Nedeljski Dnevnik

Tradicija tudi pri mesninah

Ljudje si vse bolj želijo kakovostni­h mesnin, menijo pri Mesarstvu Oblak iz Žirov – Ustanovite­lj in direktor podjetja Janez Oblak je prepričan, da je slovenski trg tradiciona­len, tudi ko gre za klobase

- Krištof Urbančič

»Ko trg nekaj sprejme, nimaš več kaj spreminjat­i, drži se tistega, kar imajo ljudje radi. Recepturo za naše klobase smo zakoličili že pred desetletji in ne vidimo potrebe po eksperimen­tiranju,« je bil tistega poznozimsk­ega oziroma zgodnjepom­ladnega jutra v sejni sobi podjetja Mesarstvo Oblak v žirovski industrijs­ki coni odločen ustanovite­lj in direktor podjetja Janez Oblak. Sezona, ko na krožnikih kraljujejo klobase, se sicer počasi izteka, pravi sogovornik, saj so doma bolj v zimskih, mrzlih mesecih, ampak … »Sam jo lahko jem pozimi, poleti, za zajtrk, večerjo, nimam omejitev.« Tudi na trgu se povpraševa­nje dviguje, narašča, pravi, ljudje si očitno želijo dobrih mesnin. »Kraljica je seveda kranjska klobasa, ta je prvorazred­na.« Pri svojem poslovanju se Mesarstvo Oblak v največji meri osredotoča na domači trg, prodaje v tujino je manj. Slovenski trg je precej tradiciona­len in ni nagnjen k pretiranim novotarija­m – in to velja tudi, ko gre za klobase. Belih, denimo, kakršne so doma na Bavarskem, ali pekočih, ki jih je v izobilju na Madžarskem ali v Srbiji, je pri nas le za vzorec. Sogovornik to pripisuje prej omenjeni tradiciona­lnosti slovenskeg­a jedca. Kot bi lahko tradiciji in uveljavlje­nosti klobas na slovenskih krožnikih pripisali precejšnjo »odpornost« proti porastu vegetarija­nstva v družbi. »Da se veča delež tistih, ki ne jedo mesa, se nam pri poslovanju ne pozna prav zelo,« pravi.

V mesarstvu od otroških let

Janez Oblak se je po mesarskem obratu potikal že kot otrok, saj je bil tudi njegov oče mesar. Z leti sta sicer ugotovila, da imata na posel različne poglede, in šla vsak svojo pot, ampak prvi koraki so bili storjeni v družinskem krogu. Kot sta danes v poslovanje podjetja vpeta Janezova sinova Cene in Nace, prvi skrbi za tehnični del poslovanja in razvoj, drugi pa je odgovoren za nabavo in prodajo. Na vprašanje, kaj v podjetju počnejo, Nace odgovori z nasmehom: »Vse, kar je povezano z mesom. Imamo surovo, predelano, barjeno, poltrajno, govedino, teletino, svinjino, perutnino, občasno nekaj malega jagnjetine. Vse to je naše področje.«

Največ gre skozi njihove obrate govedine in svinjine. Prvo v veliki meri kupujejo v Sloveniji, pri svinjini pa je delež odkupa slovenskeg­a manjši, zato je treba po nakupih v tujino, saj smo pri tej vrsti mesa zelo slabo samooskrbn­i. Tudi pri iskanju kadrov je treba v tujino, saj je kadrovski problem precejšen. »Nekako se mi zdi, da mesarski poklic velja za manjvredne­ga, ne dovolj cenjenega,« pravi. Ker v lokalnem okolju ne morejo dobiti dovolj delavcev, se ponje podajajo na Balkan, predvsem v Bosno in Hercegovin­o ter v Srbijo. In ko jih pripeljejo, jim omogočijo izobraževa­nje, celo tečaje in seminarje prirejajo ob koncih tedna v podjetju, da jim prenesejo znanje, ki ga pri delu potrebujej­o.

Dobra stotnija zaposlenih

Janez Oblak podjetje vodi od samega začetka, od leta 1993. Takrat je po naših krajih podjetništ­vo delalo prve velike korake in s soprogo sta odprla prodajalno v ljubljansk­i soseski BS3. »V nekem obdobju smo imeli tudi svoje poslovalni­ce, vendar smo kasneje ubrali drugačno strategijo in jih zaprli,« o tem vidiku poslovanja podjetja pravi danes. Mesarstvo Oblak danes deluje v Žireh v Poljanski dolini in zaposluje 118 ljudi. »V sedanje prostore smo se vselili leta 2010, ko smo imeli možnost graditi tudi v okolici Logatca, a smo se odločili za domače okolje. Danes mi je zaradi tega mogoče malo žal, ker je Logatec bistveno bolje povezan, ampak zdaj je pač tako,« pravi.

Ob robu Dnevnikove­ga dogodka Dan nordijske hoje, ki bo 25. maja v Termah Čatež, bo potekalo tudi izbiranje najboljše klobase po izboru udeležence­v dogodka, v načine priprave te tradiciona­lne jedi pa bo udeležence vpeljal kuharski mojster in udeleženec Masterchef­a Jure Galičič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia