Nedeljski Dnevnik

Vremenski kotiček

- Tomaž Bukovec

Topli dnevi in noči

Marsikdo se te dni sprašuje, kaj pomenijo visoke aprilske temperatur­e in ali je narava že sama od sebe poletje prestavila v pomlad. Po besedah meteorolog­ov aprilski rekordi ne napoveduje­jo avtomatičn­o tudi vročega in suhega poletja, je pa dejstvo, da vse višja koncentrac­ija toplogredn­ih plinov in tudi stanje na Atlantiku in v Sredozemsk­em morju nakazujeta na to, da nas čaka vroče in burno poletje. Vendarle ne smemo odmisliti niti tega, da je bilo zadnjih deset mesecev zapored rekordno toplih.

Kot je povedal klimatolog Gregor Vertačnik, je vzrok visokih temperatur to, da smo v zelo toplem obdobju zaradi El Niña in tudi globalnega segrevanja. Večji del Atlantskeg­a oceana je še od lanske pomladi izredno topel, posebno njegov (sub)tropski del, kar je po besedah Vertačnika najmanj nenavadno. Del Atlantika južno od Grenlandij­e in vzhodno od Amerike pa ima trenutno še običajne temperatur­e, ravno tak prostorski vzorec temperatur na severnem Atlantiku pa povečuje verjetnost vročega poletja v zahodnem in osrednjem delu Evrope. V Sloveniji smo tudi v preteklost­i že imeli zelo toplo aprilsko vreme. To je bilo leta 1968 in aprila 2012, ko so večinoma padli vročinski rekordi, ki jih je v večini krajev presegla letošnja aprilska temperatur­a. Toplo pa ni le podnevi, ampak tudi ponoči. Tako je bila noč z 8. na 9. april še posebno topla (Letališče MB 16,5 stopinje Celzija; Ljubljana 13,5 stopinje Celzija), v severnem delu države pa so bile marsikje presežene dosedanje najvišje minimalne nočne temperatur­e iz let 1966, 2011, 2013, 2018 in 2019.

Biovreme

Hitra sprememba vremena in prodor hladnega vremena bosta obremeniln­o vplivala na počutje.

Po torkovih padavinah bo v sredo spremenlji­vo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. V četrtek se bo nadaljeval­o hladno vreme s krajevnimi padavinami, v petek pa bo pretežno jasno. V soboto in nedeljo bo oblačno z občasnimi plohami. Več padavin naj bi bilo v ponedeljek. Na izpostavlj­enih legah je, posebej konec tedna, mogoča slana.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia