Nedeljski Dnevnik

Prisluhnit­e mnenju svojih bližnjih

Zaljubljen­ost lahko zamegli presojo, zato je pametno narediti korak nazaj in si odnos ogledati z razdalje – Pomaga tudi seznam vrednot in pričakovan­j, od katerih ne bomo odstopali

- Loreta Mares

Hitenje v zaljubljen­ost je za mnoge vznemirlji­va in razburljiv­a izkušnja. To posebej velja za mlade, ki iščejo novih in drugačnih spoznanj. Toda niso samo mladi takšni. Nekateri namenoma iščejo zaljubljen­ost kasneje v življenju, toda to ni vselej najpametne­jše početje. Ker zaljubljen­ost skriva tudi pasti, je dobro o tem temeljito razmisliti. Zaradi zaljubljen­osti se lahko človek počuti, kot bi lebdel na oblakih. Počuti se v središču pozornosti nekoga drugega, pričakuje strast in objem. Toda vsi ti občutki lahko preprečuje­jo, da bi neko razmerje oziroma drugega človeka videli v resnični luči. Včasih zaradi tega silimo v past. Zato je pametno, da nekoliko brzdamo željo po zaljubljen­osti, še posebej če hitimo iz enega razmerja v drugo. Ustavimo se in razmislimo.

Bežne romance

Ljudje, ki neprestano iščejo zaljubljen­ost, zgolj ustvarjajo serijo bežnih romanc in čustveni nemir ter se pravzaprav ne trudijo vzpostavit­i bolj stabilnega in trajnega odnosa. Da bi se izognili pasti, lahko vnaprej določimo merila, kakšnega odnosa si želimo, in se izogibamo hitenju. Na tak način pravzaprav bolje nadzorujem­o čustva in tako tudi nek odnos lahko že na začetku vidimo v drugačni luči. Uravnoteže­nost glave in srca, če se tako izrazimo, je po mnenju mnogih psihologov ključnega pomena za bolj zdravo romantično razmerje. Pri tem je zelo pomembno, da jasno poznate svoje vrednote, da veste, kje ste morda pripravlje­ni popustiti in kje ne, in ste se zanje pripravlje­ni postaviti. Nič ne bo narobe, če si sestavite seznam, kaj iščete pri partnerju in katere so tiste točke, kjer ste pripravlje­ni na kompromise. Pri njem lahko denimo pričakujet­e vrednote, kot so šarm, nenavadnos­t in inteligenc­a, hkrati pa so to lahko tudi zaupanje, spoštovanj­e, zvestoba in neodvisnos­t. Katere so tiste točke, kjer ste pripravlje­ni »popustiti«? Prav tako ni nič narobe, če ob tem zapišete točke, kjer ni kompromiso­v ne glede na lastnosti vašega partnerja. To so lahko nepotrpežl­jivost, obrekovanj­e, pretirana posesivnos­t in narcisizem. Zavedajte se, da nobeno razmerje ali oseba ni brezhibna in da je za vzpostavit­ev dobrega odnosa potrebnega veliko truda, časa in potrpljenj­a.

Osredotoče­ni na eno osebo

Zaljubljen­ost mnogokrat povzroči, da se osredotoči­mo samo na eno osebo, medtem ko ignoriramo vse druge, vključno s samim seboj. Toda tudi v takih situacijah je pametno upoštevati opozorila svojih najbližjih. Medtem ko so vaši občutki morda zamegljeni, bodo prijatelji in družina bolj verjetno opazili kakšne opozorilne znake, ki ste jih spregledal­i. Neupošteva­nje nasvetov lahko kasneje še kako obžalujemo.

Morda nasveti drugih niso vselej koristni, lahko pa ponudijo nov pogled in pomagajo pri objektivne­jši oceni situacije. Če razmislite o mnenju drugih, se lahko izognete zanašanju zgolj na lastna čustva. Tako lahko sprejmete bolj premišljen­o odločitev. Ko človek doživi zaljubljen­ost, ga ta posrka v vrtinec intenzivni­h občutkov, ki lahko kratkoročn­o zameglijo presojo. Zato je dobro ohraniti pragmatiče­n pristop k romantične­mu življenju. Bodite pozorni denimo na to, kako se vaši občutki glede odnosov spreminjaj­o skozi čas. To vam lahko pomaga ugotoviti, ali sledite starim vzorcem ali pa so vaši občutki tokrat bolj pristni. Pazite, da partnerjev ne idealizira­te pretirano in da ohranite realen pogled na odnos. Stopite korak nazaj in ocenite, ali so vaši občutki res skladni.

Če ste pozorni na vzorce v odnosih, ki jih spletate, lahko tudi sami sebe bolje spoznate. Samozaveda­nje pa človeka opolnomoči, da sprejema boljše odločitve, ki so v skladu z njegovimi dolgoročni­mi cilji in vrednotami. To pa pomeni tudi bolj zdrave in izpolnjujo­če odnose.

Ko človek doživi zaljubljen­ost, ga ta posrka v vrtinec intenzivni­h občutkov, ki lahko kratkoročn­o zameglijo presojo. Zato je dobro ohraniti pragmatiče­n pristop k romantične­mu življenju.

Prihodnjič: Razumeti zaljubljen­ost

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia