Nedeljski Dnevnik

Iz starega časopisa

- JUTRO, 3. 4. 1935

Debeluhi in suhci Leteči avtomobil Maščevalna ljubezen Boštjan Istenič

Že od nekdaj velja naziranje, da debeluhi težje prenesejo operacije nego sušci. To naziranje je sedaj statističn­o potrdil würzburški zdravnik prof. Sevffert. Na podlagi številčneg­a materiala, ki mu je bil na razpolago, je ugotovil, da je pri operacijah slepiča umrlo 10 odst. debeluhov in samo 2 odst. suhcev, pri operacijah želodčnih oteklin 17 odst. debeluhov, 8 odst. sušcev, pri operacijah na žolčnem mehurju celo 6 odst. sušcev in 23 odst. debeluhov. Ti izsledki kažejo, da bi bilo dobro uporabiti shujševaln­e kure kot pripravo za operacije.

Na pariških ulicah so ljudje te dni postajali in opazovali prvi model najnovejše iznajdbe, kombinacij­o avtomobila in letala. Caudronov aero-avtomobil napravlja v zraku vtis malega enokrovnik­a, ki so mu pristrigli perotnice. Ob strani se dado tako stisniti k trupu, da so kakor bi bile z njim zlite v celoto. Iz konca karoserije pa se da sprožiti tretje kolo in v trimotorni avtomobil spremenjen­o letalo zdrdra po ulicah. Iznajdba še ni dokončno preizkušen­a v praksi ter ima dva nedostatka. Krila aero-avtomobila se lahko pritegnejo k trupu šele potem, ko ima letalo tla pod seboj. Za dvig aero-avtomobila pa je potrebno precej veliko vzletišče. Vendar je izumitelj prepričan, da se mu bo posrečilo oba nedostatka v doglednem času popraviti ter uveljaviti svoj izum za čim praktičnej­šo rabo.

V bolnišnico v Ženevi so pripeljali mlado egiptsko dijakinjo, ki ima za vselej spačen obraz s tem, da nima več nosa. Sprva je trdila, da jo je napadel neki pes in ji ga odgriznil. Potem pa je priznala, da je storil to neki dijak, njen rojak, s katerim je imela razmerje, a se z njim ni hotela poročiti. Mladi mož je bil nad tem razkačen. Povabil jo je na sprehod, da bi se še enkrat pogovorila, potem pa ji je pri poljubu v napadu besnosti odgriznil nos.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia