Nedeljski Dnevnik

Mobilni telefoni šele na začetku razvoja

Na ta dan leta 1973 je uslužbenec podjetja Motorola Martin Cooper opravil prvi javni telefonski klic z mobilnim telefonom

- Ingrid Mager

Enainpetde­set let je minilo od dneva, ko je Martin Cooper, inženir in izumitelj pri podjetju Motorola, uporabil prototip mobilne naprave Motorola DynaTAC. To je bil čas, ko še ni bilo interneta in digitalnih naprav. Telefon je tehtal nekaj čez kilogram, zmogljivos­t baterije je znašala 35 minut, čas polnjenja pa je bil deset ur. Ko je Cooper opravil prvi klic po mobilnem telefonu, se je s tem za vedno zapisal v zgodovino.

Pravzaprav je tistega dne tedaj 44-letni Cooper med sprehodom po New Yorku opravil več klicev, prvega pa je dobil vodja razvoja pri konkurenčn­em podjetju Bell Labs.

Za vse je kriv James Bond

Danes 95-letni inženir se še vedno vsake toliko časa pojavi v javnosti, saj z radovednos­tjo spremlja tehnološko ekspanzijo na področju mobilne komunikaci­jske tehnologij­e. Spominja se, da si je dolgo želel izumiti delujoč kompaktni mobilni telefon, kot ga je imel stripovski detektiv Dick Tracy, ki je nosil radijsko ročno uro in se je pozneje pretopil tudi v filmskega junaka Jamesa Bonda, ki je lahko telefonira­l iz avta. Očaran je bil tudi nad osebnimi komunikato­rji, ki so jih uporabljal­i junaki v kultni televizijs­ki seriji Zvezdne steze. Ko je Cooper potem vendarle izumil delujočo napravo, so bili pri njegovem podjetju navdušeni in so s prvim mobilnim telefonom želeli na trgu predvsem premagati konkurenta, podjetje AT&T. Sploh se še niso zavedali razsežnost­i izuma.

Svetovni trg mobilnih telefonov se danes kiti z letnimi dobički v višini 950 milijard evrov. Motorola DynaTAC, s katerim je bil izpeljan zgodovinsk­i klic, je postal dragocen muzejski eksponat v Muzeju telefonov v kraju Milton Keynes v Veliki Britaniji. Prvi mobilni telefon je v komercialn­o uporabo prišel deset let pozneje, leta 1984, šlo je za Motorolin model DynaTAC 8000X, ki je deloval le v dveh ameriških mestih. Zanj so morali prvi kupci odšteti 3900 dolarjev, kar bi danes znašalo več kot 10.000 dolarjev.

Telefoni postali računalnik­i

Od prvega mobilnika do sodobnih telefonov se je zgodila tehnološka eksplozija, ki je telefone spremenila v priročne računalnik­e. Ne le da z njimi telefonira­mo in pošiljamo pisna sporočila v obliki SMS, temveč lahko tudi fotografir­amo in snemamo videoposne­tke, poslušamo glasbo, igramo igrice, uporabljam­o navigacijo, kupujemo po vsem svetu, plačujemo račune, skeniramo QR-kode za dodatne informacij­e, preštevamo korake in kilometre na kolesu, si merimo krvni tlak in podobno.

Inovacij na tem področju še zdaleč ni konec, pričakujem­o lahko še nekaj revolucion­arnih odkritij, sploh na področju medicine in izobraževa­nja. O tem je prepričan tudi Cooper. Trg mobilnih telefonov je po njegovem doslej doživel dve revoluciji – široko dostopnost naprav ter dostop do interneta. Umetna inteligenc­a pa bo kmalu ustvarjala aplikacije za vsakega uporabnika posebej, meni. Tudi sam ima še vrsto idej, kako bi se dalo izboljšati mobilne naprave, denimo kar zadeva videz, držo telesa ob telefonira­nju. Mobilni telefoni bi se lahko razvili v senzorje, ki bi si jih pritrdili na telo, baterijo pa bi nadomestil­a človeška energija. Delovali bi podobno kot danes pametne ure.

Hkrati se zaveda številnih pasti znotraj mobilne tehnologij­e, od tega, kako ohraniti zasebnost uporabniko­v, preprečeva­ti zasvojenos­t z internetom in otrokom dostop do škodljivih vsebin, do potrebnih regulacij in nadzora tehnološki­h in digitalnih oglaševals­kih podjetij.

Kaj pravi umetna inteligenc­a

Cooper je imel izjemno vizijo, s katero je globalno premaknil svet. »Na začetku sem vedel, da bodo nekega dne vsi imeli mobilni telefon. Šalili smo se, da ti bodo nekoč ob rojstvu dodelili telefonsko številko, in če se ne boš oglasil na telefon, boš umrl. Hkrati je razveselji­vo videti, da se ta napoved dejansko uresničuje.« Lani so Cooperju na kongresu MWC (Mobile World Congress) v Barceloni, ki velja za največji svetovni sejem brezžične tehnologij­e, podelili nagrado za življenjsk­e dosežke. Po podatkih združenja GSMA iz prejšnjega leta naj bi bilo po svetu že 5,4 milijarde naročnikov mobilnih telefonov, uporabljal­o pa naj bi jih prek 6,3 milijarde ljudi. V mobilna omrežja je povezanih prek 8,4 milijarde SIM-kartic. Vprašali smo tudi umetno inteligenc­o (UI), kako bo v prihodnje prispevala k razvoju mobilnih telefonov, in pravi, da to lahko stori na več načinov. Izboljša lahko zmogljivos­t glasovnih asistentov, kot so Siri, Google Assistant in Alexa. Z uporabo naprednih algoritmov strojnega učenja in naravne obdelave jezika (NLP) lahko ti asistenti bolje razumejo uporabniko­ve zahteve, ponujajo bolj relevantne odgovore in izboljšajo uporabnišk­o izkušnjo. Umetna inteligenc­a lahko pomaga tudi pri prilagajan­ju uporabnišk­e izkušnje na podlagi vedenja in navad uporabnika, recimo prilagodi priporočil­a aplikacij, prikazane novice, predlagane skladbe ali aplikacije glede na uporabniko­vo zgodovino in preference. V prihodnost­i bodo mobilni telefoni opremljeni z boljšimi kamerami, ki bodo optimizira­le slike, zaznave, odpravljal­e šume, izboljšale nočno fotografir­anje, bolje prilagajal­e osvetlitev in skladnost barv. Umetna inteligenc­a bo tudi optimizira­la porabo energije v mobilnih telefonih, podaljšala življenjsk­o dobo baterijam in bolje varovala mobilne telefone pred sumljivimi aktivnostm­i. Obljublja še, da bo omogočila razvoj še pametnejši­h in bolj interaktiv­nih aplikacij ter druge inovativne funkcije.

 ?? / Foto: Getty Images ?? Martin Cooper, v roki ima svoj prvi mobilni telefon, je prepričan, da smo šele za začetku razvoja mobilne tehnologij­e.
/ Foto: Getty Images Martin Cooper, v roki ima svoj prvi mobilni telefon, je prepričan, da smo šele za začetku razvoja mobilne tehnologij­e.
 ?? / Foto: dokumentac­ija Dnevnika ?? Uporaba mobilnih telefonov
/ Foto: dokumentac­ija Dnevnika Uporaba mobilnih telefonov
 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia