Nedeljski Dnevnik

Deset milijonov prazničnih krofov

Vsak Slovenec bo v pustnem času pojedel pet krofov iz Don Donove kranjske pekarne

- Iztok Klemenčič

Krofi so ena najpopular­nejših slovenskih sladic. Gre za pecivo iz kvašenega testa, ki ga ocvrejo v olju. Krofi so polnjeni z nadevom, najbolj smo navajeni na takšne z velikim odmerkom sladke marelične marmelade, a se v zadnjem času tradiciona­lnemu krofu pridružuje­jo tudi takšni s čokoladno in vaniljevo kremo, pa še kakšni, kot bomo videli v članku. Mimogrede, krofom brez marmelade, ki so značilni za nekoč revnejše slovenske pokrajine, lahko rečejo tudi miške ali bobi, iz enakega testa kot krofi so tudi flancati, ki se od krofov zelo očitno razlikujej­o po obliki in, jasno, odsotnosti marmelade.

Vsako leto 50 milijonov krofov

Prihaja pustni čas, ko slovenski jedci brezpogojn­o naročajo krofe. V gostilnah, restavraci­jah, obratih hitre prehrane, na stojnicah in seveda tudi v trgovinah. In govorimo o velikih številkah. V orjaški Don Donovi pekarni v Kranju vsako leto ocvrejo neverjetno število kakšnih 50 milijonov krofov. Kakšna polovica jih konča na našem trgu, z drugo polovico se sladkajo na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovin­i, Črni gori, Makedoniji, Bolgariji, Romuniji, na Madžarskem, Slovaškem in Češkem. Morda bi pričakoval­i, da sodobni trendi narekujejo drugačno hrano, a pri krofih pravega sladokusca, še zlasti v predpustne­m in pustnem času, nič ne more ustaviti. Pri Don Donu ocenjujejo, da utegnejo na različnih prodajanih mestih, v trgovinah in na vseh bencinskih servisih, prodati kar 21 odstotkov več krofov kot lani.

Prihajajo novi okusi krofov

Kljub očitni popularnos­ti krofov, polnjenih z marelično marmelado, se v zadnjih letih v trgovinah pojavlja vse več krofov z drugačnimi polnili. Gre za recepte, ki so sami po sebi del slovenske tradicije, a so bili pozabljeni, zdaj pa se počasi vračajo v modernejši preobleki. Don Don je v zadnjem obdobju razveselil sladkosned­o publiko z dvema novima okusoma krofov. Prvi je trojni čoko – ime krofa je seveda povezano s tem, da je čokolada s krofom povezana na treh ravneh, že krofovo testo je temnejše kot klasično, sledijo čokoladni preliv, koščki čokolade in čokoladno-lešnikovo polnilo. Ponujajo tudi čoko-borovnico, gre za krof, oblit s čokoladnim prelivom, posipan z vijoličnim­i mrvicami in polnjen z borovničev­o marmelado. Mimogrede, pri Don Donu, največji pekovski skupini v regiji, ki je lani v vseh svojih pekarnah na Balkanu proizvedla več kot 150.000 ton kruha in pekovskih izdelkov, so prepričani, da bodo v pustnih dneh, ki so pred nami, sladkosned­im slovenskim jedcem ocvrli deset milijonov krofov, drugače napisano, vsak Slovenec bo v prihodnjih dneh pojedel pet Don Donovih krofov, kar je, to je treba priznati, res veliko.

 ?? ?? Čoko-borovnica
Čoko-borovnica

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia