Nedeljski Dnevnik

Zmanjšajte vnos maščob

- Ivo Belan

Krvni strdek, ki zamaši arterijo, ki hrani srčno mišico, povzroči srčni infarkt, strdek, ki se splakne v vrat ali glavo, pa lahko povzroči možgansko kap. Strdek, ki se naseli v pljučih, povzroči pljučno tromboembo­lijo. V najmanjših žilicah – kapilarah lahko nastanejo drobni, mikroskops­ki trombi, ki nato povzročijo poškodbe ledvic, oči, živcev in tako dalje.

Zato obstaja veliko dobrih razlogov, da vam kri teče čim bolj gladko, tekoče in s čim manj ovirami. Vendar, ali lahko to dosežemo?

Strdek nastane, ko se krvne celice v obliki trombocito­v začnejo lepiti druga na drugo, pa tudi na žilno steno. Hematologi, strokovnja­ki za krvne bolezni, poškodbo žilne stene uvrščajo na vrh seznama možnih vzrokov za nastanek strdkov. To škodo lahko povzročijo maščobne obloge, ki so posledica visoke ravni maščobe v krvi. Ali pa je lahko mikroskops­ka poškodba, ki jo običajno povzroči visok krvni tlak. Takšna poškodba notranje stene krvnih žil privablja in zadržuje trombocite tako močno, kot med privablja muhe. Trombociti postanejo lepljivi in se začnejo vedno bolj kopičiti na enem mestu. In še preden se človek tega zave, postane do takrat prosta, prehodna žila ozko grlo. Na srečo obstajajo načini, s katerimi lahko preprečite takšen scenarij. Prva stvar, ki vam jo bodo povedali strokovnja­ki, bo: »Ne kadite, zmanjšajte vnos maščob s hrano, vzdržujte normalno telesno težo, znižajte visok krvni tlak, zmanjšajte količino soli v hrani, redno se gibajte in, če imate sladkorno bolezen, imejte raven krvnega sladkorja pod nadzorom.«

Učinek aspirina

Raziskoval­ci so pri preučevanj­u učinka aspirina na strjevanje krvi opazili, da je pri ljudeh, ki redno jemljejo aspirin, kot so tisti z revmatoidn­im artritisom, manjša pojavnost srčnih napadov kot pri povprečni populaciji. Še pred desetimi leti so ameriški zdravniki objavili, da lahko uživanje približno 300 miligramov aspirina na dan zmanjša verjetnost ponovnega srčnega infarkta pri nekaterih žrtvah srčnega infarkta. Danes potekajo poskusi, da bi ugotovili, ali lahko aspirin prepreči prvi srčni napad ali možgansko kap. Rezultati so spodbudni. Finska študija je bila izvedena na skupini moških srednjih let s čezmerno telesno težo in rahlo povišanim krvnim tlakom. Opraviti so morali trimesečni program vadbe, sestavljen iz hitre hoje in lahkega teka, 45 do 60 minut, petkrat na teden. Na koncu programa so pri preiskovan­cih ugotovili 27- do 36-odstotno zmanjšanje strjevanja krvi in odlaganja krvnih ploščic v primerjavi s kontrolno skupino moških, ki niso telovadili.

Ljudska zdravila

Česen se že stoletja uporablja kot sredstvo za preprečeva­nje bolezni srca. Sodobne kemijske analize v večini primerov potrjujejo, da je ljudska medicina na pravi poti. Eric Block, profesor kemije na Univerzi New

York (Albany), pravi: »Zdi se, da se klinične študije precej strinjajo, da je v česnu koristna snov, ki pomaga preprečeva­ti strjevanje krvi.« Zanimivo je, da so industrijs­ko pripravlje­ni česnovi pripravki verjetno manj učinkoviti pri preprečeva­nju strjevanja krvi kot pri uživanju naravnega česna. Edini neprijeten stranski učinek je slab zadah. Zdi se, da ima rdeča čebula podobno, čeprav nekoliko šibkejšo kemično lastnost.

Podobno kot aspirin lahko ribje olje in vitamin E vplivata na vedenje trombocito­v, čeprav se doslej vse študije o tem ne strinjajo. Seveda so danes na trgu poleg ljudskih zdravil tudi izjemno učinkoviti pripravki za zniževanje maščob v krvi, ki jih je odkrila in izpopolnil­a sodobna farmacevts­ka industrija.

Česen se že stoletja uporablja kot sredstvo za preprečeva­nje bolezni srca. Sodobne kemijske analize v večini primerov potrjujejo, da je ljudska medicina na pravi poti.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia