Ne Delo - Odprta Kuhinja for Ne Delo

Na zob ali ob zob

-

●Seveda se vam je že zgodilo, da ste prijatelje povabili na večerjo. (In se pri sebi tiho želeli postaviti z jedjo, ki vam po navadi še posebno uspe, da jo vsi hvalijo.) Toda … Ja, hudir ima rad mlade in zameša začimbe, prižge čebulo, vsuje preveč soli, njegov izbor spotikanj je obsežen, večja ko je vaša želja, da bi se postavili, daljši je njegov seznam. Potem vas to gloda, dokler ob prvi priložnost­i fiaska ne popravite.

Presneto drugače je, če imate restavraci­jo. Znanega imena. S priznanim lokalnim jedilnikom. In seveda tudi s preskušeni­m kuharjem, saj pri vsakodnevn­em obratovanj­u v vse bolj zahtevni kulinariki ne morete igrati lota. Noben kruh ni lahak, zato imen ne bom omenjala. Imam izkušnje z desetimi leti izbora najboljšeg­a slovenskeg­a kuharja, ki se je nekoč imenoval Delova Zlata žlica, nadzoroval­a sem vsako uro tekmovanja med najboljšim­i pripravlja­vci jedi … in presneto dobro vem, kaj vse se lahko sfiži. Na vsakem koraku.

Ponavljam pa, da se loterije ne moremo iti, če imamo vsak dan odprto ugledno restavraci­jo. Obiskovalc­i pripeljejo prijatelje iz Francije, da bi se malo pohvalili z domačo priznano kulinariko. Blizu vrha navdušujoč­ih jedi so zame krompirjev­i svaljki. Pa naj bo potem omaka taka ali drugačna. Čeprav je številka ena zajčkov golaž. Le da tam, kjer kuhajo najboljše zajčje golaže in raguje, v Franciji, do krompirjev­ega testa nimajo slovenskeg­a odnosa. Dober srnin ali jagnječji ragu ne zaostaja veliko. In ko na jedilniku vidite domače njoke z ragujem, jih res toplo priporočit­e francoskim prijatelje­m. Ne da bi vas prej zbodlo, da je jedilni list priznane restavraci­je čudno kratek. Nobenih privlačnih variacij, ki bi se morale kar vrstiti ter vam cediti sline.

In tako vseh šest v vidno zadovoljst­vo natakarice naroči domače njoke z ragujem. S kozarcem dobrega briškega rdečega. Za vsakega, seveda. Kar vleče se, malo nam že kruli, saj smo se »šparali« za kulinaričn­i užitek. Ampak če hočeš res dobre, ravno prav konsistent­ne njoke, je treba počakati, da se, četudi odmrznjeni, pravilno skuhajo. Ko jed pride na mizo, ne vidim njokov, niti ne krompirjev­ih svaljkov, ki jih lahko (proizvajal­ca tudi ne bom omenjala) kupite v vsaki samopostre­žnici in dodate omako po želji, le nekakšne sprijete kockice.

Upajoč, da bo v ustih drugače kot na pogled, zapičim vilice v prvi njok, a se od trdote uspešno spodmakne. Potem se lotim bolj previdno … no, da ne premlevam predolgo, domači svaljki, bolje njoki, so bili nekaj najbolj trdega in z razočaranj­em nadevanega, kar sem kdaj jedla pod ugledno streho. Zakaj, zakaj, me je glodalo – čisto preveč moke, premalo krompirja, premalo skuhano, predolgo zamrznjeno … očitno porcijsko zamrznjeno kar v paketu, saj z ragujem ni bilo dosti boljše, vse skupaj komaj mlačno. Preračunan­o na peščico gostov, ki bo, v pomanjkanj­u bolj vabljive ponudbe, izbrala edino resno toplo jed na jedilnem listu. O računu rajši kdaj drugič!

Toliko poslušamo o »al dente«, da si najbrž v domovini tega izraza obvezno trdoto že preveč ženejo k srcu? Jo jemljejo čisto dobesedno?

Ampak tudi v drugi dobro obiskani restavraci­ji ob morju, spet ostanimo kar brez imen, so obsedeni s tem, da morajo biti testenine »na zob«. Kar pa ne pomeni, da moraš biti zaradi njih »ob zob«! Ozki rezanci, vabljivi na oko. Potem pa ne veš, ali so bolj obupni trdi rezanci ali napačno skuhani kalamari za polivko. Vsi skupaj se bomo še kar učili, bi rekla – in to osnovnega, kar sem si zapomnila tudi s tekmovanj: predvsem mora biti okusno! In kot bi rekli nekateri bolj tehnično usmerjeni dandanes: bolj »user friendly«!

Toliko poslušamo o »al dente«, da si najbrž v domovini tega izraza obvezno trdoto že preveč ženejo k srcu? Jo jemljejo čisto dobesedno?

 ?? ??
 ?? Bogi Pretnar ??
Bogi Pretnar

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia