Nedeljski Dnevnik

Dežnik za 20.000 dolarjev

- Tjaša Lampret

Aprila, ki v naših krajih velja za deževni mesec, bo dežnik naš nepogrešlj­ivi spremljeva­lec in zaščitnik pred nepredvidl­jivim vremenom. Američanka Nancy 3. Hoffman, ki zna v najbolj vsakdanjih predmetih prepoznati lepoto in dobro zgodbo, je prepričana, da so tudi etuiji za dežnike lahko vir navdiha. Zato je leta 1996 na Peaks Islandu v bližini ameriškega Portlanda odprla Muzej etuijev za dežnike (The Umbrella Cover Museum), raznolika zbirka, ki šteje več kot 2000 kosov iz 71 držav sveta, je največja na svetu. Uradno je Hoffmanova imetnica Guinnessov­ega rekorda že od leta 2012, ko je bilo v muzeju na ogled postavljen­ih »le« 730 etuijev za dežnike. Obiskovalc­e v tematsko urejenem muzeju pričakajo različni primerki, od večjih do manjših etuijev, med njimi so tudi taki, ki spominjajo na resna umetniška dela, narejeni iz materialov, kot sta volna in svila. Druge odlikujejo nekoliko nenavadne lastnosti – lep primer tega so neprebojni etuiji za dežnike. Dežniki niso le nujni pripomoček v slabem vremenu, ampak že od nekdaj veljajo za prestižni statusni simbol in umetniški izdelek. Cene ročno izdelanih dežnikov iz kakovostni­h materialov se z lahkoto približajo in presežejo 1000 evrov, tudi do 20.000 evrov in čez pa sežejo cene dežnega pripomočka, ki je prilagojen željam posamezneg­a naročnika. Uradno od leta 2008 za najdražjeg­a med najdražjim­i velja iz krokodilje kože narejeni dežnik, ki ga je za prestižno modno znamko Billionair­e Couture (danes le Billionair­e) oblikoval Angelo Galasso. Dežnik so leta 2008 prodajali za 50.000 ameriških dolarjev.

 ?? / Foto: wikipedia ?? Medtem ko ljudje etuije za dežnike največkrat založimo ali izgubimo, jih Nancy 3. Hoffman zbira in razstavlja v muzeju.
/ Foto: wikipedia Medtem ko ljudje etuije za dežnike največkrat založimo ali izgubimo, jih Nancy 3. Hoffman zbira in razstavlja v muzeju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia