Nedeljski Dnevnik

Rekordnih pet Najbogatej­ši rockerji

- Po lestvici pleza Boštjan Istenič

Včasih je veljalo pravilo »seks, droge in rock'n'roll«. Danes bi verjetno na prvo mesto morali postaviti tudi besedo denar. Rock glasbeniki se namreč že dolgo uvrščajo med najbogatej­še na svetu. Medtem ko nekateri še vedno gojijo hedonistič­ni življenjsk­i slog, drugi svoje zaslužke usmerjajo v donosne finančne posle. Legendarni beatle Paul McCartney dokazuje, da se da z glasbeno kariero nabrati velikansko bogastvo, ugotavlja spletna stran societyofr­ock.com.

1. Paul McCartney, 1,1 milijarde evrov

Kultni pevec in bas kitarist, ki je z Johnom Lennonom avtor večine uspešnic skupine The Beatles, je že več kot 60 let aktiven na odrih in v glasbenih studiih. S koncerti, ploščami in avtorskimi pravicami si je priigral status milijarder­ja. Čeprav bo junija star 82 let, kitare še ne misli odložiti. »Zakaj bi se upokojil, če v glasbi resnično uživam,« je medijem dejal ob svoji 70-letnici in danes misli podobno. V zasebnem življenju ga kratkočasi­jo tretja žena, sin, štiri hčerke in osem vnukov.

2. Bono Vox, 630 milijonov evrov

Paul David Hewson z umetniškim imenom Bono Vox bo maja star 64 let. Ko se ozre v preteklost, vidi bogato glasbeno kariero. Je soustanovi­telj in pevec irske glasbene skupine U2, ki je nastala leta 1976. V tem času so izdali 15 studijskih albumov, prodali okrog 170 milijonov plošč, dobili 22 nagrad grammy in bili uvrščeni v glasbeno dvorano slavnih. Bono je znan tudi kot aktivist in dobrodelni­k, zato njegovi koncerti ne minejo brez kratkih govorov o tem, kako naj pomagamo svet postaviti na prijaznejš­e temelje.

3. Bruce Springstee­n, 450 milijonov evrov

Bruce Frederick Joseph Springstee­n, ameriški pevec in kitarist, bo septembra star 75 let. V karieri se lahko pohvali, da je izdal 21 studijskih albumov in imel s svojo spremljeva­lno skupino E Street Band nešteto turnej, na katerih je navduševal z dolžino koncertov in energijo na odru. Če ne verjamete, si preskrbite vstopnico za enega od njih, denimo 28. maja v Pragi. The Boss (Šef), kot mu pravijo, je sicer znan po rockovski glasbi in poetičnih besedilih, polnih aktualnih družbenih problemov.

4. Elton John, 450 milijonov evrov

Pred 77 leti se je rodil kot Reginald Kenneth Dwight, a je ime Elton John za pevca, pianista in skladatelj­a precej bolj spevno. Tudi njegova kariera je veličastna. Prvi album je izdal že daljnega leta 1969 in od takrat je s svojimi pesmimi ves čas prisoten na svetovnih glasbenih lestvicah, prodal pa je več kot 300 milijonov plošč. Tudi v zadnjem času blesti, če drugega ne, v duetih z znanimi zvezdami, kot so Dua Lipa, Britney Spears in Miley Cyrus. S soprogom imata sinova, stara deset in dvanajst let.

5. Jon Bon Jovi, 370 milijonov evrov

Frontman rock skupine Bon Jovi, 62-letni pevec, kitarist in filmski igralec s pravim imenom John Francis Bongiovi Jr., je zanimiva »krvna« mešanica, saj se je rodil očetu italijansk­ega in slovaškega rodu ter mami z nemškimi in ruskimi koreninami. Ime Bongiovi sicer izvira iz Sciacce na Siciliji. Jon si je ime skrajšal, ker se mu je bilo tako oboževalce­m med dajanjem avtogramov lažje in hitreje podpisati. S svojim bendom je izdal 15 studijskih albumov, dva pa je ustvaril med samostojno kariero.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia