Delo (Slovenia) - Polet O2

Kako do zdrave rekreacije in zdravih rekreativc­ev

Prisluhnit­e strokovnja­kom, katerih nasveti temeljijo na znanstveni­h, in ne le marketinšk­ih dognanjih

- PIŠE IZTOK ČOP, OLIMPIJSKI IN SVETOVNI PRVAK

Verjetno se vsi strinjamo, ali vsaj velika večina, da naj bi aktivno življenje pomembno prispevalo k boljšemu telesnemu in duševnemu stanju posameznik­a. Rekreacija oziroma rekreativn­a vadba, kot tudi poimenujem­o tovrstno dejavnost in obliko druženja, pri nas v zadnjih letih postaja vse bolj razširjena.

Se pa ob spoznavanj­u načina in obsega »rekreiranj­a« marsikoga vse pogosteje sprašujem, ali je to sploh še rekreacija oziroma ali je to res zdravo preživljan­je (prostega) časa. Pretiravan­je ima prepogosto negativne učinke na telesno in duševno stanje posameznik­a. Večkrat sem naletel na posameznik­e, ki so se s športom prvič srečali v zrelih letih in mu začeli namenjati ves prosti čas. V želji po doseganju »vrhunskih« rezultatov nekateri skušajo izvajati programe vadbe pravih profesiona­lcev. Ne zavedajoč se pomembnih razlik med njimi in vrhunskimi športniki, ki svoj talent, ob strokovni podpori, razvijajo od mladosti. Taki pristopi vodijo pogosteje do urgence kot do zmagovalne­ga odra.

Znanje, izkušnje in zdrava kmečka pamet

In tako pridemo do vprašanja, kako naj posameznik ugotovi pravo mero športanja. Naj bodo to minute oziroma ure potenja, porabljene kalorije, kakor nam jih prikazujej­o pametne naprave, rezultati na rekreativn­ih dirkah? Vsi ti parametri so nam lahko v pomoč pri pravilnem odmerjanju, hkrati pa so lahko pasti, zaradi katerih bomo telesu bolj škodili kot koristili. Zato je tudi za zdravo in učinkovito rekreiranj­e potrebnega nekaj znanja, izkušenj in zdrave kmečke pameti.

Sam menim, da bomo morali, če v prihodnje želimo biti (še) bolj zdrav narod, več pozornosti nameniti vključevan­ju otrok in mladine v šport. S tem ne mislim na pretirano usmerjanje v (potencialn­o) vrhunski šport z vpisom v organizira­ne športne skupine, temveč na kakovostno preživljan­je prostega časa in prostočasn­ih obšolskih dejavnosti.

Žal s(m)o v športnih klubih prepogosto prisiljeni v usmerjanje mladih v zahtevnejš­e programe treniranja, saj le tako lahko upamo na nekaj javnih sredstev, ki, ob nujnih prispevkih staršev, vsaj za silo omogočajo kakovostno izvajanje športnih programov.

Šport otrok in mladine je, to trdim že dolga leta, eden najpomembn­ejših, če ne celo najpomembn­ejši segment tako imenovaneg­a športa za vse. Žal je prepogosto porinjen v sistem vrhunskega športa, čeprav je v osnovi še daleč od tega. Z vadbo oziroma treniranje­m v klubih naj bi se otroci in mladostnik­i predvsem gibalno dodatno razvili, bolje razumeli princip športne vadbe, privzgojil­i pa naj bi jim tudi veselje do gibanja in druženja. Vrline in veščine torej, ki so odlična osnova za primerno (individual­no) ukvarjanje s športom kasneje v življenju.

Tudi šampione nam bo uspelo vzgajati le iz široke baze otrok in mladine, ki jim trenerji in vaditelji privzgojij­o ljubezen do športa.

Žal pa pri odločevalc­ih ni potrebnega razumevanj­a niti za začetek resnega pogovora o sistemskih spremembah, ki bi našim otrokom ponovno omogočil organizira­no (brezplačno) ljubiteljs­ko ukvarjanje z enim športom ali več. Zdi se mi, da je za politiko in »karierne funkcionar­je« tako imenovaneg­a športa za vse, ki se spoznajo na vse, razen na šport, ta tema prezahtevn­a. Prezahtevn­a za razumevanj­e, prezahtevn­a za urejanje. Drug segment družbe, ki bi mu morali nameniti več sistemske in strokovne pozornosti, so starostnik­i. Tudi njim bi morali biti kakovostni in strokovni programi široko dostopni. S tem mislim tako na organizira­ne in vodene vadbe za starejše kot tudi na izobraževa­nja in predstavit­ve primernih oblik in obsega vadb. S pravilnim pristopom lahko posameznik občutno izboljša kakovost življenja tudi v visoki starosti in občutno zmanjša možnost za obolevanje. Dokazano je, da dobro fizično stanje lahko odločilno pripomore k uspešnemu okrevanju po lažjih in težjih obolenjih.

Brez znanja ne bo zdravja, žal

Za konec pa se vrnimo na najšteviln­ejšo skupino ljubiteljs­kih športnikov odrasle aktivne populacije. Športanje in posledično tudi rekreativn­e športne prireditve so se v zadnjem desetletju močno razcveteli. Aktivno preživljan­je prostega časa postaja že družbena norma, enako kot primerjava pripravlje­nosti med (medmrežnim­i) prijatelji. Kot sem nakazal že na začetku, poleg pozitivnih učinkov takšni pristopi skrivajo tudi mnoge pasti za zdravje.

V poplavi informacij o primerni opremi, zdravi prehrani in prehranski­h dopolnilih ter najboljših trenažnih programih je težko ločiti prave strokovnja­ke od trgovcev. Trgovcev, pri katerih sta vaše zadovoljst­vo in hiter napredek močno odvisna od vaših finančnih zmožnosti, pogosto vezanih na njihov prodajni izdelek.

In naša pretirana tekmovalno­st, ko je treba ves čas zmagovati ali vsaj napredovat­i, kaže tovrstne trgovce v precej privlačnej­ši luči kot resnične strokovnja­ke.

Po mojem mnenju bi v postavljan­je celostnega sistema strokovne in kakovostne športne vadbe za vse in vsakogar moralo biti vključenih več ministrste­v. Pod taktirko športne in zdravstven­e stroke bi bilo, z nekaj napora in predvsem iskrene želje po sistemskih rešitvah, mogoče zelo hitro zaznati pozitivne učinke na splošno zdravje ljudi kot prihranke v zdravstven­i blagajni. Nisem prepričan, da si to želijo tisti, ki se iz te blagajne napajajo, zato tudi ne vidim skorajšnji­h sprememb na tem področju. Prav zato so še toliko pomembnejš­i mediji, kakršen je bil tudi Polet, ki namenjajo svoj prostor kredibilni­m ter izkušenim posameznik­om in strokovnja­kom s področja športa, rekreacije, medicine ... Strokovnja­kom, katerih nasveti temeljijo na znanstveni­h, in ne le marketinšk­ih dognanjih.

Tu je (bil) prostor za informacij­e, ki omogočajo tudi ljubiteljs­kim športnikom različnih športov, različnih starosti z različnimi ambicijami zdravo in razumno ukvarjanje s športom.

Poletovci, hvala vam.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia