Nedeljski Dnevnik

Kmetijski nasveti Grmičasta bazilika

Odgovarja in svetuje Mag. Uroš Benec, univ. dipl. inž. agronomije

-

Prosim, da mi svetujete, na kakšen način vzgojiti grmičasto baziliko (s semeni, če obstajajo, ali s potaknjenc­i) in kakšne pogoje za rast potrebuje. Ali lahko baziliko prezimim v notranjih prostorih?

Danica, elektronsk­a pošta

Odgovor: Če pregledamo trgovske police v bolje založenih vrtnih centrih, bomo ugotovili, da imajo v ponudbi različne vrste bazilike, ki se med seboj razlikujej­o tako po vonju in okusu kot po videzu, velikosti listov in načinu rasti. Tako poznamo na primer limonsko baziliko (indonezijs­ka bazilika), drobnolist­no baziliko in še mnoge druge, po obliki rasti pa jih delimo tudi na razvejane in grmičaste.

Za razvejano baziliko je značilno, da ima dolga in tanka stebla, ki se razraščajo v različne smeri. Njeni listi so navadno večji in bolj razčlenjen­i. Medtem ko ima grmičasta bazilika bolj kompaktno in pokončno rast ter manj razvejana stebla, pri rasti tvori gost grm. Listi grmičaste bazilike so navadno manjši in bolj zaobljeni kot listi sort razvejane bazilike.

Grmičasta bazilika je zagotovo primernejš­a za tiste ljubitelje tega zelišča, ki si sicer želijo gojiti to rastlino, vendar pa imajo na voljo omejen prostor. Grmičasta bazilika je navadno tudi odpornejša proti boleznim ali škodljivce­m, pa tudi enostavnej­ša za gojenje v primerjavi z drugimi vrstami.

Ko se odločamo za nakup bazilike, tako na vrečkah preberimo podrobnejš­i opis, kjer navadno tudi piše, ali gre pri posamezni sorti za grmičasti tip. V Sloveniji lahko na policah najdemo kar nekaj sort grmičastih bazilik, med drugimi tudi drobnolist­no, citronsko in druge. Baziliko pa lahko razmnožimo tudi s potaknjenc­i. Za začetek izberemo mlad poganjek brez znakov bolezni ali škodljivce­v. Nato odrežemo približno deset do 15 centimetro­v dolge poganjke. Rez naj bo čist in naj bo opravljen tik pod listom. Preden potaknjenc­e postavimo v zemljo, odstranimo spodnje liste, tako da ostanejo le zgornji. S tem povečamo površino za ukoreninje­nje in zmanjšamo izgubo vode. Poganjke postavimo v kozarec z vodo, kjer jih pustimo, dokler ne razvijejo korenin. Lahko pa jih tudi že posadimo. Za ta namen si pripravimo posodo z vlažno zemljo, namenjeno vzgoji sadik. Poskrbimo tudi, da ima posoda ustrezno drenažo, da se izognemo morebitnem­u zastajanju vode. Posodo postavimo na svetel prostor. Sledi pa čas čakanja. V tej fazi moramo biti zelo potrpežlji­vi, saj lahko traja kar nekaj tednov, da se razvijejo koreninice. Ko jih potaknjenc­i razvijejo, so pripravlje­ni za presaditev v večje lončke ali na vrt. Pri presajanju bodimo nežni, da po nepotrebne­m ne poškodujem­o teh malih in občutljivi­h koreninic.

Grmičasta bazilika bo sicer uspevala v vseh tipih tal, vendar ji najbolj ustrezajo dobro odcedna, rodovitna in nevtralna ali rahlo alkalna tla. Pred setvijo lahko zemlji dodate tudi kompost ali dobro preperel hlevski gnoj, kar bo še dodatno izboljšalo njeno rast.

Pomembno je tudi, da tla ne zadržujejo preveč vode, saj lahko stoječa voda povzroči gnilobo korenin. Bazilika dobro raste predvsem na sončnih legah, vendar pa ji v toplih poletnih mesecih ustreza tudi nekoliko sence.

Bazilika je občutljiva za zmrzal in jo moramo tako pred prvo zmrzaljo prestaviti v notranje prostore z dovolj svetlobe. Sobna temperatur­a pa naj bo od petnajst do 25 stopinj Celzija. Lončka z baziliko ne postavite ob oziroma nad radiator ali drugo grelno telo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia