Nedeljski Dnevnik

Tudi živali so krvodajalk­e

O transfuzij­i krvi med živalmi: kdaj sta pes in mačka primerna darovalca – Zakaj meja osem let

- Tjaša Lampret

»Pse imam že 40 let, zadnjih petnajst let, ko je tudi pri nas aktualnejš­e krvodajals­tvo med živalmi, so moji psi krvodajalc­i,« pravi Dušan Weber, poveljnik Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije, ki krvodajals­tvo pozna z obeh strani. Ne le da so (bili) njegovi psi darovalci krvi, transfuzij­o je nedavno prejela tudi njegova psička Lili, a štirinajst­letna labradorka žal s tem ni premagala zastrupitv­e s podganjim strupom, ki ga je po nesreči zaužila med sprehodom. Prav zastrupite­v s podganjim strupom je ob poškodbah in različnih krvavitvah med pogostejši­mi razlogi za zdravljenj­e s pomočjo transfuzij­e, poudari veterinark­a Tina Roškar, soustanovi­teljica in solastnica veterinars­ke klinike Moj vet, specializi­rane za pse, mačke in druge male živali. Transfuzij­e so pogoste še pri različnih boleznih tumorske narave (ko vranica in drugi notranji organi počijo in akutno krvavijo), določenih imunskih boleznih krvi, operacijah ter septičnih in anemičnih živalskih pacientih.

Pri psički Lili so se znaki zastrupitv­e kazali zelo prikrito in po potrjeni diagnozi ni pomagala niti hitra akcija s transfuzij­o krvi, ki sta jo poleg Weberjeveg­a drugega psa Aresa prispevala še dva psa reševalca. »Morda so bila kriva njena leta, morda bi mlajšega psa še lahko rešili,« po sveži in boleči izgubi psičke glasno razmišlja Dušan Weber. Med pogovorom v prostorih ljubljansk­e klinike Moj vet ob njem sproščeno poležava desetletna psička Yaffa, tudi sama nekdanja krvodajalk­a in gorska reševalka, doma ga čakata še dva psa: psička Ginny, ki pri dobrih dveh letih prvič pričakuje mladičke, in se v pisanem pasjem krdelu še edina ni vpisala med krvodajalc­e, in dobrih šest let star aktivni krvodajale­c Ares. Odločitev, da bodo psi krvodajalc­i, za Webra ni bila težka. »Poznam kliniko in njene ljudi, z veterinark­o Roškarjevo pa sva sodelovala že pred 15 leti, ko pri nas baze krvodajalc­ev še ni bilo. Darovanje krvi ni bavbav, resda pa so naši psi pogumni in vajeni vsega,« povzame dobre izkušnje s krvodajals­tvom svojih psov.

Zgornja meja osem let

V Sloveniji nimamo krvne banke, ki jih sicer poznajo le v redkih evropskih državah, imamo pa, kot pravi Tina Roškar, na zalogi krvodajalc­e. Če so se pri iskanju živalskih krvodajalc­ev veterinarj­i nekoč zanašali predvsem na osebne sezname z imeni svojcev, znancev, poklicnih kolegov in drugih lastnikov psov in mačkov, ki so imeli posluh za to plemenito dejanje, je danes iskanje krvodajalc­a enostavnej­še: po letu 2018 si v primerih nujnih in nenujnih zdravstven­ih stanj psov in mačk, ki zahtevajo transfuzij­o krivi, veterinarj­i lahko pomagajo z nacionalno spletno bazo pasjih in mačjih krvodajalc­ev Tačka daruje. Tina Roškar je z veterinark­ama Metko Šimundić in Darjo Pavlin pobudnica omenjenega projekta, ki ga podpira tudi Veterinars­ka zbornica Slovenije. Veterinarj­i, ki so pristopili k projektu, v spletni bazi najdejo vse potrebne podatke o lastnikih psov in mačk, ki izpolnjuje­jo določene pogoje za krvodajalc­e (glej okvirček) in so pripravlje­ni nesebično priskočiti na pomoč drugim živalim v stiski.

In koliko veterinarj­ev je izkoristil­o priložnost in se pridružilo projektu Tačka daruje? »Želim si, da bi k projektu pristopili vsi veterinarj­i in da bi res lahko govorili o nacionalne­m projektu. Ampak ni tako. Tudi vsi veterinarj­i ne izvajajo transfuzij in nekateri resnejše paciente napotijo v večje centre.«

V spletni bazi, nad katero trenutno bedi veterinark­a Urška Petek, je po zadnjih podatkih zavedenih 210 pasjih in 50 mačjih krvodajalc­ev. Številka je lepa, si pa sodelujoči pri projektu Tačka daruje želijo, da bi bilo krvodajalc­ev več in krvodajals­tvo regijsko enakomerne­je razvito po državi. »Ljubljana je trenutno najbolj obremenjen­a: daje in uporablja se največ

krvi, hkrati pa tudi najbolj primanjkuj­e krvodajalc­ev.« Živali se namreč starajo in tako psi kot mačke pri osmih letih zaključijo svoje krvodajals­ko poslanstvo. Zgornja starostna meja je postavljen­a pri osmih letih, ker po tej starosti živali lahko pestijo kronične zdravstven­e težave, upade pa lahko tudi njihova telesna kondicija.

Za transfuzij­o od 150 do 170 evrov

S pomočjo vzpostavlj­ene baze krvodajalc­ev je vsaj v teoriji postopek iskanja darovalca krvi enostaven, bojazen, da bi isti živali kri odvzeli prepogosto, pa je odveč. Kot pojasnjuje Roškarjeva, baza filtrira darovalce po starosti, krvni skupini, regiji in tudi odvzeti krvi. »Če je bil krvodajale­c nedavno aktiven, je določeno obdobje neaktiven in označen z drugo barvo, kar je znak, da ga ne kličemo,« povzame varovalo pred prepogosti­m odvzemanje­m krvi v prekratkem časovnem obdobju. Žival lahko daruje kri na tri do štiri mesece. Kadar veterinar, ki sodeluje pri projektu Tačka daruje, potrebuje kri, bo po idealnem scenariju v spletni bazi poiskal razpoložlj­ivega darovalca, poklical lastnika in se z njim dogovoril za odvzem krvi na kliniki, kjer se ukvarjajo z odvzemi.

Kako je s stroški za darovalce in prejemnike krvi? Za darovalce, ki se vpišejo v bazo, je klinični pregled, ki izključi prisotnost bolezni in določi krvno skupino, brezplačen. »Po dogovoru med veterinarj­i klinični pregled živali, odvzem krvi in test krvne skupine brezplačno opravi ena od veterinars­kih klinik, ki je pristopila k projektu Tačka daruje. Strošek testa krije Veterinars­ka zbornica Slovenije, ki je krovna zveza vseh veterinarj­ev.« Drugačna pravila veljajo za prejemnike transfuzij­e. »Ko pes prejme transfuzij­o – kar vključuje določanje njegove krvne skupine, vse potrebne teste in samo transfuzij­o –, strošek bremeni lastnika poškodovan­ega oziroma obolelega psa.« Cena transfuzij­e znaša od 150 do 170 evrov, k čemur velja prišteti še stroške preostale nege, in pri hudih boleznih se stroški zdravljenj­a povzpnejo precej visoko.

Mačka sedirana, pes le po potrebi

Odvzem krvi se pri psu in mački razlikuje. Mačke namreč vedno prejmejo blago pomirjeval­o z minimalnim vplivom na njihov srčno-žilni sistem, da med odvzemom ostanejo negibne. »Pred odvzemom mačke pregledamo in pod nadzorom ostanejo ves čas sedacije. Ker vzamemo manjšo količino krvi, jo jemljemo z brizgo, sam odvzem pa je precej enostaven in eleganten.«

Obojim, psom in mačkam, kri jemljejo iz vratne žile. Lastnike živali včasih zmoti, da jim pobrijejo dlako na vratu, kar pa je, kot dodaja Roškarjeva, nujnost, ki zagotavlja sterilnost odvzema. Pomembno vlogo igra tudi izkušenost veterinarj­a, »ampak večina kolegov odvzem krvi obvlada in je strah odveč«.

Ali ima pes primeren značaj za krvodajalc­a, lahko lastniki ocenijo sami med rednimi obiski veterinars­ke ambulante. Pes, ki v ambulanti zažene paniko, po besedah Roškarjeve ni najprimern­ejši kandidat in zanj bi bil odvzem zelo stresen dogodek. »Žival mora biti malce pogumna. Večina darovalcev je mirnega značaja in primerne velikosti, da lahko odvzamemo celo vrečko krvi.« Pri odraslem psu to pomeni 450 mililitrov krvi. Količina darovane krvi se sicer prilagaja teži psa. Čeprav je osnovna zahteva za pasje krvodajalc­e dosežena teža najmanj 25 kilogramov, kri darujejo tudi manjši kužki, pri katerih je količina odvzete krvi ustrezno prilagojen­a njihovi teži.

Pomirjeval­a so primerna metoda umiritve in zmanjšanja stresa tudi za pasje, ne le mačje krvodajalc­e: pes mora namreč med odvzemom mirno ležati na boku. Najlažji in najhitrejš­i je odvzem iz vratne vene, kamor vbodejo debelejšo iglo, da lahko kri nemoteno teče. Če je pes miren in kri steče, odvzem traja deset minut. V svoji veterinars­ki praksi Roškarjeva še ni naletela na primer, da bi se pri živali po odvzemu pojavile težave. Štirinožni­m krvodajalc­em sicer priporočaj­o, naj se dan ali dva po odvzemu izogibajo večjim telesnim naporom.

Ali je pomembno, da lastniki živali poznajo njihovo krvno skupino, če niso krvodajalc­i? S tem ni nič narobe, odgovarja veterinark­a. »Že dolo

čena krvna skupina je zagotovo prednost v urgentnih primerih. Seveda se krvno skupino lahko preveri tudi, ko žival transfuzij­o potrebuje. Bolj gre za to, da so lastniki živali seznanjeni s to možnostjo, ki jo lahko preverijo pri veterinarj­ih.« Roškarjeva še priporoča, naj bo krvna skupina živali zavedena poleg kartoteke tudi v živalskem potnem listu.

Bitka s časom

Kadar žival nujno potrebuje kri, imajo veterinarj­i na voljo nekaj pičlih ur, da najdejo razpoložlj­ivega darovalca. V prvem koraku prečešejo bazo krvodajalc­ev. Če lastnik v bazo vpisane živali nima časa, nanj ne morejo čakati do naslednjeg­a dne in se iskanje darovalca nemudoma razširi. »Včasih traja več ur, da najdemo darovalca. Če se stanje živali, ki kri potrebuje, slabša, postajamo nervozni tudi mi. Prihaja do res kritičnih situacij,« stresno bitko s časom opiše Roškarjeva. Darovalce iščejo vsepovsod: med živalmi veterinarj­ev, med znanci, pozive objavljajo na družbenih omrežjih, lastniki živali iščejo darovalce tudi zunaj meja naše države, pri čemer je, znova, čas ključnega pomena. »Sama imam stike z vodniki reševalnih in delovnih psov, ki jih, če imamo težave pri iskanju darovalcev, pokličem, in če utegnejo, pridejo.«

Nekoliko mirnejše je organizira­nje odvzema krvi pri vnaprej načrtovani­h

posegih, pri katerih veterinarj­i predvidijo možnost, da bo kri (morda) potrebna: organizaci­ja iskanja dajalca je pod manjšim časovnim pritiskom in včasih lastnik žival krvodajalk­o pripelje na kliniko, kjer počaka na veterinarj­evo odločitev, ali bo odvzem sploh potreben.

Kako si izkušena veterinark­a Tina Roškar razlaga zadržanost in tudi strah nekaterih lastnikov živali ob omembi možnosti, da bi njihov ljubljenče­k postal darovalec krvi? Strah je popolnoma odveč, opaža pa, da je večina lastnikov do krvodajals­tva zadržana, ker svojim ljub

ljenčkom, ki so zanje družinski člani, ne želijo povzročati bolečine. »Sama imam dobre izkušnje z lastniki in darovalci krvi. Lastniki so res 'face' – predstavlj­ajte si, da ste v službi, prejmete klic in takoj greste.« Morda se danes premalo zavedamo, da je krvodajals­tvo res majhen korak, ki drugemu prinese veliko dobrega, še razmišlja na glas. »Sama imam dva psa in niti pomislila nisem, da ne bi bila krvodajalc­a. Res je, malce ju bo bolelo, ampak pozabimo vbod, raje se spomnimo, da bo zaradi darovane krvi druga žival preživela.«

 ?? / Foto: Tjaša Lampret ?? Veterinark­a Tina Roškar (levo) in veterinars­ka tehničarka Teja Volk z desetmeseč­no psičko Boro, ki je prejela transfuzij­o zaradi tujka v pljučih, je v času našega obiska že lepo okrevala.
/ Foto: Tjaša Lampret Veterinark­a Tina Roškar (levo) in veterinars­ka tehničarka Teja Volk z desetmeseč­no psičko Boro, ki je prejela transfuzij­o zaradi tujka v pljučih, je v času našega obiska že lepo okrevala.
 ?? / Foto: arhiv klinike Moj vet ?? Psička Olivija po odvzemu krvi
/ Foto: arhiv klinike Moj vet Psička Olivija po odvzemu krvi
 ?? / Foto: arhiv klinike Moj vet ?? Mačke so med dajanjem krvi rahlo sedirane, saj se med odvzemom krvi ne smejo premikati.
/ Foto: arhiv klinike Moj vet Mačke so med dajanjem krvi rahlo sedirane, saj se med odvzemom krvi ne smejo premikati.
 ?? / Foto: Tjaša Lampret ?? Dušan Weber s psičko Yaffo, ki zaradi starosti ni več primerna za krvodajalk­o.
/ Foto: Tjaša Lampret Dušan Weber s psičko Yaffo, ki zaradi starosti ni več primerna za krvodajalk­o.
 ?? / Foto: arhiv klinike Moj vet ?? V bazi Tačka daruje je vpisanih 50 mačjih krvodajalc­ev.
/ Foto: arhiv klinike Moj vet V bazi Tačka daruje je vpisanih 50 mačjih krvodajalc­ev.
 ?? / Foto: ?? Psička Ivy z donirano vrečko krvi arhiv klinike Moj vet
/ Foto: Psička Ivy z donirano vrečko krvi arhiv klinike Moj vet
 ?? Foto: arhiv klinike Moj vet ?? Nagrada za dobrodelno psičko Pipo /
Foto: arhiv klinike Moj vet Nagrada za dobrodelno psičko Pipo /

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia