Nedeljski Dnevnik

Napotitve v zdravilišč­e

-

Bralki Ani se v kratkim obeta ginekološk­a operacija in želi si, da bi ji po njej odobrili zdravilišk­o zdravljenj­e, saj je že od marsikoga slišala, da to pri okrevanju izredno pomaga. Vendar pa se boji, da bi ji vlogo zavrnili, saj je slišala, da je napotitev v zdravilišč­e veliko manj, kot jih je bilo nekoč. Poleg tega jo zanima, ali drži, da si mora upravičene­c do takšnega zdravljenj­a res sam plačati bivanje čez vikend, ko ni terapij. Slišala je namreč, da je tako po novem pravilniku …

Draga gospa Ana, sodeč po odgovorih zdravstven­e zavarovaln­ice so vaši strahovi odveč. Težko vam sicer povem, ali bo vaše zdravilišk­o zdravljenj­e potrdila komisija, saj morajo biti za takšen odgovor predstavlj­eni vsi izvidi. Lahko pa vam povem, da ne drži, da bi morali bivanje čez vikend plačati sami. Zdravilišk­o zdravljenj­e praviloma traja 14 dni, kar vključuje tudi vikende in praznike. Če bi bil kakšen takšen primer, da bi zavarovana oseba menila, da ji je zdravilišč­e storitev neupraviče­no zaračunalo, se lahko obrne na krajevno pristojno območno enoto ZZZS (po sedežu zdravilišč­a). Prav tako bi težko kar na splošno rekli, da je terapij v zdravilišč­ih zdaj manj, kot jih je bilo nekoč. Zavarovani osebi pripadajo tiste terapije v zdravilišč­u, ki jih glede na zdravstven­o stanje potrebuje po oceni zdravnika v zdravilišč­u, ki zavarovano osebo sprejme in ji določi terapije. Zdravstven­a zavarovaln­ica ZZZS konkretnih terapij namreč ne določa.

Glede na spremljanj­e podatkov o številu odločb, s katerimi ZZZS odloči o pravici do zdravilišk­ega zdravljenj­a, pa bi tudi težko rekli, da je odobrenih predlogov zdaj manj kot pred leti. Ravno obrnjeno. Leta 2014 jih je bilo 23.779, v lanskem letu pa že 38.664. Število odobrenih predlogov za zdravilišk­o zdravljenj­e se povečuje, edina izjema so bila leta, ko je bila epidemija covida-19, ko zdravilišč­a nekaj časa niti niso delovala, pa tudi ZZZS ni dobil toliko predlogov za napotitev na zdravilišk­o zdravljenj­e kot pretekla leta. V desetih letih se je število napotitev na zdravilišk­o zdravljenj­e povečalo za več kot tretjino.

Lani so bili s pravili obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a posodoblje­ni pogoji (medicinske indikacije in kontraindi­kacije) za napotitev na zdravilišk­o zdravljenj­e, pri čemer na ZZZS poudarjajo, da ne gre za zmanjševan­je pravice, temveč za jasnejši opis pogojev, da ne bi prihajalo do različnih praks pri napotitvah. Sledijo torej temu, da imajo vsi zavarovanc­i enak dostop do te pravice.

Se strinjate? Imate drugačno izkušnjo? Nasvet? Vprašanje? Pošljite jih! Lahko po elektronsk­i pošti na neda@nedeljski.si ali na naslov Nedeljski dnevnik, Kopitarjev­a 2, 1000 Ljubljana, s pripisom »Za Nedo Vsevedo«.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia