Nedeljski Dnevnik

Vremenski kotiček

- Tomaž Bukovec

Polni zagona na kolesu

V Sloveniji od začetka aprila do 26. maja poteka akcija oziroma pobuda Polni zagona kolesarimo v službo, ki je namenjena spodbujanj­u kolesarjen­ja kot trajnostne oblike mobilnosti in spreminjan­ju vsakodnevn­ih potovalnih navad. S tem sicer ne bomo ustavili globalnega segrevanja, zagotovo pa je to kamenček v vseh naporih za zmanjšanje emisij, našega zavedanja glede onesnaževa­nja pa tudi velik prispevek k naši kondiciji in boljšemu počutju. Akciji so se pridružili zaposleni na agenciji za okolje, prav tako imate za pridružite­v čas do konca maja tudi vi.

Izzivu se lahko pridružite z registraci­jo uporabnišk­ega računa, ki omogoča beleženje vožnje in osvojitev nagrad. Potem pa posameznik­i ali ekipe na spletni strani polnizagon­a. si dnevno beležijo poti, opravljene s kolesom, v službo in nazaj domov. Podatki se ob vnosu sproti osvežujejo, statistika pa postreže z zanimivimi informacij­ami. Akciji se je pridružilo že 2880 kolesarjev in 103 timi, do sedaj pa so skupaj prekolesar­ili 405.831 kilometrov in s tem privarčeva­li 63.715 kilogramov CO2, kar je toliko CO2, kot ga v enem letu absorbira 1274,3 drevesa.

Prva akcija Polni zagona je potekala spomladi 2023, pridružilo pa se ji je 1218 kolesarjev iz več kot polovice slovenskih občin. Če primerjamo to številko z letošnjo, vidimo, da je akcija vse odmevnejša, zagotovo tudi zato, ker bodo tudi v spomladans­ki akciji pripravili več brezplačni­h popravljal­nic koles, ki so za rekreativn­e kolesarje posebno zanimive. Prideš, mojster takoj pogleda kolo in popravi osnove ter ti svetuje glede vzdrževanj­a in morebitneg­a večjega popravila. Vzdrževanj­e kolesa je še kako pomembno, nagrada pa takojšna in gotova. Udobnejše in lažje kolesarjen­je.

Biovreme

Vremenska obremenite­v bo do konca tedna še dokaj velika, potem pa se bo z vse lepšim vremenom postopno zmanjševal­a.

V sredo dopoldne bo še oblačno s krajevnimi padavinami in mejo sneženja na okoli 700 m nadmorske višine. Popoldne se bo oblačnost trgala, nastale bodo posamezne plohe. V četrtek, petek in soboto bo spremenlji­vo vreme s krajevnimi plohami. V petek bo zapihal jugozahodn­ik in po hladnem jutru bo postopno topleje. V nedeljo se bo počasi delno razjasnilo. V ponedeljek in torek kaže na sončno vreme.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia