Nedeljski Dnevnik

Vremenski kotiček

Segrevanje ozračja na severnem in južnem polu

- Tomaž Bukovec

»Izginjanje morskega ledu na Arktiki in tudi Antarktiki ima močan vpliv na podnebje na vsej Zemlji. Zmanjševan­je svetle površine v poletnem času pomeni, da se več sončne energije absorbira na površini, kar prispeva h globalnemu segrevanju,« pravi klimatolog Gregor Vertačnik, ki je v Arsovem podkastu govoril o ledu na Arktiki in Antarktiki.

Lani so bile podnebne spremembe na Arktiki zelo očitne, tako na morskem ledu kot pri splošnem segrevanju ozračja. Pri morskem ledu vsako leto izmerijo upad obsega. Septembra, ko je praviloma dosežen sezonski minimum, se je v zadnjih 45 letih zmanjšal za okoli 12 odstotkov na desetletje, torej se je v tem času obseg v povprečju zmanjšal za 3,5 milijona kvadratnih kilometrov. Marca, ko je tega ledu največ, je ta trend v absolutnih in relativnih vrednostih manjši in znaša okoli 2,5 odstotka na desetletje. Je pa bolj kot sam obseg ledu očitnejše zmanjševan­je obsega več metrov debelega starega ledu, ki je včasih prekrival približno 2 milijona kvadratnih kilometrov oceana, v zadnjih letih pa ga praktično ni več. Drugačna slika podnebnih sprememb je na Antarktiki, kjer se nekateri deli temperatur­no niso kaj dosti spremenili. Pri morskem delu se je obseg od leta 1975 do leta 2014 povečeval, potem pa se je v enem oziroma v dveh letih zmanjšal za okoli 5 milijonov kvadratnih kilometrov in od takrat naprej do danes vztraja pri teh vrednostih. Tam na dogajanje močno vplivajo vetrovi in morski tokovi. Zaradi večje koncentrac­ije CO2 in ozonske luknje so se splošni zahodni vetrovi okrepili in njihov vpliv ščiti hladno zračno maso nad Antarktiko pred vdori toplejše mase iznad bolj severnih območij.

Biovreme

Proti koncu tedna bo vpliv vremena na počutje vse bolj obremenile­n, posebej v soboto in nedeljo.

V sredo in četrtek bo v V in S Sloveniji deloma jasno, drugod pa oblačno, v sredo z rahlim dežjem. V petek se bo povsod pooblačilo, v Z polovici Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Okrepil se bo JZ veter. Konec tedna in v ponedeljek bo oblačno z občasnim dežjem, več naj bi ga bilo v nedeljo in ponedeljek. Do nedelje bo še toplo, potem pa bo postopno hladneje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia