Nedeljski Dnevnik

Rekordnih pet Najboljši nogometni vratarji

- Po lestvici pleza Boštjan Istenič

Spletna stran Transferma­rkt, specializi­rana za nogometno sceno (prestopi, statistika ...), je objavila seznam najboljših nogometnih vratarjev zadnjega desetletja. Za merilo so vzeli podatke, koliko tekem so odigrali in koliko »čistih mrež«, torej tekem brez prejetega zadetka, so pri tem imeli. Na vrhu kraljuje Jan Oblak, z dosežkom 145 tekem brez prejetega gola od 390 odigranih pa je na visokem sedmem mestu zdaj že upokojeni vratar Interja Samir Handanović.

1. Jan Oblak, Atletico Madrid, Slovenija, 431 odigranih tekem, od tega 203 »čiste mreže«

Vratar slovenske reprezenta­nce in madridskeg­a Atletica je nedotaknje­no mrežo svojega gola ohranil na kar 47 odstotkih vseh odigranih tekem, kar ga tudi po tej plati uvršča na prvo mesto. Pa saj smo že navajeni, da je 31-letni as iz okolice Škofje Loke s svojo stabilno formo že od začetka profesiona­lne kariere med najbolj cenjenimi nogometnim­i vratarji na svetu, pred njim pa je še veliko tekem na najvišji ravni.

2. Manuel Neuer, Bayern München, Nemčija, 378/172

Veterana Bayerna in nemške reprezenta­nce, ki je pred kratkim slavil 37. rojstni dan, so leta 2014 razglasili za najboljšeg­a vratarja svetovnega prvenstva v Braziliji. Takrat je Nemčija postala svetovna prvakinja. V zadnjem času so ga precej pestile poškodbe, a je zdaj znova ujel dobro formo, čeprav Bayernu, katerega član je že od leta 2011, letos ne gre po načrtih in od naslova nemškega prvaka očitno ne bo nič.

3. Marc-Andre Ter Stegen, Barcelona, Nemčija, 415/169

V nemški reprezenta­nci je izjemni vratar Barcelone, katere dres nosi že deset let, vselej v senci Neuerja, čeprav so bile sezone, ko je bil v boljši formi od šest let starejšega kolega. Tako za Neuerja kot za Ter Stegna velja, da sta odlična tudi v igri z nogo, torej ne le da zanesljivo branita svojo mrežo, pač pa tudi začenjata akcije svojih moštev z natančnimi podajami. Morda pri Ter Stegnu to niti ni čudno, saj je kot otrok začel trenirati nogomet kot napadalec, pozneje pa so ga postavili v gol.

4. Thibaut Courtois, Real Madrid, Belgija, 416/166

Dva metra visoki 31-letni vratar belgijske reprezenta­nce in madridskeg­a Reala je trenutno poškodovan, in bo preteklo še kar nekaj časa, ko bo spet stal med vratnicama. Starša odbojkarja, sestra odbojkarsk­a reprezenta­ntka – ni bilo čudno, da je tudi Thibaut do 12. leta stal ob mreži za odbojko. Potem se je na srečo nogometnih navijačev preselil čuvat mrežo nogometneg­a gola. Morda pa bo v nekem drugem življenju košarkar, saj navdušeno spremlja tekme lige NBA.

5. Ederson, Manchester City, Brazilija, 322/151

Tridesetle­tni Ederson Santana de Moraes, kot je njegovo polno ime, je nogometno pot v Evropi začel v lizbonski Benfici in ima tudi portugalsk­o državljans­tvo. Znan je po številnih tetovažah po vsem telesu. Na vratu ima lobanjo in vrtnico, na hrbtu angelska krila, na nogi pokal portugalsk­ega državnega prvenstva, vmes pa še napis »Pripadam Jezusu«. Od leta 2017 »pripada« sinje modrim iz Manchestra. Znan je tudi po izjemno dolgih podajah z levo nogo čez vse igrišče.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia