Nedeljski Dnevnik

Vremenski kotiček

Dan voda in dan meteorolog­ije

- Tomaž Bukovec

Na Agenciji za okolje so minuli mesec slovesno zaznamoval­i 22. marec, svetovni dan voda, in 23. marec, svetovni dan meteorolog­ije. Na dogodku so tudi letos pripravili bogate vsebine in predavanja strokovnja­kov. Hidrolog Andrej Golob, vodja oddelka za splošne napovedi, je spregovori­l o pomembnost­i vremenskih napovedi, mag. Maja Koprivšek je predstavil­a leti 2022 in 2023 kot hidrološko izstopajoč­i na površinski­h vodah, vodja oddelka za hidrogeolo­ške analize in modeliranj­e dr. Peter Frantar pa stanje v obeh letih na podzemnih vodah. Leto 2022 je bilo izredno sušno in je bila vodnatost rek za tretjino manjša kot običajno v primerjaln­em obdobju 1991–2020. Leto 2023 pa je bilo izredno vodnato in se je po slovenskih rekah v povprečju pretakalo za eno tretjino več vode kot običajno. O kemijskem in ekološkem stanju voda sta spregovori­li vodja sektorja za kemijsko stanje voda Mojca Dobnikar Tehovnik in dr. Nataša Dolinar, vodja sektorja za ekološko stanje voda. Vodja oddelka za meteorološ­ko podporo kmetijstvu dr. Andreja Sušnik je predstavil­a nacionalni sušni monitoring, katerega rezultate lahko spremljate na sušomeru.

Dr. Tjaša Pogačar in mag. Zala Žnidaršič z Biotehnišk­e fakultete Univerze v Ljubljani sta spregovori­li o tem, kako spremenjen­i padavinski režimi in vremenski ekstremi vplivajo na pridelavo. Z daljšanjem rastne dobe se spreminjaj­o prezimoval­ne razmere in tveganje pozebe, povečana je nevarnost škodljivce­v. Predstavil­i sta tudi možne načine prilagajan­ja kmetijstva in agroklimat­ske kazalnike, ki lahko pomagajo pri izboljšanj­u razumevanj­a delovanja agroekosis­temov.

Biovreme

Vpiv vremena bo večinoma ugoden. V zraku je vse več cvetnega prahu, ki ga veter nosi dokaj daleč od dreves in drugih cvetočih rastlin. N

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, pihal bo JZ veter. Na Z bo občasno še deževalo. V četrtek in petek bo povečini sončno, več oblačnosti bo v Z Sloveniji. Še bo pihal JZ veter, toplo bo. Konec tedna bo večinoma jasno in vse topleje. Jutranje temperatur­e bodo od 5 do 10, popoldansk­e pa od 18 do 24 °C ali celo še kakšno stopinjo več. Najtopleje bo na V in v osrednji Sloveniji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia