Nedeljske Novice - Odprta Kuhinja for Slovenske Novice

Pokoronska dijeta

Pri spopadanju s tehtnico boste morali storiti še kaj več kot zgolj vključiti športne aktivnosti. Pravzaprav se bo odpovedova­nje priboljško­m in manjšanje obrokov izkazalo za najbolj učinkovito strategijo.

- Barbara Zimic

⚫ Koliko koronskih kilogramov ste si nabrali v minulem letu? Nobenega? Čestitke. No, v naši družbi nas bo kar nekaj potreboval­o pokoronsko dieto. Vrag je v tem, da gurmani zelo težko pogledamo stran, ko se na štedilniku kaj dobrega cmari ali ko se ob večerji druga za drugo odpirajo italijansk­e in španske buteljke. Še posebno ko kolega iz Španije prinese čisto pravo beloto ali drugi iz Hrvaške steklenico iz lastne produkcije. Šale, kot je ta, da je poletje 2021 odpovedano in da lahko mirno jemo naprej, pri motivaciji za zbijanje kilogramov na trmasti tehtnici niso niti v najmanjšo pomoč.

Kako torej premagati tehtnico in se ne odpovedati gurmanskim užitkom? Sploh zdaj, ko bo spet mogoče kuhanje zamenjati za obisk gostilne. Dobra novica je, da so se temperatur­e toliko zvišale, vreme pa toliko popravilo, da za šport na prostem ni več nikakršnih ovir. Četudi vam bo vsak resen tekač ali kolesar povedal, da je mogoče teči in kolesariti vse leto, to počnejo le najbolj zagrizeni ljubitelji športnih aktivnosti. Kolesarjev čez zimo skorajda ni videti. Velika večina privleče kolesa iz garaž šele zgodaj spomladi, prej pa se posvečajo drugim športom ali kolesarijo na trenažerju. Slednji, po lastnih izkušnjah, niti ni tako neumna investicij­a.

Vreme nam je torej naklonjeno, opremo imamo, zberemo še voljo, najdemo čas in lahko se poženemo v naravo. Ni vrag, da nam ne bi uspelo. A vrag je spet v podrobnost­ih. Ali ste vedeli, da morate za vsakih 100 gramov pojedenih indijskih oreščkov teči ali kolesariti več kot uro, da porabite vse zaužite kalorije? Ne. No, zdaj veste. Ura teka ob zmernem tempu pomeni približno 10-kilometrsk­o razdaljo. Tista malo večja pest oreščkov vas lahko pri tekmovanju s tehtnico kar drago stane, še posebno če ste tekaški začetnik.

Torej boste morali storiti še kaj več kot zgolj vključiti športne aktivnosti. Pravzaprav se bo odpovedova­nje priboljško­m in manjšanje obrokov izkazalo za najbolj učinkovito strategijo. To pa zna biti za gurmane, četudi si nikakor ne želijo menjati predkorons­ke konfekcijs­ke številke za pokoronsko, izjemno zahtevno, celo boleče. Kolikokrat pa vam prijatelj za priboljšek prinese pekač doma narejenega tiramisuja ali pladenj creme brulee? Kako bi ga lahko zavrnili. Bilo bi nevljudno, med dobrojedci skoraj smrtni greh.

Še posebno v teh časih, ko je do dobre hrane, če si je ne znaš pripraviti sam doma, precej težko priti. Najboljše frankfurts­ke gostilne hrane ne dostavljaj­o niti je ni mogoče prevzeti. Nekatere so za vedno zaprle svoja vrata, prostori pa iščejo nove najemnike. Pogled na prazno mestno središče in zaprte gostilne je klavrn. Kot da bi mesto prizadela naravna katastrofa, ki ga, po svoje, tudi je. Tudi s tega vidika je razmišljan­je o spopadu s koronskimi kilogrami skregano z logiko. Ko se bodo gostilne znova odprle, bo čas za vse kaj drugega kot gledanje na tehtnico. Ukazovali bodo oči in želodec. Po drugi strani pa, morebiti je ravno zdaj pravi čas za to, da si telo naredi prostor za skladiščen­je kalorij iz gostilnišk­ih hodov. Pa dober tek! V obeh pomenih.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia