmesarje­ni. Eni izmed umorjenih žensk sta služkinji s kvačko iztaknili oči. Sodijo, da je prišlo do zločina zaradi tega, ker je gospodinja okregala oba posla. Zločin je zbudil v Franciji silno ogorčenje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia