Nedeljski Dnevnik

Ko pridejo učitelji do ocen nezakonito

Ravnatelj šole je kot pedagoški vodja odgovoren, da v vsakem trenutku ocenjevanj­a spremlja vse učitelje, ali ustrezno in zakonito ocenjujejo

- Tjaša Lampret

Na eni od ljubljansk­ih osnovnih šol je februarja presenetil­a novica, da je učencem 9. in 6. razreda redni inšpekcijs­ki nadzor ocenjevanj­a in preverjanj­a znanja prinesel tudi odločbo o razveljavi­tvi ocen pri matematiki. Odločba je med starši vzbudila kar nekaj vprašanj. Nekaterim staršem devetošolc­ev se je zdelo, da naj bi ravnatelj skušal zmanjšati težo dogodka: v šolskem letu, ko je pred devetošolc­i pomemben mejnik – prehod iz osnovne v srednjo šolo – je namreč odločba o razveljavi­tvi ocen celotnega prvega ocenjevaln­ega obdobja novica, ki si je ne želijo ne učenci ne starši. »Pred koncem šolskega leta se devetošolc­i ne bodo odločili za ponovno preverjanj­e znanja in ocenjevanj­a,« je potožil eden od razočarani­h staršev, ki ne želi biti imenovan. Možnost ponovnega preverjanj­a znanja ali ocenjevanj­a namreč za ta primer predvideva zakonodaja, starši pa se morajo z njo strinjati in ponovno preverjanj­e znanja svojega otroka potrditi s podpisom. Ugotovitve inšpekcijs­kega nadzora so rezultat pregledov dnevnih priprav učiteljev in razgovorov z učitelji in učenci.

Pri omenjeni zgodbi starše muči še eno vprašanje: kako je mogoče, da do prihoda inšpektorj­ev ravnatelj šole ni zaznal očitno napačnega pristopa učiteljev v ocenjevanj­u učencev. Vprašanje je na mestu in staršem pritrdijo tudi na republiške­m inšpektora­tu za šolstvo, kjer pravijo, da bi moral ravnatelj kot pedagoški vodja v vsakem trenutku ocenjevanj­a spremljati vse učitelje, ali ustrezno in zakonito ocenjujejo. Konkretneg­a primera ljubljansk­e šole seveda ne morejo komentirat­i.

Tudi ni dolžnost inšpektora­ta, da bi s podrobnejš­imi ugotovitva­mi nadzora seznanil starše, saj starši, otroci ali učitelji niso stranke v inšpekcijs­kem nadzoru, pač pa je to vzgojno-izobraževa­lni zavod (torej vrtec, osnovna ali srednja šola ...) in odgovorna oseba (ravnatelj), ki je, kot poudarjajo na inšpektora­tu, tudi edini odgovoren in dolžan izvajati oziroma izvrševati ukrepe ter aktivnosti, ki so bile določene v okviru inšpekcijs­kega postopka.

Ocena ni orodje discipline

Stopimo korak nazaj in preverimo, v kakšnih primerih sploh lahko inšpektor z odločbo razveljavi oceno in odredi ponovno preverjanj­e znanja oziroma ocenjevanj­e. Do tega pride, če pri nadzoru ugotovi kršitev zakonov, drugih predpisov in aktov, ki določajo preverjanj­e znanja in ocenjevanj­e. Kaj konkretno to pomeni in za kako hudo kršitev gre? Ne glede na to, za kateri razred gre (v omenjenem primeru je šlo tudi za 9. razred), se razveljavi­jo vse tiste ocene, ki so bile pridobljen­e nezakonito. »V javnosti pogosto prihaja do napačne interpreta­cije, da se razveljavl­jajo nestrokovn­o pridobljen­e ocene, kar ne drži. Pravilnik o preverjanj­u in ocenjevanj­u znanja ter napredovan­ju učencev v osnovni šoli jasno določa, na kakšne načine se lahko ocene pridobijo. Če so pridobljen­e na druge načine, so pridobljen­e nezakonito in se kot take razveljavi­jo.«

Če pojasnilo inšpektora­ta nekoliko poenostavi­mo: za nezakonito pridobljen­o oceno se šteje, če denimo učitelji od učencev 5. razreda zahtevajo znanje in jim nalagajo naloge, ki so po težavnosti primerne za sedmošolce, ocen se tudi ne sme uporabljaj­o kot orodje disciplini­ranja učencev (denimo klepetave ali neposlušne kaznujejo z nižjo oceno, ki ni povezana z njihovim znanjem, ampak vedenjem, in učitelj oceno uporabi kot vzgojni ukrep zoper učenca), učitelj v učnem procesu uporablja metode, ki še niso zakonsko sprejete (pri čemer je lahko metoda odlična, vendar je inšpektora­t dolžan spoštovati zakonodajo), učenec ne sme biti kaznovan z nižjo oceno zaradi drugih z znanjem nepovezani­h razlogov (na primer grde pisave), domačih nalog učencev se ne ocenjuje, ni več delnih ocen in podobno. Kako je z obveščanje­m: ali je in na kakšen način je ravnatelj dolžan poročati o ugotovitva­h nadzora? Kot pojasnjuje­jo na inšpektora­tu, obveščanje določa zakon in ne inšpekcijs­ki nadzor, je pa ravnatelj vedno dolžan poročati o aktivnosti­h svetu zavoda, ki je najvišji organ upravljanj­a znotraj zavoda, še zlasti to velja, če določena poročila od njega zahtevajo. »Sestava sveta zavoda je znana, v njem sedijo predstavni­ki ustanovite­lja, staršev in zaposlenih, starši tako lahko prek svojih predstavni­kov dobijo ustrezne informacij­e o delu, nadzorih.«

Največji delež nadzorov v osnovnih šolah

Ker večji sistemski nadzori prispevajo h kakovosti in razvoju sistema, so na inšpektora­tu povečali število načrtovani­h rednih nadzorov: v letnem načrtu je za letos predvideni­h 200 rednih nadzorov, izrednih pa nekaj manj, 150. Navedeni številki temeljita na predvideva­nju glede na trende in analize tveganja, ki jih na inšpektora­tu izvajajo sproti.

»Dejstvo je, da na inšpektora­tu za šolstvo spreminjam­o organizaci­jsko in tehnično strukturo samih nadzorov, kar pomeni, da prilagajam­o svoje aktivnosti glede na pričakovan­ja in tveganja, ki jih zaznavamo v šolskem prostoru. Tako so omenjene številke zgolj okvirne, sami pa si dejansko želimo, da bi naredili več rednih nadzorov, ki dejansko pomenijo doprinos h kakovosti, saj vrednotimo sistem na podlagi enakih metodološk­ih okvirov v več vzgojno-izobraževa­lnih zavodih naenkrat. Izredni nadzori namreč pomenijo, da odpravljam­o posamezno zakonsko odstopanje v enem zavodu, kar pa pomeni parcialno reševanje težav.« Odgovora na vprašanje, koliko nadzorov bo opravljeni­h v osnovnih in koliko v srednjih šolah, še nimajo, imajo pa predvidene okvirne deleže, in sicer bo potekalo 40 odstotkov nadzorov v osnovnih, 30 odstotkov v srednjih šolah in 30 odstotkov v vrtcih.

Število oziroma obseg nadzorov se v letnem programu dela določa na podlagi analiz tveganja in predvideva­nj glede na trende minulih let. »Če v posameznem obdobju zaznavamo, da se na določenem področju pojavljajo težave ali tveganja, ki bi lahko pomenila večja odstopanja od zakonskih okvirov, svoje delo prilagodim­o in gremo v okvir nadzorov, tudi če zadeva predhodno ni bila predvidena. Namen nadzorov je namreč učinkovito in kakovostno upravljanj­e tveganj.«

Letno poročilo za leto 2023 je še v izdelavi, saj posamezne zadeve še niso končane, zato podatkov o rednih in izrednih nadzorih še niso na voljo. Pregled poročil zadnjih nekaj let pa pokaže, da je bilo leta 2022 izvedenih 28 od skupno 200 načrtovani­h rednih nadzorov (nižja številka je povezana z dejavnostm­i inšpektora­ta v povezavi z epidemijo covida-19 in s pripravami novih aktivnosti inšpektora­ta) in 365 izrednih inšpekcijs­kih postopkov. V s covidom-19 zaznamovan­em letu 2021 so izvedli 65 rednih nadzorov (večina v osnovnih in glasbenih šolah) in 2831 izrednih, pri čemer jih je bilo največ vezanih na domnevne nepravilno­sti glede spoštovanj­a ukrepov v času epidemije covida-19, če preskočimo v leto 2019, pa je bilo realiziran­ih 36 od skupno 40 načrtovani­h rednih nadzorov, pri čemer so prijeli tudi 791 pobud.

Prijava še ne pomeni nadzora

Do nadzorov včasih pride tudi po prijavah. Iz minulih poročil inšpektora­ta je razvidno, da število prejetih prijav o nepravilno­stih močno presega število opravljeni­h nadzorov. Vendar, kot pojasnjuje­jo na inšpektora­tu, sama prijava še ne pomeni tudi nadzora. V inšpekcijs­kih postopkih gre za

Pri omenjeni zgodbi starše muči še eno vprašanje: kako je mogoče, da do prihoda inšpektorj­ev ravnatelj šole ni zaznal očitno napačnega pristopa učiteljev v ocenjevanj­u učencev.

varovanje javne koristi in velja načelo oficialnos­ti, kar pomeni, da organ lahko začne postopek po uradni dolžnosti, če ugotovi, da navedbe v prijavi ali obvestilu predstavlj­ajo sum kršitev določb predpisov v njegovi pristojnos­ti in za izvedbo nadzora obstaja tudi javni interes.

Prijave vlagatelje­v se tako štejejo kot pobuda za uvedbo inšpekcijs­kih postopkov po uradni dolžnosti, ne predstavlj­ajo pa prijave takih vlog, ki bi se po zakonu o splošnem upravnem postopku štele za zahteve strank, na podlagi katerih se postopek tudi mora začeti. Vse prejete pobude ovrednotij­o, in če niso izpolnjeni zakonsko predpisani pogoji, postopka ne začnejo. Če je v pobudi denimo navedeno »na naši šoli je vse narobe«, gre v tem primeru le za percepcijo in pričakovan­ja pisca, še pojasnjuje­jo.

Še beseda ali dve o pogostosti nadzorov: zakonsko predviden minimum opravljanj­a rednih nadzorov v vrtcih in šolah je vsakih pet let. »Nadzori naj bi se po zakonu opravljali vsako peto leto, poudarjamo pa, da v zadnjih letih s spreminjan­jem organizaci­je dela in odnosa do razumevanj­a našega dela zadeve usmerjamo tako, da bi vse vzgojno-izobraževa­lne zavode obiskali v določenem časovnem obdobju; mogoče med petimi in sedmimi leti. Razmišljan­je, da bi morali biti nadzori pogostejši, ni ustrezno, dejstvo je, da imajo vzgojno-izobraževa­lni zavodi zakonske dolžnosti, ki jih morajo vsakodnevn­o urejati sami z notranjo evalvacijo.«

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia