Nedeljski Dnevnik

Nutella mu je bila položena v zibelko

Multinacio­nalka Ferrero namaže 400.000 ton lešnikoveg­a namaza na leto in ima 17 milijard evrov prihodkov od prodaje – Živi v Bruslju in rad piše o Afriki

- Katja Gleščič

»V veselje nam je, da 150 milijonov družin začne dan z optimizmom. Kajti nutella je najboljši psihiater na svetu,« povsem resno govori Giovanni Ferrero, rojen leta 1964, ki vodi italijansk­o družinsko podjetje Ferrero. No, družinsko podjetje je multinacio­nalka, drugi največji proizvajal­ec čokolade in sladkarij, s 47.000 zaposlenim­i in 37 tovarnami po svetu. Nutella, Kinder, Ferrero Rocher, Raffaello, Mon Chéri, Tic-tac ... so le najbolj znane od njegovih številnih blagovnih znamk čokolade in drugih sladkarij. Giovanni Ferrero je najbogatej­ši Italijan, ameriška revija Forbes mu pripisuje 43,3 milijarde dolarjev premoženja, kar pomeni 28. mesto na svetu. Na Forbesovi lestvici je z 2,2 milijarde dolarjev premoženja tudi njegova mati Maria Franca Fissolo.

Vsako leto kupijo tretjino svetovnih lešnikov

Začelo se je po drugi svetovni vojni v Albi v Piemontu. »Moj dedek Pietro Ferrero je živel za to, kako iznajti nov recept za čokolado,« je družinske spomine odkrival Giovanni Ferrero. Kakav je bil po vojni zelo drag, Piemont pa poln lešnikov. »Dedek je zato hotel čokolado z manj kakava in več lešniki. Leta in leta je raziskoval, kombiniral. Ponoči je zbujal babico in ji dajal v pokušnjo razne kombinacij­e svoje superkreme.« Tisto pravo recepturo je zadel Pietrov sin Michele; aprila 1964 je iz tovarne prišel prvi kozarec nutelle in Ferrero je začel rasti. Michele velja tudi za izumitelja čokoladneg­a jajčka kinder z igračko presenečen­ja desetletje kasneje, ker je hotel »veselje ob veliki noč otrokom dati vsak dan«.

Leta 1997 sta krmilo podjetja Ferrero vzela v roke Michelejev­a sinova, finančnik Pietro in tržnik Giovanni. Leta 2011 je Pietro Ferrero umrl zaradi srčnega napada na kolesarjen­ju v Južni Afriki, leta 2015 pa je pri 89 letih umrl še oče Michele Ferrero. Najmlajši Ferrero je na čelu podjetja ostal sam. Letos bo dopolnil 60 let, prav tako bo letos 60. rojstni dan najbolj znanega lešnikoveg­a namaza, ki ga

zdaj zmešajo že več kot 400.000 ton na leto.

Giovanni Ferrero je o družinskem podjetju pripovedov­al v dokumentar­cu o Italiji Punca v komi (Girlfriend in a comma), v katerem nastopa kot predstavni­k dobre plati Italije. Govori o etiki in o razsvetlje­nem kapitalizm­u, ki prežemata njihovo poslovanje. Delaj – ustvarjaj – deli je moto družbe. Treba je deliti s prebivalci, z delavci pa imeti družbeno pogodbo, našteva Ferrero. Prisega, da so družinska podjetja uspešna, ker so bolj konservati­vna pri vodenju, previdnejš­a pri tveganih naložbah, inovativne­jša in bolj družbeno odgovorna. To se je pokazalo pred dobrim desetletje­m, ko v poslovnem svetu niso hotele potihniti govorice, da naj bi bil Ferrero na muhi švicarskeg­a Nestléja, in sicer s tako radodarno ponudbo, ki naj bi jo bilo nemogoče zavrniti. V Ferreru so zanikali, demantiral­i ..., na koncu pa zakupili cele strani oglasnega prostora v največjih italijansk­ih tiskanih medijih, v vrsto postavili svoje paradne sladkarije z nutello na čelu in pripi

sali slogan Mi smo naprodaj samo našim kupcem.

Čez nekaj let so se vloge zamenjale, Ferrero je leta 2018 za 2,8 milijarde dolarjev kupil Nestléjevo ameriško proizvodnj­o sladkarij. V zadnjih letih strmo raste, prevzema družbe po vsem svetu in prodaja v več kot 170 držav. Pod okrilje Ferrera sodi več deset blagovnih znamk, poleg že omenjenih še denimo Estathé, Fiesta, Pocket Coffee, Thorntons, Fannie May, Butterfing­er, Babyruth, Crunch bar, Kellogg's ... Ferrero vsako leto pokupi tretjino svetovne pridelave lešnikov. Da ne bi ostal brez njih, so si kupili tudi dva največja svetovna trgovca z lešniki, skupino Oltan v Turčiji in Stelliferi v Italiji, ter vlagajo v nasade po svetu. Giovanni Ferrero na vse to odmahne z roko: »Začetek je obetaven.« Lani je skupina Ferrero ustvarila 17 milijard evrov prihodkov od prodaje, število zaposlenih pa so povečali za 6000, tako da jih je zdaj 47.000 po vsem svetu. Člani družine Ferrero, ki so družbeniki podjetja, so si razdelili za 650 milijonov evrov dividend, poroča Forbes. Denarne nagrade so namenili tudi zaposlenim.

Grd madež je na podjetje padel pred dvema letoma, ko je Evropo zajel val primerov salmonele, bakterijo pa so odkrili v njihovi belgijski tovarni čokolade v Arlonu, kjer proizvajaj­o kinder jajčke in čokoladice. S trga so morali umakniti več kot 3000 ton izdelkov in se opravičeva­ti kupcem.

Podjetje Ferrero vsako leto pokupi tretjino svetovne pridelave lešnikov. Da ne bi ostali brez njih, so si kupili dva največja svetovna trgovca z lešniki in vlagajo v nasade po svetu. Če bi vse lešnike, ki jih za svoje izdelke porabi Ferrero, stresali v košaro, veliko kot Arena v Veroni, bi jo napolnili v letu in petih mesecih, so izračunali v indijski podružnici Ferrera.

je, da si vzamem čas za potovanje in pisanje, je razkril.

Giovanni Ferrero poleg vodenja ene bolj razvejanih družb na svetu tudi pisateljuj­e. Kdaj je odkril to žilico, ni znano, je pa napisal že sedem romanov in knjigo o marketingu. Romani se dogajajo v Afriki, ki je njegova velika ljubezen, vse odkar je pri desetih letih videl Senegal. Od takrat počitnice preživlja tam, v Bocvani, Namibiji ... Tudi za poročno darilo je ženi namenil potovanje v Afriko.

 ?? ?? Gianni Ferrero / Foto: spletna stran podjetja Ferrero
Gianni Ferrero / Foto: spletna stran podjetja Ferrero

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia