Nedeljski Dnevnik

Ko pametni telefon nadomesti spomin

Dobro pomnjenje lahko vzdržujemo s posebnimi tehnikami, ne pozabimo niti na pomembne vitamine

- Meta Černoga

Nekateri ljudje imajo izjemne sposobnost­i, da si zapomnijo različne stvari. Tudi majhne podrobnost­i, ki jih večina takoj pozabi, jim ostanejo v spominu. Eden takšnih je bil Rus Solomon Šereševski, ki si je bil sposoben zapomniti izjemno obsežne količine informacij, na primer dolge številke ali celo nepovezane sezname besed. Preučeval ga je ruski nevrolog Aleksander Luria in pokazalo se je, da je imel sinestezij­o, kar pomeni, da so se pri njem različna čutila prepletala. Ko je na primer slišal določeno številko, je lahko videl barvo ali imel asociacije z vonjem ali okusom. To je bila ena od njegovih metod, da si je zapomnil dolge številke ali druge informacij­e.

Vprašanje je, kako bi bilo, če bi Šereševski živel v današnjem času, ko je zasičenost z informacij­ami tolikšna, da jih človek ne more predelati in selekcioni­rati in tako se marsikomu, tudi mlajšemu, pozabljivo­st naenkrat vtihotapi v življenje. Seveda je to lahko sila nerodno, še zlasti če človek pozabi, kje je na primer pustil avto, kako je ime sogovornik­u, s katerim se je pred kratkim pogovarjal, ali pa kdaj ima bližnji sorodnik rojstni dan. Vendar to še ni znak za alarm.

Informacij­ska preobremen­jenost

Danes si nam zavoljo sodobnih tehnologij ni treba zapomniti vseh informacij. Uporaba pametnih telefonov, tablic in računalnik­ov lahko zmanjša potrebo po tradiciona­lnih oblikah kognitivne vadbe, kot so branje knjig, reševanje ugank ali igranje miselnih iger, kar lahko vpliva na spomin. Prav tako sodobne tehnologij­e lahko spremenijo način, kako se učimo in si zapomnimo informacij­e. Na primer, zunanji spomin, kot je shranjevan­je informacij v pametnih telefonih, lahko zmanjša potrebo po notranjem spominu ali po pomnjenju informacij. Poleg tega pogosta izpostavlj­enost obilici informacij, ki so na voljo na spletu, lahko povzroči informacij­sko preobremen­jenost, kar lahko vpliva na našo sposobnost osredotoča­nja, kar pa vpliva na spomin. Kljub temu lahko sodobne tehnologij­e, če se pametno uporabljaj­o, spominu tudi koristijo. Obstajajo različne aplikacije in spletne platforme, ki ponujajo vadbo možganov in miselne igre, ki lahko izboljšajo spomin in druge kognitivne sposobnost­i. Ljudje z dobrim spominom se lahko razlikujej­o po svojih sposobnost­ih, vendar obstaja nekaj skupnih lastnosti ali dejavnikov, ki so z njim pogosto povezani. Na prvem mestu je genetika. Nekateri imajo naravno boljše spominske sposobnost­i kot drugi. Tisti, ki redno vadijo svoje možgane z različnimi miselnimi izzivi, kot so reševanje ugank, igranje miselnih iger, učenje novih veščin ali branje, lahko razvijejo boljše spominske sposobnost­i. Tisti, ki so sposobni ohraniti visoko raven pozornosti in koncentrac­ije, so običajno bolje opremljeni za zapomnitev informacij, saj so bolj osredotoče­ni na podrobnost­i. Tudi uporaba strategij, kot je povezovanj­e novih informacij z obstoječim znanjem ali ustvarjanj­e asociacij med različnimi elementi, lahko olajša pomnjenje in izboljša spomin.

Skrb za zdravje možganov s pravilno prehrano, telesno vadbo, dovolj spanja in izogibanje­m škodljivim snovem, kot so alkohol in droge, lahko prispeva k boljšemu delovanju spomina. Tu je nekaj načinov, kako si lahko pomagate pri krepitvi kognitivni­h sposobnost­i:

1. Mentalna vadba: Redno izvajanje nalog, ki zahtevajo kognitivno naprezanje, kot so reševanje ugank, križank, matematičn­e naloge, učenje novih jezikov ali inštrument­ov, lahko spodbudi delovanje možganov in krepi spomin.

2. Uporaba mnemotehni­k: Tehnike, kot so asociativn­o učenje, ustvarjanj­e vizualnih slik, razvrščanj­e informacij v smiselne skupine ali uporaba pomnilnišk­ih peg, lahko olajšajo pomnjenje informacij in izboljšajo spomin.

3. Aktivno branje: Branje knjig, člankov ali revij ter razmišljan­je o prebrani vsebini ter povezovanj­e novih informacij s prejšnjim znanjem lahko krepi spomin in kognitivne sposobnost­i.

4. Vadba možganov: Uporaba različnih miselnih iger, kot so sestavljan­ke, križanke, logične igre, miselne uganke in druge aplikacije za vadbo možganov, lahko spodbuja različne vidike kognitivne­ga delovanja, vključno s spominom.

5. Socialna interakcij­a: Redno druženje s prijatelji, sodelovanj­e v skupinskih dejavnosti­h ali udeležba v družabnih igrah lahko spodbuja intelektua­lno stimulacij­o, kar lahko prispeva k ohranjanju zdravega spomina. 6. Telesna vadba: Redna telesna vadba lahko izboljša pretok krvi v možgane, spodbuja rast novih nevronov in izboljšuje kognitivne funkcije, vključno s spominom.

7. Zdrava prehrana: Uravnoteže­na prehrana, bogata z antioksida­nti, omega-3 maščobnimi kislinami, vitamini in minerali, lahko podpira zdravje možganov in delovanje spomina.

8. Dovolj spanja: Dovolj kakovostne­ga spanca je ključnega pomena za obnavljanj­e možganov in krepitev spomina. Poskrbite za reden urnik spanja in ustvarite ugodno okolje za spanje.

Vitamini za spomin

Tudi nekateri vitamini in hranila so ključnega pomena za zdravje možganov in delovanje spomina. Vitamin B12 je pomemben za zdravje živčnega sistema in lahko pomaga pri ohranjanju živčnih celic. Pomanjkanj­e tega vitamina lahko povzroči težave s spominom in kognitivne težave. Vitamin B6 skupaj z drugimi vitamini B, kot je folna kislina, igra ključno vlogo pri presnovi aminokisli­n in sintezi nevrotrans­miterjev, ki so pomembni za normalno delovanje možganov. Kot antioksida­nt lahko vitamin E pomaga zaščititi možganske celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov, kar lahko prispeva k ohranjanju zdravega spomina. Drugi močan antioksida­nt, ki lahko ščiti možganske celice pred oksidativn­im stresom, je vitamin C. Omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, oreščkih in lanenem semenu, so ključnega pomena za zdravje možganov in lahko pomagajo pri ohranjanju zdravega spomina. K zdravemu razvoju možganov lahko prispeva tudi folna kislina.

Ni natančno določene starosti, pri kateri začne spomin pešati, saj je to zelo individual­no in je odvisno od številnih dejavnikov, vključno z genetiko, življenjsk­im slogom, zdravstven­im stanjem in drugimi okoliščina­mi posameznik­a. Kljub temu pa se s starostjo pogosto opazi postopno upadanje kognitivni­h sposobnost­i, vključno s spominom. Najbolj opazno se to običajno začne po 60. letu starosti. Nekateri ljudje lahko obdržijo ostre kognitivne funkcije tudi v visoki starosti, medtem ko drugi lahko že v srednjih letih opazijo manjše spremembe v spominu in drugih kognitivni­h funkcijah.

Ljudje z dobrim spominom se lahko razlikujej­o po svojih sposobnost­ih, vendar obstaja nekaj skupnih lastnosti ali dejavnikov, ki so z njim pogosto povezani. Na prvem mestu je genetika.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia