Nedeljski Dnevnik

Demenca prizadela sedemletni­co

Sedemletna Američanka Sadie Rae že pozablja vse, kar se je v kratkem življenju naučila

- Bojan Glavič

Demenco običajno povezujemo s starejšimi ljudmi, saj se pri večini oblik te bolezni, vključno z najbolj znano alzheimerj­evo boleznijo, simptomi razvijejo precej pozno. A obstajajo tudi izjeme in precej bolj redka otroška demenca, za katero trpi približno 700.000 otrok oziroma mlajših oseb po svetu. Med njimi je tudi sedemletna Sadie Rae, ki je že kmalu po rojstvu imela težave z dihanjem, potem pa še možgansko krvavitev, tako da je že v prvih treh mesecih morala prestati več operacij. Medtem ko še vedno ni znano, kaj natančno je krivo za demenco pri odraslih, je vzrok za otroško demenco običajno jasen. Večinoma je posledica ene od več kot 70 genskih okvar in eno od njih, tako imenovani sanfilippo­v sindrom, ki usodno poškoduje možgane, je poseben test odkril tudi pri Sadie. Njeni danes 36-letni materi Ashley Haywood se je sesul svet, saj so ji takrat povedali, da njena prvorojenk­a ne bo mogla skrbeti zase in najverjetn­eje ne bo doživela več kot 20 let. Nesrečna Američanka iz Severne Karoline se vseeno ne predaja obupu in vso pozornost namenja hčerki, hkrati pa želi javnost ozavestiti o tej bolezni, še koga opozoriti na morebitne simptome in spodbuditi farmacevte k iskanju zdravila. »Povedali so mi, da bo moja punčka že v otroštvu začela izgubljati sposobnost hoje, govorjenja in prehranjev­anja. Zaradi otroške demence, ki deluje podobno kot pri odraslih, bo sčasoma tudi pozabila vse, kar se je v življenju naučila. Pri dveh letih je znala abecedo, znala črkovati svoje ime in šteti do deset. Pri treh letih pa se je njeno govorjenje začelo slabšati. Do lani je še lahko govorila v stavkih, zdaj pa le še redko uporabi dve besedi skupaj. Tudi pela je rada, a je zdaj že pozabila besedila večine svojih najljubših pesmic. Pri prehranjev­anju jo moramo spomniti, kako pogoltniti hrano. To ja najhujša možna bolezen, čeprav še niste slišali zanjo,« opisuje žalostno stanje hčerkine bolezni.

Premalo interesa za zdravilo

Pri njeni bolezni se znaki običajno ne pokažejo takoj, ampak po treh do šestih letih, najbolj očitno s težavami pri govorjenju in hoji ter s poslabšanj­em sluha in vida. Bolniki v povprečju doživijo 15 do 20 let, so pa nekateri dočakali tudi četrto desetletje. »Nočemo razmišljat­i o tem, ampak skušamo najti veselje v drobnih trenutkih in majhnih stvareh. Čeprav je bilo težko, smo se sprijaznil­i s tem, da se pri moji hčerki običajni upi in pričakovan­ja staršev, kako bodo otroka naučili voziti kolo, praznovali njegovo diplomo ali ga pospremili do oltarja, žal nikoli ne bodo uresničili. A ko veš, da bo otrokovo življenje krajše, kot si mislil, skušaš bolj uživati v vsakem skupnem doživetju in predvsem ustvariti čim več lepih spominov. Pomaga nam, da je še vedno tako pogumna, dobrovoljn­a in vztrajna. Po svoje nas uči, kako malo je treba za srečo in veselje,« ugotavlja mati, ki se nadeja, da bi se z govorjenje­m o tej redki bolezni povečale možnosti za raziskave o njej in morda celo za kakšno zdravilo. Pri treh letih je bila Sadie že vključena v preizkušan­je enega od zdravil, ki so ga razvijali.

»V dveh letih se je njeno stanje celo precej izboljšalo, a se je testiranje zdravila pred tremi leti končalo, ker je bolezen tako redka, da zaradi nezadostne­ga povpraševa­nja nobena farmacevts­ka firma ni bila več pripravlje­na vlagati v nadaljnji razvoj tako dragega zdravila. Očitno torej le ni povsem nemogoče, da bi nekoč odkrili zdravilo, zato bom še naprej poskušala čim več govoriti o bolezni, s katero se spopada moja Sadie,« zatrjuje Ashley.

 ?? / Foto: savingsadi­erae.org ?? Sedemletna Sadie z očetom in materjo
/ Foto: savingsadi­erae.org Sedemletna Sadie z očetom in materjo

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia