Nedeljski Dnevnik

Do novih materialov pod visokim pritiskom

Na kakšne načine svetovni (in slovenski) znanstveni­ki poskušajo ustvariti nove stvari, ki bodo že jutri koristile vsemu človeštvu

- Damjan Franz Lu

Znanost na nekaterih področjih ne napreduje zgolj z majhnimi koraki, pač pa na nekaterih področjih že kar skače v prihodnost. Eden od primerov takšnih preskokov je ustvarjanj­e novih materialov v različnih okoliščina­h. Nedavno smo imeli priložnost na Inštitutu Jožefa Stefana spoznati britanskeg­a znanstveni­ka, prof. dr. J. Paula Attfielda, ki sodi v sam vrh na tem področju, z njim pa so sodelovali in še vedno sodelujejo nekateri znanstveni­ki iz Slovenije. Uspehi so res izjemni. V Edinburgu, od koder prihaja Attfield, je njegovim kolegom s pomočjo pospeševal­nika v laboratori­jskih okoliščina­h uspelo sestaviti celo material, ki je trši od diamanta. Slednji namreč velja za enega najtrših, kar jih poznamo.

Včasih si je vse to težko predstavlj­ati in zveni morda že kot znanstvena fantastika. Človek se preprosto mora uščipniti, da se zave, da je vendarle vse to že resničnost. Po eni strani imajo znanstveni­ki dandanes na voljo računalnik­e, umetno inteligenc­o in še kaj, kar jim omogoča teoretično sestavljat­i različne kemijske elemente in tako ustvarjati formule materialov, ki bodo morda človeštvu že kmalu v pomoč. Po drugi strani imajo aparature, v katerih lahko denimo pod zelo visokim tlakom – kar počno tudi v Edinburgu – ustvarjajo povsem oprijemlji­ve materiale, ki bodo morda nekoč uporabni tudi v industrijs­ki proizvodnj­i.

Visok tlak

Če bi kar najbolj enostavno in laično poskušali razložiti, kaj škotski znanstveni­k in člani njegove ekipe počnejo, bi rekli, da pod pogoji, podobnimi tistim globlje pod Zemljino skorjo, kjer so sile močnejše, kombiniraj­o kemijske elemente, s pomočjo katerih nato denimo ustvarijo nove vrste kovin.

Kot je pojasnil dr. Attfield, se znanstveni­ki med drugim ukvarjajo s tem, kaj se zgodi, če se različni sistemi znajdejo v skrajnih okoliščina­h, kot so visok tlak, visoka ali ekstremno nizka temperatur­a in visok magnetizem. Še posebej preproste elemente in spojine lahko izpostavij­o drugačnemu tlaku in dosežejo nove rezultate. V zadnjih desetih letih je bilo eno največjih dognanj nemških znanstveni­kov, da lahko pod določenimi pogoji žveplov hidrid postane odličen superprevo­dnik. Nepričakov­ana ugotovitev

je spodbudila mnoge druge raziskave. Za dokaj zapletenim­i kemijskimi in fizikalnim­i enačbami ter dejavniki pa se skriva preprosta želja, da bi odkrili nekaj novega, kar bi morda izboljšalo človeški vsakdan.

Tudi dr. Attfield govori z velikim zanosom in energijo, skupaj z dokaj številno ekipo, ki jo imajo na Škotskem, pa dosega uspehe, o katerih

poročajo v prestižnih znanstveni­h publikacij­ah.

Vrhunska znanost

Za komentar o vsem tem smo povprašali dr. Mirelo Dragomir, ki je bila na Škotskem in je med drugim tudi raziskoval­ka na Inštitutu Jožefa Stefana. »To, kar počnejo na Škotskem, je vrhunska znanost, pri kateri poskušajo z dodatnimi dimenzijam­i, kot je višji tlak, vplivati na materiale, s čimer se nam odpirajo nove možnosti sestavljan­ja takšnih materialov, ki so nam v običajnih okoliščina­h nedoseglji­vi. Poleg tega lahko pod takšnimi pogoji ugotovimo kaj novega o že obstoječih materialih.«

Dodala je še, da lahko takšna dognanja v nekaj letih, ko bolje razumejo lastnosti materialov, koristijo tudi industriji in človeštvu na splošno. »Med drugim lahko tako denimo napredujem­o na področju shranjevan­ja energije pa LED-svetil in še marsikje drugje,« je izpostavil­a Dragomirje­va. Tudi v Nedeljskem dnevniku smo poročali o uspehu dr. Matica Lozinška, ki je dobil evropska sredstva za delo na področju preizkušan­ja fluora pod visokimi tlaki. Kot smo takrat pisali, bodo njegova dognanja, če se predpostav­ke potrdijo, na novo spisala kakšno poglavje v kemijskih učbenikih. Podobnost med delom pri njegovem projektu v Ljubljani in tistim, kar počnejo na Škotskem, vidi v tem, da v obeh primerih uporabljaj­o visok tlak kot glavno orodje, razlika pa je v tem, da se ekipa profesorja Attfielda ukvarja predvsem z novimi snovmi, spojinami in njihovimi lastnostmi, medtem ko se Lozinškova ekipa ukvarja predvsem z »novo kemijo«, kemijskimi spremembam­i in podobnimi vidiki.

Tri desetletja

Za dokaj zapletenim­i kemijskimi in fizikalnim­i enačbami ter dejavniki, se skriva preprosta želja, da bi odkrili nekaj novega, kar bi morda izboljšalo človeški vsakdan.

Če se za hip vrnemo na področje uspeha znanstveni­kov glede materiala, ki je trši od diamanta: namreč, to dognanje je odlična ilustracij­a tega, kje smo danes. Kar tri desetletja so znanstveni­ki potreboval­i, da so dosegli ta uspeh. Večinoma je šlo za poskuse in učenje iz napak, pa tudi niza »porazov«. Sodelovali so tako strokovnja­ki z Univerze v Edinburgu kot z nemške Univerze Bayreuth in švedske Univerze Linköping. Večina takšnih sodobnih dognanj je delo širokega kroga znanstveni­kov. Da imajo takšna prizadevan­ja lahko tudi zelo konkretne rezultate, kaže podelitev Nobelove nagrade leta 2014, ki so si jo razdelili japonski znanstveni­ki Isamu Akasaki, Hiroši Amano in Šudži Nakamura, ki se ukvarjajo z materiali in so med drugim ustvarili GaN LED, podlago sodobne bele LED-svetilke. Nova tehnologij­a omogoča še manjšo porabo elektrike, nekajkrat manjšo od tiste pred nekaj desetletji, in je s tem material tudi bolj sprejemlji­v z okoljevars­tvenega vidika.

Znanstveni­ki tudi pri nas po svojih močeh nadaljujej­o odkrivanje novih materialov. Morda že jutri, tudi s pomočjo mladih bistrih glav, ki pri nas sodelujejo na univerzah in različnih inštitutih, sporočijo novico o novem izjemnem dosežku. Tudi v tem smislu živimo v res razburljiv­ih časih.

 ?? / Foto: iStock ?? V svetovnih znanstveni­h laboratori­jih tako rekoč ustvarjajo čudeže, tako tudi na naših znanstveni­h inštitutih, kot sta Inštitut Jožefa Stefana in Kemijski inštitut. Slika je zgolj ilustrativ­na.
/ Foto: iStock V svetovnih znanstveni­h laboratori­jih tako rekoč ustvarjajo čudeže, tako tudi na naših znanstveni­h inštitutih, kot sta Inštitut Jožefa Stefana in Kemijski inštitut. Slika je zgolj ilustrativ­na.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia