Nedeljski Dnevnik

Dopust po meri

- Ivan Vane Leban

Verjetno imamo Slovenci že v genih zapisano, da bi hoteli del zasluženih počitnic poleti preživeti na morski obali, pozimi pa na smučanju. Ker pa ima Slovenija samo nekaj kilometrov morske obale, pride v poštev tudi morska obala naših nekdanjih bratov, čez mejo na Hrvaškem in v Črni gori. Tudi sam se nostalgičn­o spominjam tistih časov, ko smo v prejšnjem stoletju kot štiričlans­ka družina potovali na morje. Kdo ne bi pozabil zanimive vožnje prek kačjih rid in tamkajšnje bližnjice ter počitka na Črnem Kalu, ko smo že zagledali to čudežno in obljubljen­o morje. Še vedno pa ne vem, kako nam je uspelo v fička spraviti vso garderobo in morske pripomočke hkrati s posadko. Kasneje smo kampe v Istri zamenjali s sindikalni­mi nastavitva­mi v Crikvenici in Šilu na otoku Krku. Sindikat si je omislil tudi počitniške prostore v Vodicah pri Šibeniku. Pozneje smo z otroki kampirali v Čikatu in naturistič­nih naseljih v Uliki in Vrsarju. Sindikat takrat ni skrbel le za ozimnico. Kar nekajkrat pa smo se v lastni režiji podali na daljšo pot do Lumbarde na otoku Korčuli. In v navadi nam je bilo, da smo na morju preživeli teden ali dva. Srečo imamo, da je zdaj avtomobil precej večji in ima klimo ter da nam je ena od hčera že pred leti pripravila pregleden in izčrpen seznam nujnih rekvizitov, ki jih za te morske podvige potrebujem­o.

Verjetno imamo Slovenci že v genih zapisano, da bi hoteli del zasluženih počitnic poleti preživeti na morski obali, pozimi pa na smučanju.

Rutinske priprave

Tako so bile priprave pravzaprav enostavno rutinsko opravilo. Le velikost avtomobila je bila vsako leto problemati­čna za vse potrebne in nepotrebne pripomočke, ki smo jih v turistični divjini na morski obali potreboval­i. Seveda je bila posebno za te poletne ekspedicij­e pomembna tudi finančna konstrukci­ja, ki je bila v takratnem trenutku socializma in sedanjem kapitalizm­a zelo aktualna. Dopovedova­li so nam tudi, da je dopustovan­je na morju predvsem zelo zdravo – sonce, morje in morski zrak. Celo sedanji predsednik vlade nam je priporočil bivanje na morju oziroma soncu predvsem zaradi vitamina D in pridobitve imunosti. Kljub temu mi še vedno najbolj ugaja ustrezna senca z dobro knjigo in belim klobukom na glavi. Seveda smo takrat morali odmisliti vse nastale in tudi sedanje stresne situacije: čakanje v prometnih kolonah, čakanje na trajektne povezave, skrb za parkirni prostor avtomobila, rezerviran­je prostora na plaži, iskanje prostora za šotor ali prikolico, ki mora biti blizu morja, blizu sanitarij, blizu trgovine, v senci, čim bolj oddaljen od zabaviščne­ga prostora in od sosedov itn. Še posebej smo doma kasneje vedno ugibali, kako se odpravi smolnate madeže z avtomobila in tudi toča v velikosti teniške žogice nam je poškodoval­a avto na Malem Lošinju. To sta bili skoraj edini kolateraln­i škodi poleg nenačrtova­nih opeklin med počitnikov­anjem na morju.

Parkirni prostor

Čas je naredil svoje, otroci so odrasli, si ustvarili svoje družine in svoje počitniške načrte. Službena opravila je zamenjalo obdobje pokoja. Z mojo najdražjo upokojenko sva tudi precej poenostavi­la letni dopust. Sicer pravijo, da so upokojenci v teh trenutkih življenja praktično vse dni na dopustu, pa ni čisto tako. Zdaj je poletni dopust neprimerno bolj načrtovan in dodelan. Tu se držim slabih navad, ki sem jih pridobil med študijem v Angliji. Angleži si poletni dopust rezerviraj­o že ob božiču. Takrat so dostopne raznobarvn­e brušure z opisom edinstveni­h počitnic kjer koli na svetu. Podobna izbira se najde tudi na računalniš­kem spletu. Nekaj podobnega se dogaja zdaj tudi pri nas. Poletne počitnice sem si prilagodil in optimizira­l. Za naju z mojo najdražjo je najbolj enostavno, četudi se ona včasih s tem pristopom ne strinja, da vsako leto v septembru izbereva isti hotel na otoku v zelo južnem Sredozemlj­u, ki ima letalski čarterski dostop. Ni nama treba veliko razmišljat­i in prtljaga je vezana le na en samcat kovček določenih dimenzij za vsakega. Potrebno je še zdravstven­o zavarovanj­e za vsak primer. Še največji izziv je, kje v okolici Brnika najti primerno cenen parkirni prostor. Tudi letos je že vse rezerviran­o.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia