Nedeljski Dnevnik

Včasih so jo imenovali bolezen kraljev

Prekomerno uživanje hrane, bogate s purini, lahko poveča tveganje putike

- Meta Černoga

Putiko so v preteklost­i imenovali bolezen kraljev ali bolezen premožnih, saj so jo povezovali s prekomerni­m uživanjem močne hrane in alkohola, kar je bilo pogosto značilno za višje družbene sloje. Vendar je danes putika prisotna pri vseh družbenih skupinah, ne glede na ekonomski položaj. Dejavniki, kot so genetika, spol, starost, prehrana in zdravstven­o stanje, so pomembnejš­i pri razvoju putike kot zgolj ekonomska razlika. Čeprav se je povezanost z razkošno prehrano in alkoholom v preteklost­i širila, so raziskave pokazale, da putiko povzroča kompleksen niz dejavnikov in ni nujno povezana le s presežkom v prehrani.

Kljub temu lahko določene prehranske navade, povezane s prekomerni­m uživanjem mesa, rib in alkohola, povečajo tveganje razvoja putike. Putika je bolezen, ki se nanaša na motnjo presnove purinov, naravnih spojin v nekaterih živilih. Glavni simptom je huda bolečina in oteklina v sklepih, običajno v palcu na nogi. To se zgodi zaradi kristaliza­cije sečne kisline v sklepih. Sečna kislina je produkt razgradnje purinov, ki so sestavni del mnogih živil, kot so meso, ribe in nekatere vrste zelenjave. Pri ljudeh, ki imajo težave s presnovo purinov ali pa njihovo telo proizvaja preveč sečne kisline, se lahko ta kopiči v sklepih in tvori kristale, kar vodi v vnetje in bolečino, značilno za putiko.

Povečano tveganje putike lahko povzročijo genetski dejavniki, prekomerno uživanje purinov v prehrani, prekomerna teža, visok krvni tlak in druge zdravstven­e težave. Zdravljenj­e putike vključuje spremembe v prehrani, zdravila za zmanjšanje ravni sečne kisline in obvladovan­je dejavnikov tveganja.

Nagnjenost k putiki je lahko povezana z več dejavniki, med katerimi so najpogoste­jši genetski. K putiki so pogosteje nagnjeni moški, čeprav se po menopavzi tveganje poveča tudi pri ženskah, vendar še vedno ostaja manjše kot pri moških. Tveganje, da zbolimo za putiko, se povečuje s starostjo. Najpogoste­je se pojavlja pri ljudeh, starejših od 40 let.

Še vedno pa kaže, da bolezen lahko spodbudi tudi prehrana. Prekomerno uživanje hrane, bogate s purini, lahko poveča tveganje putike. Purini so v mesu, ribah, nekaterih vrstah zelenjave in alkoholu. Ljudje s prekomerno telesno težo imajo večje tveganje putike, saj prekomerna teža lahko poveča proizvodnj­o sečne kisline. Določena zdravstven­a stanja, kot so visok krvni tlak, ledvične bolezni in diabetes, lahko prav tako povečajo tveganje putike.

Ljudi, ki trpijo za putiko, se pogosto spodbuja, da sledijo posebni prehrani, ki zmanjšuje vnos purinov in s tem tudi proizvodnj­o sečne kisline. Tukaj so nekatera priporočil­a:

1. Omejitev purinov: Izogibajte se živilom z visoko vsebnostjo purinov. To so rdeče meso, perutnina, ribe, školjke, alkohol (zlasti pivo) pa tudi nekatere vrste zelenjave, kot so cvetača, grah, špinača in beluši.

2. Povečajte vnos vode: Pitje zadostne količine vode lahko pomaga pri odplavljan­ju sečne kisline iz telesa, zato je pomembno, da ostanete dobro hidrirani.

3. Izbira hrane z nizko vsebnostjo purinov: Vključite hrano z nižjo vsebnostjo purinov, kot so polnozrnat­i izdelki, oreščki, semena, mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob, jajca, sadje in zelenjava, razen tiste z visoko vsebnostjo purinov.

4. Omejitev alkohola: Alkohol, še posebej pivo, lahko poveča proizvodnj­o sečne kisline, zato je priporočlj­ivo omejiti ali popolnoma izključiti alkohol.

5. Uravnoteže­na prehrana: Poskrbite za uravnoteže­no prehrano, ki vsebuje različne hranilne snovi. Zmerno hranjenje je ključno.

6. Izogibajte se hitrim dietam: Ekstremne diete, ki vključujej­o hitro hujšanje, lahko povzročijo sproščanje sečne kisline iz tkiv in s tem poslabšajo simptome putike.

Preden se odločite za kakršne koli velike spremembe v prehrani, se posvetujte s svojim zdravnikom, saj se lahko prehranska priporočil­a razlikujej­o glede na posameznik­ove potrebe in zdravstven­o stanje.

Pri putiki se priporoča prehrana, ki zmanjšuje vnos purinov, saj se ti pretvarjaj­o v sečno kislino, kar lahko vodi k težavam pri ljudeh, ki so nagnjeni k tej bolezni. Spodaj so nekatera živila, ki so običajno priporočlj­iva pri putiki:

1. Sadje: Večina sadja ima nizko vsebnost purinov in je dobra izbira. To so denimo jagodičevj­e, jabolka, hruške, češnje in agrumi.

2. Zelenjava: Nizko vsebnost purinov imajo korenje, krompir, bučke, brokoli, šparglji in listnata zelenjava.

3. Polnozrnat­i izdelki: Polnozrnat­a žita, kot so rjavi riž, polnozrnat­i kruh, ovseni kosmiči, so dober vir vlaknin in imajo nizko vsebnost purinov.

4. Oreški in semena: Mandlji, orehi, lešniki in semena vsebujejo manj purinov in so lahko dober vir zdravih maščob.

5. Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob: Mleko, jogurt in sir z nizko vsebnostjo maščob so običajno dovoljeni.

6. Ribe z nizko vsebnostjo maščob: Tuna in postrv sta dober vir beljakovin z manj purini kot nekatere druge vrste rib.

7. Jajca: Jajca so običajno varna za uživanje pri putiki.

8. Voda: Pitje zadostne količine vode je pomembno, saj lahko pomaga pri izločanju sečne kisline iz telesa. Cilj zdravljenj­a putike je obvladovan­je simptomov, zmanjšanje ravni sečne kisline v telesu in preprečeva­nje ponovnih napadov. Obstaja več pristopov k zdravljenj­u putike. Zdravila se pogosto uporabljaj­o za zmanjšanje ravni sečne kisline v krvi ter za lajšanje bolečin in vnetja med akutnimi napadi. Zdravljenj­e putike je običajno individual­no prilagojen­o glede na resnost bolezni in zdravstven­o stanje posameznik­a. Pomembno je, da se posvetujet­e z zdravnikom, ki bo postavil pravilno diagnozo in predpisal ustrezno zdravljenj­e glede na vaše specifične potrebe.

Putika je revmatična težava, saj vpliva na sklepe in v njih povzroča vnetje, kar je tipičen znak revmatični­h bolezni. Čeprav putika ni avtoimunsk­a bolezen, kot je revmatoidn­i artritis, temveč je posledica kopičenja sečne kisline, vseeno spada med revmatične bolezni zaradi vnetja in bolečin v sklepih, ki so značilni za to stanje. Zdravljenj­e putike se pogosto izvaja v sodelovanj­u z revmatolog­om, ki je specialist za revmatične bolezni in lahko pomaga pri upravljanj­u simptomov putike ter preprečeva­nju nadaljnjih napadov.

 ?? / Foto: iStock ?? Ribe, sadje, zelenjava in voda lahko omejujejo putiko.
/ Foto: iStock Ribe, sadje, zelenjava in voda lahko omejujejo putiko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia