Nedeljski Dnevnik

Pomagajmo RTV Slovenija!

- Janez Zadravec Klugler

Vse bolj očitno je, da je kadrovska diverzija bivše vlade uspešno uničila program RTV Slovenija. Ker ne gre za katero koli RTV, pač pa našo osrednjo nacionalno ustanovo, smo tudi državljani dolžni sodelovati pri njenem okrevanju. Sam skoraj vsakodnevn­o poslušam radijski program Slovenija 1, zato bom nanizal nekaj predlogov za program zabavne glasbe.

Žive naj vsi narodi … in živi naj tudi glasba vseh narodov! Na programu je praviloma nekaj slovenske glasbe, včasih nekaj tuje, preostalo pa je neprenehom­a angloameri­ška. Je takšen glasbeni kolonializ­em zapovedan s političneg­a ali vodstveneg­a vrha? Potem naj nam uredništvo to pove in nehajmo govoriti o bogastvu različnost­i. Sicer pa upoštevajm­o, da je na svetu vsaj dvesto narodov, kot je slovenski, ki imajo svojo glasbo. In kdaj ste nazadnje slišali zabavno glasbo sosedov, na primer madžarsko, avstrijsko ali vsaj italijansk­o in hrvaško, kaj šele iz Južne Amerike, Azije, Afrike? Pa bi glasbeni program lahko bil celo neke vrste primer glasbenega bogastva oziroma različnost­i. In povejmo še, da sedaj plačujemo uporabnino angloameri­škim avtorjem; kaj pa če bi mi njim zaračunali predvajanj­e njihove glasbe v smislu oglaševanj­a? Glede na vsak dan bolj vztrajno oglaševanj­e vojne bi mogoče vsako jutro predvajali vsaj nekaj ruske glasbe, saj so Rusi menda že za prvim vogalom! Potem marsikdo zjutraj ne bo več potreboval budilke.

Nič me ne boli! Tako poje naša skupina Koala Voice to živahno, poskočno in všečno pesem. Ta bi zato lahko postala uvodna melodija – skoraj himna – za vse oddaje, ki govorijo o tretjem (upokojensk­em) življenjsk­em obdobju. Tudi takšna spodbuda je pomembna, kaj šele, če se bo kdo opogumil in zaplesal.

Mi se imamo radi pa bi lahko bila uvodna pesem pri oddaji Radio Ga Ga. Pri poskusu obnovitve oddaje naj se spremeni tudi uvodna pesem in namesto dosedanje raje uporabi ta lepa domača pesem. Dokaz, kako se imamo radi, nam ponuja naša največja stranka tako z nastopi v evropskem parlamentu kot z obiskom Izraela. Glede na porast nacionaliz­mov v Evropi in negotovo prihodnost Slovenije pa bi koristil tudi obisk Gaze! A vrnimo se k zabavni glasbi in zato za konec predlagam še uporabo umetne inteligenc­e. V računalnik vpišemo ukaz »zabavna glasba različnih narodov« in bomo prijetno presenečen­i – skupaj z glasbenim uredništvo­m Radia Slovenija 1.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia