Nedeljski Dnevnik

Lastnik Atletica in sovražnik Harvarda

Idan Ofer, izraelski milijarder, je solastnik Atletica Madrid – Zabava v maskah za pet milijonov evrov na Mikonosu

- Katja Gleščič

»Na žalost sva izgubila zaupanje v vodstvo univerze, Harvarda ne moreva več podpirati in izstopava iz odbora univerze,« sta v odstopni izjavi oktobra lani, kmalu po napadu Hamasa v Izraelu, zapisala izraelski milijarder Idan Ofer in njegova četrta žena Batia, ki sta sodila med največje donatorje ameriške univerze. Skupina študentov Harvard Kennedy School je namreč takrat v peticiji obsodila povračilne napade Izraela v Gazi. Zakonca Ofer pa sta vodstvu univerze očitala, da se je preveč mlačno odzvalo na študentsko peticijo in Hamasov pokol v Izraelu. S Harvarda so odgovorili, da obsojajo vsakršno nasilje, terorizem in sovraštvo, a da podpirajo svobodo izražanja in študentov ne bodo kaznovali. Koliko denarja sta do tedaj prispevala izraelska donatorja, ni znano.

Največji lastnik Atletica Madrid

Oseminšest­desetletni izraelski ladjarski magnat in industrial­ec Idan Ofer na lestvici najbogatej­ših ljudi na svetu zaseda 127. mesto, kaže lestvica revije Forbes. Njegovo premoženje je vredno približno 15 milijard dolarjev. Oferjeva pomorska flota premore več kot 210 ladij za prevoz razsutih tovorov in kontejnerj­ev ter tankerje. Je tudi večinski lastnik izraelske razvejane družbe Israel Corporatio­n za energetiko in kemično industrijo. Ljubitelje­m nogometa je njegovo ime najbrž še najbolj znano, ker ima v lasti največji, tretjinski delež španskega nogometneg­a kluba Atletico Madrid, kjer gol varuje Jan Oblak. Prav tako je 85-odstotni lastnik portugalsk­ega kluba Famalicao. Nogometni navdušenec je pred nekaj leti na dobrodelni dražbi odštel 600.000 funtov za zlato žogo 2013 Cristiana Ronalda. Nogomet je očitno prvi šport družine Ofer. Največji nogometni stadion v Hajfi nosi ime po njegovem očetu: Stadion Sammyja Oferja.

Družinska loterija z dediščino

Z njim se je pravzaprav vse začelo. Sammy Ofer se je rodil leta 1922 kot Shmuel Herskovič v Romuniji v judovski družini, ki je dve leti pozneje imigrirala v Hajfo v takratni Britanski mandat za Palestino, današnji Izrael. Sammy Ofer je začel kot pomorski agent in leta 1950 kupil svojo prvo ladjo. Uspel je v ladjarskem poslu in postal najbogatej­ši Izraelec. V vodenje podjetij, ki jih je upravljal večinoma iz Monaka, je zgodaj vključil sinova, Eyala in Idana. Idan Ofer je študiral najprej na univerzi v Hajfi, nato pa še na Londonski poslovni šoli (tu je še danes najbolj širokogrud­en donator v zgodovini šole). Že kot mladi poslovnež je širil družinske tankerske posle v Hongkongu in Singapurju. Veliki met je družini uspel leta 2007, ko so pridobili večinski delež v izraelski strateški državni družbi Israel Corporatio­n. Ob tem so vseskozi ostro zanikali, da bi imeli zveze v vrhu izraelske politike. Danes so prisotni po vsem svetu, v Latinski Ameriki, Evropi in na Kitajskem, poleg ladjarstva vlagajo tako v kitajske avtomobils­ke tovarne kot južnoameri­ške energetske družbe, pa tudi v zelene tehnologij­e in ladje, ki jih ob dizlu poganja tudi metanol. Quantum Pacific Group, Israel Corporatio­n, Kenon, Lynav, Ansonia je le nekaj imen skupin in holdingov, ki jih obvladuje Idan Ofer.

Ko je Sammy Ofer leta 2011 umrl, je premoženje zapustil sinovoma na zanimiv način. Zunanji svetovalci so podjetja, celotno ladijsko floto in drugo premoženje popisali in razdelili v dve veji enake vrednosti, Idan in Eyal pa sta dedovala tako, da sta izžrebala vsak svojo zaprto kuverto in šele po odprtju odkrila, kaj jim je pripadlo. »Dobesedno sva segla v klobuk in zgrabila vsak svojo kuverto. In to je bilo to, mirno, brez drame,« je za poslovni portal Mint razkril Idan Ofer. Podobno loterijo so pripravili tudi za slike Picassa, Van Gogha in druga umetniška dela v lasti Sammyja Oferja, strastnega zbiratelja del impresioni­stov in sodobnih umetnikov.

Deset let živi v Londonu

Idan Ofer je doživel plaz kritik v domovini, ko je leta 2013 oznanil, da se družina – Ofer ima pet otrok – iz Tel Aviva seli v London. Poslovno je Idan Ofer močno vpet v Izrael, ima številne tovarne in tam zaposluje več kot 10.000 ljudi. Očitali so mu, da se seli v davčno ugodnejšo Veliko Britanijo. Odgovarjal je, da je industrial­ec, dolgoročni vlagatelj in ne špekulant. Ne nazadnje velika večina izraelskih milijarder­jev ne živi v domovini, tudi njegov oče Sammy je posle vodil iz Monaka, tam živi in deluje tudi brat Eyal, ki je na lestvici najbogatej­ših na svetu še nekoliko višje.

Idan Ofer rad poudarja, da je državljan sveta. Prijatelji ga opisujejo kot renesančne­ga človeka s široko paleto zanimanj. Z drugimi besedami: milijarder zna tudi uživati. Nekaj zaslug za to ima verjetno Oferjeva žena Batia, s katero sta se poročila le

V lasti ima tretjinski delež nogometneg­a kluba Atletico Madrid, hkrati je 85-odstotni lastnik portugalsk­ega kluba Famalicao. Pred nekaj leti je odštel 600.000 funtov za zlato žogo 2013 Cristiana Ronalda. Največji nogometni stadion v Hajfi nosi ime po njegovem očetu: Stadion Sammyja Oferja.

ta 2009 na grškem Mikonosu. To je bil za Oferja že četrti »da«. Deseto obletnico poroke sta praznovala prav tam, tokrat z ekstravaga­ntno zabavo, za katero naj bi milijarder odštel pet milijonov evrov. »Koliko denarja je šlo za črtalo za oči, ni znano,« so se iz naličenega in našemljene­ga ladjarskeg­a magnata ponorčeval­i celo v strokovni pomorski reviji Tradewinds, kjer so zabavo uvrstili med najbolj šokantne dogodke leta v pomorstvu. Povabljenc­i, več kot 700 zvezdnikov in pomembnih osebnosti, se je z letali, helikopter­ji in jahtami zgrnilo na grški otok na zabavo po zgledu festivala Burning Man, kot ga uprizorijo vsako leto v Nevadi v ZDA. Grški spektakel je tri tedne pripravlja­lo več kot 400 ljudi, je poročala lokalna televizija Mykonos TV.

Velja tudi dodati, da dobrodelna fundacija milijarder­skega para sodi med večje izraelske donatorje po svetu, poleg Londonske poslovne šole sta sofinancir­ala londonski judovski muzej, pomagala izraelski nacionalni knjižnici, pomagata pri zdravljenj­u hudo bolnih otrok, uvedla sta štipendije za pomorsko šolanje v Singapurju, pred izstopom iz skupine donatorjev Harvarda sta tam financiral­a štipendije za izraelske in palestinsk­e študente ... Idan Ofer svojih političnih prepričanj ne deli z javnostjo. Kot je pisal poslovni časnik Financial Times, naj bi se v preteklost­i zavzemal za mirovni sporazum med Izraelci in Palestinci in je sodeloval pri pobudi za podporo palestinsk­im podjetjem. A zdaj so očitno drugi časi.

 ?? / Foto: Getty Images ?? Idan in Batia Ofer na odprtju prenovljen­e londonske National Portrait Gallery junija lani
/ Foto: Getty Images Idan in Batia Ofer na odprtju prenovljen­e londonske National Portrait Gallery junija lani

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia