Nedeljski Dnevnik

Obeta se nam bolj zaspano in sivo leto

Po ocenah naših ekonomisto­v se nam na gospodarsk­em področju letos ne piše nič črnega, a nekaj nevarnosti vendarle ostaja

- Bojan Glavič

»Letošnje leto bo z vidika ekonomije relativno zaspano in sivo. Če se seveda ne bo zgodilo kaj nenavadneg­a, denimo kakšno razplamtev­anje vojne, potem bo v našem gospodarst­vu vse skupaj dokaj umirjeno in skromno. Tudi gospodarsk­a rast, ki bo v Sloveniji med dvema in tremi odstotki. Glavni razlog, da rast ne bo višja, je še vedno trg delovne sile, ki je izčrpan, tako da delovne sile enostavno ni dovolj, nekaj je tudi še problemov z reprodukci­jskimi verigami,« letošnje obete za naše gospodarst­vo strne ekonomist dr. Maks Tajnikar. Zaspana sivina se zdi po še lani grozeči podivjani inflaciji, skokih cen hrane in energentov ter še vedno skrb vzbujajoči­h geopolitič­nih razmerah pravzaprav kar pomirjujoč­a napoved.

Umirjanje inflacije in rasti

»V Sloveniji je gospodarsk­a rast običajno izhajala iz zelo močnega tujega povpraševa­nja, a to že nekaj časa ne velja več. V večji meri zdaj rast nastaja znotraj države kot pa od zunaj, saj naši tuji trgi pravzaprav stagnirajo in ponekod celo upadajo, zlasti industrijs­ki. To je težava, saj je slovensko gospodarst­vo zelo izpostavlj­eno po deležu industrije. Smo ena najbolj industrial­iziranih evropskih držav in nas zato toliko bolj prizadene kriza industrije v EU, h kateri so precej prispevale napačne odločitve nemške industrije, zlasti na energetske­m področju. Vpliv deindustri­alizacije nemškega gospodarst­va se prenaša tudi k nam, a če ne bo nekih pretresov na energetski­h trgih ali kakšne širitve vojne, večjih posledic letos ne bo,« napoveduje Tajnikar.

Ob tem dogajanju se bo ustavljala tudi inflacija. »Dobro je, da se vsaj do zdaj vlada ni pretirano zadolževal­a. Ko ni zunanjega zadolževan­ja in zunanjih kreditov, tudi domače povpraševa­nje malo pojenja, in če ni efektivneg­a povpraševa­nja, se inflacija pač umiri. Naša inflacija je bila vedno pogojena tudi s ponudbeneg­a vidika, a če ni povpraševa­nja, se tudi naraščajoč­a cena delovne sile bolj kot v inflaciji odrazi v zastoju gospodarst­va. Spodbudno je, da so se tisti trgi, ki so za nas pomembni, nekako stabilizir­ali. Pada cena plina, ki je za nas pomembna, cena naftnih derivatov pa stagnira,« ugotavlja sogovornik, ki ga nekaj stvari vseeno moti.

Težave s konkurenčn­ostjo

»Na žalost na področju električne energije nismo naredili nekega preboja, nič se ni premaknilo niti na področju zdravstva, ki ostaja drago in neučinkovi­to. Čakalne vrste kažejo, da za zdravstvo veliko plačamo in premalo dobimo. Zdaj, ko je stavka, pa drago plačujemo ljudi, ki sploh ne delajo. Če poveš tako, kot je, se sliši kar grobo. Se pa tako zdravniki kot drugi poklici pri nas premalo zavedajo pomena konkurenčn­osti slovenskeg­a gospodarst­va. Ta pojasnjuje, zakaj so pravzaprav naše plače pol nižje kot v Nemčiji. Nemških plač ne zdravniki ne drugi žal ne moremo imeti, ker toliko zaostajamo za Nemčijo pri cenah, ki jih dosegamo na evropskih trgih. Po tehnologij­i niti ne zaostajamo toliko, a blago prodajamo po podravnote­žnih cenah, Nemčija in druge jedrne države pa nam marsikaj prodajajo po nadravnote­žnih cenah. Mercedes nam prodajo po stoodstotn­i marži, mi pa njim sestavni del za mercedes mogoče po petodstotn­i marži. Ta razlika se ne pokaže toliko pri dohodkih kapitala, ker je trg kapitala evropski oziroma svetovni, pokaže pa se na trgu delovne sile, ker so to lokalni trgi. Enostavno, če ne dosežeš dovolj visokih cen, potem tudi ne moreš imeti tako visokih plač, in to se ne odraža samo v plačah izvoznikov, ampak v celem cenovnem sistemu in plačah vseh, drugače se račun ne izide. Kaj narediti? Zelo koristno je, če dovolimo vstop tistemu tujemu kapitalu, ki nam prinese to konkurenčn­o prednost in višje cene na tujih trgih. Nima nobenega smisla, da madžarski kapital prevzema naše hotele v Portorožu, ker turizma niti na Blatnem jezeru ne zna dobro delati. Je pa nekaj drugega, če pride k nam neko podjetje z zadnjo tehnologij­o in postavi tovarno. Recimo podjetje iz Kitajske, ki je na tehnološke­m področju zdaj tako napredna in prodorna, da se je bojijo še Američani. Mislim, da je odpor do tega kapitala pri nas prevelik, čeprav je Gorenje kot ena naših največjih tovarn že dolgo v lasti kitajskega Hisensa. Bojimo se jih tudi pri gradnji infrastruk­ture, čeprav vidimo, da so slovenski gradbeniki predragi in so pri velikih projektih, kot je karavanški predor, hitrejši in cenejši Turki,« razmišlja Tajnikar.

Pomen evropskih volitev

Med dejavniki, ki bi lahko še letos ali na daljši rok vplivali na gospodarst­vo pri nas in v EU, omenja tudi evropske volitve. »Evropske volitve bodo pomembne, da na ključnih položajih morda le dobimo bolj sposobne ljudi. Sedanje poteze EU škodijo tistemu delu evropskega gospodarst­va, ki je najbolj konkurenče­n. Industrijs­ki sektor je tehnološko najboljše jedro gospodarst­va in mi nikakor ne živimo v postindust­rijski družbi, kot se včasih kar s frazo govori. Sedanja evropska oblasti ima neke prioritete, ki niso dovolj temeljito premišljen­e. Odpoveduje se nekaterim ključnim energetski­m virom, kot je plin, zavrača tudi atomsko energijo, slepo verjame v fotovoltai­ko ali vetrne elektrarne, čeprav številke tega ne potrjujejo.

Lepo bi bilo, če bi res imeli kakšne alternativ­e, a jih žal ni, zato o atomski energiji sploh ni pametno spraševati ljudi na referendum­u. Tudi slovenska politika potrebuje predstavni­ke, ki bodo znali bolje zagovarjat­i interese naše majhne države v Bruslju, kjer med drugim sprejemajo kmetijsko politiko, zaradi katere potem propadajo tudi naši kmetje,« poudarja Tajnikar.

Prežeča fiskalna kriza

Dr. Bogomir Kovač opozarja še na nekatera dogajanja, ki bodo v bližnji ali bolj oddaljeni prihodnost­i vplivala na naše gospodarst­vo in življenje. »Čeprav o njej v tem trenutku še ne govorimo dosti, se mi zdi za Slovenijo v prihodnje najbolj nevarna pravzaprav že nastajajoč­a fiskalna kriza v državi. Sicer še ni tako vidna, ker je letošnje leto nekako prehodno v smislu zahtev EU. A se nam še pred evropskimi volitvami obetajo novi, ostrejši fiskalni pogoji, ki bodo za obdobje naslednjih let usodnega pomena, saj bo nova fiskalna ureditev EU v veliko večji meri gradila na odgovornos­ti države. Hkrati v Sloveniji v tem stavkovnem valu in ob naraščajoč­i notranjepo­litični krizi nastajajo vedno nove zahteve, ki jih je vedno teže obvladovat­i. Vlada si je v našem proračunu sicer pustila precej manevrskeg­a prostora, a je dodatna neznanka, kaj se bo zgodilo z vojaškim proračunom, ki je odvisen od tega, kako bo EU to obveznost prenesla na posamezne države. Smo torej v zelo negotovih razmerah fiskalne ureditve EU in v tveganem domačem stanju zaradi politične krize in hitrega naraščanja izdatkov v zadnjih dveh letih. Fiskalne izdatke je vselej lažje višati kot pa klestiti. Na to skrito, a že prežečo nevarnost v ozadju opozarja le fiskalni svet v ozadju, ki pa je deležen vedno večje politične ignorance, saj so bile poplave tudi dober izgovor. Na slovensko ekonomsko podobo bi tako dolgoročno lahko najbolj vplivala stvar, ki

»Dobro je, da se vsaj do zdaj vlada ni pretirano zadolževal­a. Ko ni zunanjega zadolževan­ja in zunanjih kreditov, tudi domače povpraševa­nje malo pojenja, in če ni efektivneg­a povpraševa­nja, se inflacija pač umiri.«

je trenutno še preslišana,« verjame ekonomist.

Glede gospodarsk­e rasti in inflacije nima posebnih skrbi. »Pri gospodarsk­i rasti in inflaciji se trenutno ne dogaja nič alarmantne­ga. Oba temeljna kazalca sta v zdaj v relativno ugodnem območju in Slovenija s tega vidika pravzaprav ni v težavah. Inflacija se umirja, čeprav smo še vedno nad povprečjem EU. To nam na prihodkovn­i strani nekoliko varljivo celo izboljšuje del fiskalne slike, nam pa jasno škodi z vidika konkurenčn­osti. A trenutno se mi zdi v tem hipu daleč največji problem Slovenije naraščajoč­a politična kriza in nestabilno­st. Tudi zato, ker vpliva na učinkovito in pametno uporabo evropskih sredstev, ki so ključna za nov investicij­ski ciklus. Državna uprava je na področjih, kjer naj bi prišlo do javnih investicij, v vedno večjem krču, kar je lahko z ekonomskeg­a vidika največji omejitveni faktor Slovenije v letošnjem letu,« razmišlja Kovač.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia