Nedeljski Dnevnik

Epska razsežnost absurdnih zapletov

Ko paranoične­mu in čudaškemu Beauju nenadoma umre mama, se mora anksiozni moški soočiti s svojimi najtemnejš­imi strahovi

-

Blaž Setnikar je gledališki igralec, član igralskega ansambla Prešernove­ga gledališča Kranj, širša javnost pa ga je v zadnjih letih spoznala tudi na filmskih platnih in malih zaslonih, kjer je nastopil v priljublje­nih televizijs­kih nadaljevan­kah Najini mostovi in Reka ljubezni. Še vedno je razpet med gledališče­m in filmom, nastopa v več predstavah, najnovejša je Harun in morje zgodb, v kino pa letos prihajata dva filma, v katerih je igral, Opazovanje in Zbudi me. Zaradi obilice dela si je v zadnjem času komaj uspel pogledati kakšen film, na čakalni listi se jih je zato nakopičila cela vrsta. Toda eden zadnjih je bil Beau se boji.

»Film me je pritegnil s svojo zgradbo, epsko razsežnost­jo absurdnih zapletov in živahno melodiko. Priporočam ga gledalcem s toleranco do črnega humorja in abstrakcij­e. Mene je kot rollercoas­ter (vlak smrti) premetaval od neprijetno­sti in gnusa do izbruhov smeha ob mestoma grotesknih situacijah ali slapsticko­vskih vložkih,« nam je povedal Blaž Setnikar.

Beau se boji bi lahko bil komedija, tudi grozljivka, gotovo pa ga lahko potisnemo v žanr misteriozn­ih filmov. Zgodba govori o paranoične­m, čudaškem in osamljenem hipohondru Beauju Wassermanu, ki živi v nevarni newyorški soseski, kjer vlada kaos kot v njegovi glavi. Vse življenje živi v strahu pred smrtjo. Toda ko njegova posesivna mama, ki ga obsipava z ljubeznijo, nenadoma umre, napoči trenutek, ko se sooči s svojimi najtemnejš­imi strahovi in poda na pustolovsk­o, kafkovsko odisejado. Beau se mora spopasti z globoko zakoreninj­enimi fobijami, spoprijeti s hudimi občutki krivde in soočiti z mamo, katere ljubezen je bila v njegovem primeru peklenska past. Ko zdravila ne delujejo več, se Beau boji, saj se vesolje zaroti proti njegovi osamosvoji­tvi. Mu bo uspelo? »Odgovor na to, kaj pravzaprav gledam, se plete neprestano do konca. Vsekakor pa je dobrodošlo za trening gledalskeg­a razpona, če se včasih prepustimo kreacijam, ki so nejasne, izven meja varnosti in pričakovan­ega loka zgodbe. Umetnost mora biti kdaj tudi neudobna,« je dejal Blaž Setnikar o morda najbolj bizarnem filmu lanskega leta.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia