Nedeljski Dnevnik

Električni avto, ki to ni

Druga generacija korejskega športnega terenca nase opozori tako z obliko kot s številnimi drugimi aduti

- Matjaž Terzič

»Oprostite,« se je zaslišal glas iz teme, ob katerem smo trenutek za tem, ko smo izstopili iz avtomobila, dobesedno odskočili, saj je prišel povsem nepričakov­ano, iz popolne tišine, ob mirnem večeru, ko je ura ravno odbila polnoč in ko pač niti slučajno nismo pričakoval­i, da bi kdo lahko sprehajal psa. Pa čeprav smo natanko to le nekaj minut kasneje, torej ob še kanček bolj nenavadni uri, storili tudi sami. Kakor koli, glas iz teme je bil sosedov, prvemu opravičilu, s katerim nas je nagovoril, pa je ob naši reakciji sledilo drugo in ob skorajšnje­m slovesu še tretje, saj je kmalu odhitel za psom, ki se je kljub pozni (ali pač zgodnji?) uri odločil malo ponagajati. Vmes pa ga je zanimalo, koliko ima avtomobil, s katerim smo se pripeljali, dosega. Kar nam enostavno ni šlo v račun, dokler ga nismo srečali naslednji dan, ko je, kakopak, sledilo novo opravičilo, nato pa pojasnilo, ki je razjasnilo vse. »Zdaj mi je jasno, zakaj sva bila oba tako zmedena. Ko ste se sinoči pripeljali, je bil avto povsem tih, pa tudi na podlagi videza sem sklepal, da je električni. Zdaj pa vidim, da to pravzaprav ni,« je povedal v smehu. In verjetno nevede potrdil še nekaj: da ljudi pri električni­h avtomobili v prvi vrsti še vedno zanima njihov doseg.

Ne, avtomobil res ni bil električni. A prav to, kar je menil sosed, jih je ob pogledu na za nekaj dni naše vozilo menilo še kar nekaj. Avto, o katerem teče beseda, je bila namreč nova hyundai kona, ki je v drugi generaciji videti tako atraktivno, futuristič­no, da je sklepanje, da gre za električni avto, tudi ko zanj ne gre, povsem logično. Kona je namreč na voljo tako z bencinskim­i motorji kot v hibridni in v povsem električni različici, »naša« pa je bila hibridna, od koder tudi pojasnilo omenjene neslišne vožnje. Klasična hibridna, ne priključna, kar pomeni, da daljša vožnja zgolj na elektriko odpade, je pa možna povsem kratka, kot denimo pri parkiranju. Hibridni sistem tudi zelo blagodejno vpliva na porabo bencina, saj je v mestu takšna kona v povprečju porabila le dobre štiri litre te tekočine, pri kombiniran­i vožnji pa liter več. Če že kaj, pa še to je malenkost, nas je med vožnjo zmotilo le malce hrupa pri višjih hitrostih na avtocesti.

V plus poleg omenjenega lahko koni štejemo še prostorno potniško kabino, soliden prtljažni prostor in prav tako kot zunanjost futuristič­no voznikovo delovno okolje, ki obenem dokazuje, da je tudi večje število gumbov in stikal lahko videti atraktivno, pa še bistveno bolj uporabno je vse skupaj. Je pa res, da se je kona malce podražila, a po drugi strani za to ceno ponuja tudi več opreme. In eno oblikovno zanimivejš­ih vozil na cestah.

 ?? ??
 ?? / Foto: Matjaž Terzič ?? Hyundai kona je oblikovno eden najbolj futuristič­nih športnih terencev ta hip.
/ Foto: Matjaž Terzič Hyundai kona je oblikovno eden najbolj futuristič­nih športnih terencev ta hip.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia