Nedeljski Dnevnik

Turistični slon

- Katja Gleščič katja.glescic@nedeljski.si

Ste ujeli in objavili na instagramu vijolično preprogo cvetočega žafrana na Veliki planini? Ali se vam je pomladna pravljica skvarila, ko ste obstali v gneči na poti tja? Prijazno povabilo na družbenih omrežjih in lepo vreme sta poskrbeli za kolone avtomobilo­v in preskus potrpljenj­a obiskovalc­ev. Glavna turistična sezona se še ni začela, pa smo že dobili mini lekcijo o, prvič, vplivu družbenih omrežij na obnašanje ljudi, in drugič, kako pomembno je razpršiti turizem, da ne derejo vsi obiskovalc­i na isti cilj.

Velikanski slon, imenovan turizem, marsikje tepta vse pred seboj. Po letu 1950, ko se je začel množični turizem, je po vsem svetu potovalo 50 milijonov ljudi na leto, zdaj na leto naštejejo skoraj dve milijardi mednarodni­h odhodov. Prometni zastoji, premalo in draga stanovanja za domačine, pomanjkanj­e delavcev, uničevanje okolja in odseljevan­je domačinov iz turistični­h mest niso med seboj nepovezani problemi. Gre za posledico slabega upravljanj­a turistični­h tokov. Mehki pristopi, ko poskušajo nosilci turizma obiskovalc­e preusmerja­ti na stranske poti ali spodbujati obisk v času nizke sezone, niso več dovolj in marsikje posegajo po omejitvah in prepovedih. Benetke, Barcelona, Amsterdam, tajski otoki, Bali, Japonska, Machu Picchu, Karibi, Galapagos ... se soočajo s kulturno in ekološko škodo kot posledico nenadzorov­anega turizma. Slovenija, ki stavi na zeleno in butično, seveda noče biti v tej družbi. V soteski Vintgar in v Tolminskih koritih so lani prvič uvedli omejeno število dnevnih vstopnic in pričakovat­i je, da bo tako še kje v Triglavske­m narodnem parku in tudi drugje. Zdaj še čakamo, če se bo kaj izcimilo od napovedi vlade, da bo omejila kratkoročn­o oddajanje nepremični­n v turistične namene.

Nikoli nam ni prav, bo najbrž kdo očital. Med covidom, ki je ustavil svet, so v turizmu jokali od hudega, zdaj je vse pozabljeno in se domačini spet pritožujej­o nad prekomerni­m turizmom. Na Bovškem smo priča celo primitivne­mu metanju jajc v občinsko stavbo in grafitarsk­im akcijam proti hotelom in apartmajem. Turizem je zelo občutljiv za vse politične ali zdravstven­e krize in naravne katastrofe, a si tudi zelo hitro opomore. »Ima samozdravi­lno moč,« pravi turistični strokovnja­k Tomi Brezovec. Vse prevečkrat pa cveti v škodo lokalnega prebivalst­va. Preprosta resnica je, da bi v vseh ukrepih in strategija­h v turizmu moral biti na prvem mestu domačin. Če je kraj dobro urejen za življenje domačinov, bo tudi za turiste.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia