Nedeljske Novice - Odprta Kuhinja for Slovenske Novice

Lepinje s sezamom

-

SESTAVINE:

1. Korak

• 1vrečka kislega testa Fala

• 700 g bele moke (Manitoba, Zlata moka Mlinotest)

• 480 g vode

2. korak

•½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa

Fala

• 3 velike žlice semen sezama

• 1 velika žlica sladkorja

• 2 mali žlički soli

• 80 g vode

Prvi korak: vodo, moko in kislo testo Fala dobro premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo počivati več ur (do 9 ur, a ne manj kot 2 uri).

Drugi korak: v posodo s testom nadrobimo kvas Fala in primešamo sladkor. Testo mešamo najprej počasi, nato na najvišji hitrosti deset minut; med mešanjem dodamo sol in semena.

Gladkemu testu prav na koncu dodamo vodo in jo vmešamo na način »povleci in preloži«; opis v nadaljevan­ju.

Testo raztegujem­o tako, da na gornji strani posode primemo za testo in ga povlečemo navzgor in zatem položimo preko dela, ki je ostal na dnu posode. Posodo obrnemo za četrtino in ponovimo postopek vlečenja in prelaganja testa; nadaljujem­o obračanje posode in vlečenje testa (vsaj štirikrat); pri tem smo krepili glutenske vezi in vmešali večino vode.

Po prvi seriji povlekov in prelaganj pustimo testo počivati pol ure in nato znova raztegujem­o in prelagamo - postopek ponovimo trikrat na pol ure, po zadnjem raztegovan­ju ga še zadnjič pustimo vzhajati na sobni temperatur­i najmanj uro.

Vzhajano testo stresemo na gladko površino in s pomočjo pekovske lopatke razdelimo na majhne koščke (približno 100 g – 120 g). Primerno velik kos testa oblikujemo v majhne kroglice s pomočjo lopatke. Zložimo jih na pomokan peki papir na pladnju, pokrijemo in jih pustimo vzhajati.

Pečico segrejemo na najvišjo temperatur­o skupaj s pekačem, na katerem bomo pekli lepinje. V vzhajane lepinje z mokrimi prsti odtisnemo več luknjic, da se še malo bolj razlezejo, nato pa jih s pomočjo peki papirja prestavimo s hladnega pladnja na vroč pekač. Pekač prestavimo nazaj v pečico. Lepinje pečemo na najvišji temperatur­i približno 12 minut.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia