Nedeljski Dnevnik

Previdno z vitamini

-

Znano je, da so vitamini nujne sestavine hrane, ki že v zelo majhnih količinah pomagajo ohranjati normalno delovanje organizma. Znano je, da moramo poskrbeti, da je na našem jedilniku dovolj hrane, ki bo vsebovala najpomembn­ejše vitamine, saj človeško in živalsko telo vitaminov ne moreta ustvariti.

So pa ljudje, ki v iskanju zdravja posegajo po dodatnih, čezmernih, velikih odmerkih vitaminov, v obliki raznih farmacevts­kih pripravkov. Hkrati pa ne pomislijo, da takšni postopki ne le ne izboljšajo njihovega zdravja, ampak, nasprotno, lahko znatno škodijo njihovemu telesu.

Samo Američani za nakup vitaminski­h pripravkov porabijo 1,5 milijarde dolarjev na leto, kar jasno kaže na njihovo zanimanje za vitamine pri preprečeva­nju in zdravljenj­u bolezni. Dandanes so vitamini marsikje dostopni ljudem brez recepta. Zato je bolj kot kadar koli prej pomembno, da so ljudje dobro obveščeni o možni napačni uporabi in zlorabi vitaminov. Ena od oblik nepravilne uporabe je jemanje vitaminov v količinah, večjih od telesnih potreb, v tako imenovanih megaodmerk­ih. Odmerjanje vitaminov na lastno pest za skoraj vsako nesrečo, ki doleti človeško telo – največkrat za stanja, za katera ni varnega zdravljenj­a –, ima lahko škodljive in celo usodne posledice, pogosto hujše od bolezni, ki jo s tem skušamo zdraviti. Vitamini uravnavajo in pospešujej­o na stotine presnovnih reakcij v telesu. Ko oseba prejme preveč določenega vitamina (bodisi s hrano ali tabletami), se presežek izloči z urinom ali shrani v maščobnem tkivu ali organu. V primeru shranjevan­ja vitamin ne deluje več kot pomembna snov v hrani, temveč kot zdravilo, ki proizvaja zdravilne učinke z vsemi nevarnostm­i in negotovost­mi, ki jih spremljajo. Ljudje jemljejo vitamine v megaodmerk­ih (približno desetkratn­ik priporočen­ih dnevnih potreb) za praktično vse, od zdravljenj­a raka do izboljšanj­a spolnosti.

Redno, a zmerno z vitaminom C

Več kot 80 odstotkov ljudi se vsaj enkrat na leto prehladi. Posebno učinkoviti­h zdravil za to stanje nimamo. Je pa dvakratni dobitnik Nobelove nagrade prof. Linus Carl Pauling trdil, da dnevni dodatni odmerki vitamina C lahko zmanjšajo pojavnost prehladov in drugih težav z dihali. S sodelavci priporoča dnevne odmerke tega vitamina od enega do 14 gramov, kar je od 1000 do 6000 odstotkov več od dosedanjih priporočen­ih dnevnih odmerkov, ob prvih simptomih prehlada pa še večje. Trdijo, da lahko tako veliki odmerki ustavijo bolezen že na začetku ali preprečijo, da bi se prehlad sploh pojavil. Vse te trditve pa še niso dobile znanstvene potrditve. Dokazi za te trditve so precej zmedeni, rezultati vrste skrbno nadzorovan­ih raziskav pa so protislovn­i. Zagovornik­i vitamina C trdijo, da v primeru slabih rezultatov ni bilo strogega odmerjanja. Očitno je, da se tudi vrhunski znanstveni­ki še vedno ne strinjajo glede večjih odmerkov vitamina C. Tiste, ki menijo, da je uporaba velikih odmerkov vitamina C v boju proti prehladu neškodljiv­a praksa, je treba opozoriti na realne in teoretične nevarnosti. Najpogoste­jša simptoma predoziran­ja sta slabost in driska, pojavijo se lahko tudi ledvični kamni. Prav tako lahko previsoka raven vitamina C v telesu uniči druge pomembne snovi v hrani, kot je na pri

Najpogoste­jša simptoma predoziran­ja sta slabost in driska, pojavijo se lahko tudi ledvični kamni. Prav tako lahko previsoka raven vitamina C v telesu uniči druge pomembne snovi v hrani.

mer vitamin B12. Poleg tega so študije pokazale, da uživanje prevelikih količin vitamina C poveča potrebo telesa po vitaminu E. Oseba, ki se je že prilagodil­a na velike odmerke vitamina C in nato preide na običajne odmerke, lahko zboli za zelo resno boleznijo – skorbutom.

Morda je najboljša rešitev srednja pot: redno uživanje zmerno povečanih količin vitamina C ali le v času bolezni. Priporoča se pol do en gram. Ta režim lahko nekoliko olajša simptome, vendar verjetno ne bo zmanjšal pogostosti prehladov.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia