Nedeljski Dnevnik

Dachau kot izkušnja, ne kot umetnost

Bogdan Borčić velja za enega osrednjih slikarjev in grafikov druge polovice prejšnjega stoletja pri nas – Njegove umetnine so del pomembnih domačih in tujih zbirk

- Neža Mrevlje

Ob letošnji deseti obletnici smrti slikarja in grafika Bogdana Borčića (1926–2014), ki je od leta 1980 živel in ustvarjal v Slovenj Gradcu, je v Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) do 9. junija na ogled razstava Bogdan Borčić: Slika in prostor (Prepletene sekvence). V koroški galeriji, kjer hranijo 330 Borčićevih umetnin in so nekatera del stalne razstave, na pričujoči občasni postavitvi njegova dela postavljaj­o v dialog z deli avtorjev, s katerimi je živel, delal in si izmenjeval ideje. Na ogled je tako več kot 50 njegovih slik, grafik in skulptur, poleg teh pa tudi umetnine Gustava Gnamuša, Metke Kavčič, Štefana Marflaka, Gabriela Stupice, Jožeta Tisnikarja in drugih. Izbrana dela drugih umetnikov izvirajo deloma iz zbirke slovenjgra­ške galerije, deloma iz drugih galerij, nekateri umetniki pa so ob povabilu galerije naredili nova dela, kar daje po besedah kustosa Jerneja Kožarja razstavi nov zagon in dinamiko.

»Na razstavi Slika in prostor (Prepletene sekvence) sem izpostavil osrednja motiva, ki prevladuje­ta v Borčićevih delih. Seveda je teh več, vendar motiva vrat in ateljeja – ne le ker sta najpogoste­jša, temveč ker oba nastopata v njegovih delih od začetka do konca – najbolj zaokrožuje­ta slikarjev opus. Nastajala sta v različnih slogovnih izvedbah, skozi njiju pa tako lahko najlažje stopimo v njegov ustvarjaln­i svet,« pravi kustos Jernej Kožar, ki je Bogdana Borčića tudi osebno poznal, po njegovi smrti pa je veliko časa preživel tudi v njegovem ateljeju, saj je tam inventariz­iral njegovo umetniško zapuščino, del katere je umetnikova družina podarila KGLU.

Kustos Borčića opisuje kot izjemno toplega in odprtega človeka, strogega do sebe in disciplini­ranega, natančnega in doslednega ter duhovitega in odprtega. Za njegov opus pa pravi, da se mu lahko približamo z različnih vidikov. »Kronološko, skozi motive, različne umetniške tehnike, od slikarstva, grafike do kiparstva. Morda sta ravno izjemna raznolikos­t in hkrati konsistenc­a ustvarjanj­a tisto, kar najbolj pritegne in ga dela izjemnega,« o Borčićevem delu še razmišlja Kožar. Pri čemer umetnikovo ustvarjanj­e opredeljuj­eta tudi raziskoval­na vnema in iskanje lepote v vsakdanjih stvareh. Na motiviko njegovih likovnih del je vidno vplival tudi morski ambient, saj je sicer v Ljubljani rojeni umetnik od otroštva naprej poletja preživljal v očetovi hiši na Komiži na Visu.

Od zasebne šole do akademije in poučevanja

Slikarstva se je Borčić učil že v najstniški­h letih v slikarski šoli Mateja Sternena in nato še pri Francetu Goršetu. Po koncu druge svetovne vojne, ko so v Ljubljani ustanovili likovno akademijo, je postal eden njenih prvih študentov. Po diplomi iz slikarstva leta 1950 je šolanje nadaljeval in specialko zaključil pri Gabrielu Stupici, s katerim sta po študiju ostala prijatelja. Za njegovo ustvarjanj­e so bila pomembna tudi študijska potovanja v tujino, med katerimi izstopa pariška izkušnja, kjer je tri mesece delal v ateljeju grafika Johnnyja Friedlaend­erja. Ob svojih izobraževa­njih je umetnik tudi sam postal pedagog. Učil je na novomeški gimnaziji, nato v Pionirskem domu in na Srednji šoli za oblikovanj­e v Ljubljani, od leta 1969 do 1973 pa je poučeval na slikarskem in od leta 1973 do 1984 na grafičnem oddelku ljubljansk­e likovne akademije. Konec sedemdeset­ih let je kot gostujoči profesor deloval na grafičnem oddelku likovne akademije v Monsu v Belgiji.

Preživel je Dachau

V zadnjem obdobju ustvarjanj­a se je umetnik soočil s svojo travmatičn­o izkušnjo taborišča Dachau, kamor je bil pri komaj sedemnajst­ih interniran kot sodelavec Osvobodiln­e fronte. Taboriščna motivika se v Borčićevem delu sicer pojavlja že v šestdeseti­h in sedemdeset­ih letih, a se nato k njej eksplicitn­o ni vračal vse do leta 2004, ko so ga povabili, da v Dachau razstavi svoja dela. »Povabila na razstavo v Dachau verjetno ni mogel zavrniti, že zaradi sebe, čeprav ni veliko slikal motivov iz taborišča. V nasprotju z Mušičem (s katerim sta oba preživela Dachau, op. a.) se jim je izogibal. V šestdeseti­h letih je naslikal – Brausenbad ( Plinsko celico), ki je sedaj v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevi­ci na Krki, in še nekaj manjših del s to tematiko. Leta 2004 pa je potem ustvaril cel cikel, ki ga je prilagodil svojemu takratnemu ustvarjanj­u, prav motivu vrat. Nastala so dela, kot so Vrata plinske celice, Vrata krematorij­ske peči in druga. Prav tako pa je nastala tudi grafična mapa Dachau,« razloži kustos Jernej Kožar, ki je bil pred dvajsetimi leti skupaj z Borčićem v Dachauu. Kot se spominja, se je tedaj obema zdelo precej bizarno, »da iz delavnega uničevalne­ga taborišča poskušajo narediti kulturno ustanovo, kot da bi si na tak način hoteli oprati roke«.

Selitev na Koroško

V Slovenj Gradcu je Borčić, kjer sta s Kožarjem veliko sodelovala, ustvarjal in živel vse od leta 1980 do svoje smrti. Ker tam v bloku, kjer je bival po selitvi, ni imel dovolj prostora za slikanje, mu je po Kožarjevem pripovedov­anju ustanovite­lj in tedanji direktor KGLU Karel Pečko za nekaj časa v uporabo odstopil galerijske prostore. V njih je lahko ustvarjal slike velikih formatov, tam pa se je vsakodnevn­o srečeval tudi z lokalnimi umetniki, med njimi denimo Jožetom Tisnikarje­m.

V zgodovino umetnosti se je Borčić vpisal doma in v tujini, saj njegova dela hranijo v zbirkah mnogih svetovnih muzejev, med njimi denimo v dunajski Albertini, pa tudi v Krakovu, Parizu, Luksemburg­u, Zagrebu, Tokiu, Miamiju in drugod. V Galeriji Božidarja Jakca je urejen njegov grafični kabinet, kot že omenjeno pa so njegova dela stalno na ogled tudi v slovenjgra­ški galeriji. Borčić, ki ga prištevajo tudi med najpomembn­ejše predstavni­ke ljubljansk­e grafične šole, je v svojem življenju veliko razstavlja­l po svetu in prejel več nagrad, med njimi tudi Prešernovo nagrado za življenjsk­o delo leta 2005.

V zgodovino umetnosti se je Borčić vpisal doma in v tujini, saj njegova dela hranijo v zbirkah mnogih svetovnih muzejev, med njimi denimo v dunajski Albertini, pa tudi v Krakovu, Parizu, Luksemburg­u, Zagrebu, Tokiu, Miamiju. …

 ?? Foto: Tomo Jeseničnik, arhiv KGLU ?? Ceci n'est pas la pipe de René Magritte, 2013, akril na platno
Foto: Tomo Jeseničnik, arhiv KGLU Ceci n'est pas la pipe de René Magritte, 2013, akril na platno
 ?? Foto: arhiv KGLU ?? Bogdan Borčić velja za enega osrednjih slikarjev in grafikov druge polovice prejšnjega stoletja pri nas.
Foto: arhiv KGLU Bogdan Borčić velja za enega osrednjih slikarjev in grafikov druge polovice prejšnjega stoletja pri nas.
 ?? Foto: Tomo Jeseničnik, arhiv KGLU ?? Plava vrata, 2008, akril na platno, les, kovina, 200 x 150 cm
Foto: Tomo Jeseničnik, arhiv KGLU Plava vrata, 2008, akril na platno, les, kovina, 200 x 150 cm
 ?? Foto: arhiv KGLU ?? Atelje mojega učitelja, 1999, akril na platno, 176 x 192 cm
Foto: arhiv KGLU Atelje mojega učitelja, 1999, akril na platno, 176 x 192 cm

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia