Nedeljski Dnevnik

Slovenija za vrnitev med svetovno elito

Moško hokejsko reprezenta­nco čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Bolzanu

- Matjaž Terzič

Potem ko je lani izpadla iz elitne divizije, si bo slovenska reprezenta­nca v hokeju na ledu v prihodnjih dneh (med 28. aprilom in 4. majem) na svetovnem prvenstvu skupine A divizije I v Bolzanu v sosednji Italiji znova skušala izboriti uvrstitev med elito in nastop na njenem svetovnem prvenstvu prihodnje leto na Švedskem in Danskem. Nasproti ji bodo poleg gostitelji­ce Italije stale Madžarska, Južna Koreja, Romunija in Japonska, med elito pa potujeta prvouvršče­ni reprezenta­nci, med kateri se ima za cilj uvrstiti tudi Slovenija. To je jasno potrdil tudi selektor Edo Terglav: »V sedmih dneh nas čaka pet tekem in lahko se zgodi marsikaj. Odločale bodo podrobnost­i, ki jih bomo poskušali še dodelati pred odhodom v Bolzano. Vsaka tekma bo za nas finale, toda če bomo stvari izvedli, kot jih znamo, če bo boj, če bomo vsi angažirani, mislim, da se lahko nadejamo dobrih stvari. Vsi smo tu zaradi enega razloga – zmag. Sem zmagovalec, stvari hočem vedno narediti dobro. Če pa bo kakšna napaka, si lahko takoj v nevarnosti.«

Nujna pomladitev

Terglav se je reprezenta­nci priključil 8. aprila, saj je imel pred tem še klubske obveznosti v Franciji, so pa že pred tem v izbrani vrsti okrepili trenerski štab. Poleg dosedanjih pomočnikov Mitje Šivica, ki je v odsotnosti Terglava na začetku tudi vodil priprave, in Mitje Robarja zdaj kot tretji pomočnik namreč sodeluje še Gorazd Drinovec. »Novembra, ko sta imela Šivic in Robar obveznosti v reprezenta­nci do 20 let, se nam je na turnirju na Madžarskem pridružil Drinovec, ki ga zelo spoštujem. V Budimpešti se je izkazalo, da bi bil potreben v našem štabu, saj več oči več vidi, in bo zagotovo dodana vrednost,« je povedal Terglav in glede sestave reprezenta­nce dodal, da so se odzvali vsi. »Imeli smo nekaj težav z boleznimi, a igralci, ki smo jih želeli, so prišli. Želim si, da ekipa vse pusti na ledu, da vsak dan, ko pridemo v dvorano, damo vse od sebe. Če bo ta energija prava, se lahko zgodijo velike stvari.«

Pri tem je treba dodati, da Slovenija v poimensko najmočnejš­i zasedbi na svetovno prvenstvo vendarle ne bo odpotovala. Zaradi klubskih obveznosti bo kakopak manjkal prvi zvezdnik Anže Kopitar, enako pa skoraj zagotovo velja za četverico Blaž Gregorc, Žiga Jeglič, Jan Urbas in Miha Verlič, ki v Nemčiji v dresu Fischtown Pinguins iz Bremerhavn­a igra v finalu tamkajšnje­ga državnega prvenstva. Ob tem se je selektor odločil tudi za manjšo pomladitev in tako med drugim tokrat na seznamu ni izkušenega Žige Panceta. »Čutil sem se dolžnega, da mu pojasnim, zakaj. Izrazil je pripravlje­nost, da še pomaga, a moramo vpeljati mlade fante. Precej izkušenih čez leto ali dve ne bo več igralo in ne moreš kar narediti preskoka. Če jim zdaj ne bomo dali priložnost­i, bo nastala velika luknja. To je težko povedati igralcu, igralcem pa je težko to sprejeti.

A za vsakogar pride ta čas,« je o pomladitvi dejal Terglav.

V okviru priprav na svetovno prvenstvo je Slovenija odigrala vrsto prijateljs­kih tekem, novembra lani in februarja letos že tudi s tekmicama, s katerima se bo pomerila v Bolzanu, Italijo in Madžarsko. Na novembrske­m turnirju v Budimpešti z Italijo je izgubila z 0:1, na drugi tekmi z Ukrajino zmagala s 5:4 in na tretji z Madžarsko izgubila s 3:4. Februarja je Italijo najprej premagala s 5:1, nato pa po kazenskih strelih še z 2:1, v zadnjem ciklusu priprav pa je v tem mesecu najprej dvakrat premagala Avstrijo (5:2 in 6:0), nato prav tako dvakrat ugnala Poljsko (2:0, 3:1). »Za nami sta dve težki tekmi z dvema pozitivnim­a rezultatom­a. Poljaki so zelo trden nasprotnik, ki igra precej agresivno, zato se jim na začetku niti nismo znali fizično zoperstavi­ti, a bolj ko se je tekma razvijala, boljši smo bili. Dobro smo igrali z igralcem več na ledu, kontrolira­li plošček in dosegli lepi zmagi,« je po tekmah na Poljskem povedal Terglav. V času, ko je bil pričujoči članek že natisnjen, je Slovenija odigrala še dve prijateljs­ki tekmi proti Franciji.

Slovenke obstale

»Vsaka tekma bo za nas finale, toda če bomo stvari izvedli, kot jih znamo, če bo boj, če bomo vsi angažirani, mislim, da se lahko nadejamo dobrih stvari. Vsi smo tu zaradi enega razloga – zmag. Sem zmagovalec, stvari hočem vedno narediti dobro.«

Svoje manj ambiciozno delo pa je medtem že uspešno opravila ženska hokejska reprezenta­nca, ki si je v Rigi v Latviji zagotovila obstanek v tretjem kakovostne­m razredu svetovnega hokeja. Na svetovnem prvenstvu divizije I (skupina B) je namreč osvojila predzadnje, peto mesto, za kar sta bili dovolj zmagi po rednem delu s 4:1 proti zadnji Poljski, ki je izpadla, in po kazenskih strelih s 4:3 proti Latviji. Ob tem je Slovenija izgubila proti Italiji (1:6), Veliki Britaniji (1:2) in Slovaški (0:4), ki je zasedla prvo mesto in se vrnila v višjo skupino. Svetovne prvakinje elitne divizije so medtem postale Kanadčanke, ki so za svoj 13. naslov po podaljšku s 6:5 premagale ZDA, ki ostajajo pri desetih. Omenjeni reprezenta­nci sta tradiciona­lni tekmici, o njuni superiorno­sti pa najočitnej­e priča podatek, da sta se v finalu od prvega prvenstva leta 1990 pomerili vsakič, z eno samo izjemo leta 2019, ko so v finalu Američanke ugnale Finsko. Dodajmo še, da bo moško svetovno prvenstvo elitne divizije letos med 10. in 26. majem potekalo v Pragi in Ostravi na Češkem.

 ?? / Foto: Nik Erik Neubauer ?? Slovenska moška hokejska reprezenta­nca se je dobro pripravila na svetovno prvenstvo divizije I.
/ Foto: Nik Erik Neubauer Slovenska moška hokejska reprezenta­nca se je dobro pripravila na svetovno prvenstvo divizije I.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia