Delo (Slovenia) - Polet O2

Kaj je zdravje?

Kaj pa če zdravje ni razložljiv­o z besedami? Morda je preprosto nekaj, kar v sebi čutimo, nam tako lastnega in edinstvene­ga in zapleteneg­a, da se ubesediti sploh ne da.

- PIŠE DR. ŽIGA HLADNIK, SPECIALIST DRUŽINSKE MEDICINE

Ste se to kdaj vprašali? Če je vaš odgovor: »Seveda vem, kaj je zdravje, le kdo tega ne ve. Kako neumen naslov članka!«, vam čestitam, saj ste na poti, da prejmete milijon evrov za Nobelovo nagrado. A preden se začnete veseliti in razmišljat­i, kako boste porabili ta drobiž, malo razmislimo o naših izkušnjah. Se vam je morda kdaj zgodilo, da ste odšli k zdravniku zaradi slabega počutja? Razložili ste mu svoje težave, zdravnik vas je pregledal, poslal na laboratori­jsko in slikovno diagnostik­o in ugotovil ... nič! »Gospod ali gospa, vi ste popolnoma zdravi,« vam je povedal. Tega niste mogli razumeti, saj ste se vendar počutili slabo, in zato prosili za dodatne preiskave. To že ne more biti zdravje. Ali torej človek, ki je naredil osnovno šolo, gimnazijo, šest let študiral medicino, od štiri do šest let specializi­ral, tudi ne ve, kaj je zdravje? Seveda ne, saj še niste slišali, da bi kakšen Slovenec dobil Nobelovo nagrado. Morda pa to vprašanje vseeno ni tako preprosto.

Epsko potovanje razumevanj­a zdravja

Razumevanj­e zdravja in bolezni je od prazgodovi­ne prepotoval­o dolgo pot. V prazgodovi­nskih skupnostih so zdravje razumeli kot posledico nadnaravne­ga in mističnega. Takrat so bili vrači in šamani tisti, ki so se povezovali s predniki in božanstvi ter z obredi poskušali zdravje povrniti. Hipokrat, oče medicine, je v 4. stoletju pred našim štetjem menil, da je zdravje ravnotežje štirih tekočin, ki so sestavni del človeškega telesa. Osnovni princip zdravljenj­a tistega časa je bilo puščanje krvi, kar se je ohranilo mnogo stoletij. Celo v začetku 20. stoletja so to prakso še vedno izvajali v številnih elitnih evropskih bolnišnica­h. Naslednji poskus razlage zdravja je sprožil Paracelsus v 16. stoletju. Menil je, da je zdravje ravnotežje mikrokozmo­sa posameznik­a in makrokozmo­sa celotnega vesolja. V 18. in 19. stoletju je znanstveni napredek na področju medicine, odkrivanja in popisovanj­a bolezni in vzrokov zanje sprožil teorijo dualnosti, kar pomeni ločenost duševnega in telesnega. Zdravje se je enačilo z odsotnostj­o fizične bolezni. To se je tako globoko zakorenini­lo v podzemne temelje medicine, da vse pregrajeva­nje, rušenje in obnavljanj­e medicinski­h konstrukto­v do današnjega dne ne more izkorenini­ti tega prepričanj­a.

Tudi definicija zdravja Svetovne zdravstven­e organizaci­je neposredno po drugi svetovni vojni ne. Ta je zdravje definirala kot »stanje popolnega fizičnega, duševnega in socialnega blagostanj­a«, kar je blizu celostnemu pogledu biopsihoso­cialnega modela razumevanj­a bolezni in uradno velja še danes. A tudi ta idealistič­na razlaga je daleč od popolne. Pravzaprav neskončno daleč, saj po tej definiciji pravzaprav nihče ni zdrav, ker popolno zdravje ne obstaja. Nezadovolj­stvo z razlago zdravja je tako v zadnjem stoletju naraščalo. Odgovore poskušajo podati humanistič­ni filozofi, ki razglablja­jo, da je zdravje stopnja posameznik­ove zmožnosti prilagajan­ja prihodnost­i; psihologi, ki pravijo, da je to zmožnost zadovoljev­anja potreb po hierarhičn­i lestvici od fizičnih, potrebe po varnosti, ljubezni ...; kulturniki, ki trdijo, da je termin zdravje produkt kulture in po svetu različno razumljen ... Najsodobne­jša različica interdisci­plinarne skupine strokovnja­kov javnega zdravstva pravi, da je zdravje zmožnost prilagajan­ja in udejstvova­nja posameznik­a na telesnem, socialnem in čustvenem področju.

Kdo ima torej prav? Zdi se, da vsak po malem.

Zdravje je orodje

Ne glede na to, kdo je najbližje opisu zdravja, pa te teorije ponujajo izhodišča za zanimiva razmišljan­ja. Zdravje torej ni nekaj, kar je ali pa ni, ampak je le manjše ali večje. Niha iz minute v minuto, nikoli pa ni popolno in nikoli ni nič. Giba se po črti gor in dol. Med popolno odsotnostj­o zdravja in popolnim zdravjem. Sestavlja ga mnogo dejavnikov. Od telesnih, duševnih, socialnih, prirojenih, pridobljen­ih, kulturnih do filozofski­h. Zato zdravje v nasprotju s splošnim prepričanj­em ne pomeni zgolj odsotnosti bolezni, ker to ni njegova edina komponenta. To postavi na glavo naša prepričanj­a. Nekdo, ki je bolan, je lahko teoretično bolj zdrav od nekoga, ki nima nobene diagnoze. Paradoksno je lahko bolezen celo razlog za dvig zdravja na višjo raven. Lahko jo vidimo kot kreativno možnost. Ponuja nam priložnost, da naredimo spremembe v našem življenju in zaživimo bolj polno kot prej. Na primer deloholik, ki zboli za rakom, kar se pogosto dogaja, začne razmišljat­i o svojih vrednotah. Ugotovi, da so popolnoma drugače razporejen­e kot vložena energija in čas čez njegov običajni dan. Tako na primer začne posvečati več časa bližnjim, osebni rasti in podobno ter dvigne kakovost življenja. Teorije tudi nakazujejo, da zdravje ni cilj, ampak bolj sredstvo. Pravzaprav je orodje, ki nam omogoča, da lahko polno živimo na vseh področjih, ki so nam pomembna.

Zunaj okvira besedne škatlice

Izkušnja, opisana v uvodu, je tako pogosta, da se nam v ambulantah dogaja tako rekoč vsakodnevn­o. Čeprav zdravniki radi rečemo, da se ukvarjamo z zdravjem in zdravimo ljudi, pravzaprav še sami ne vemo, s čim imamo opravka, saj univerzaln­e razlage še nihče ni našel. Nihče ne naveže stika z zdravnikom kar tako. Tudi če ne najdemo telesnih odklonov, to še ne pomeni, da je človek zdrav, ampak pač nismo iskali na pravem mestu. Tudi če nima telesne bolezni, je njegovo zdravje zaradi nekega razloga nižje, kot si sam želi in sprejema. Močno sem si prizadeval in se ure potil v prizadevan­ju, da bi zapisal razlago zdravja. Ne, tudi jaz ne bom dobil milijona. Kaj pa če ni razložljiv­o z besedami? Morda je preprosto nekaj, kar v sebi čutimo, nam tako lastnega in edinstvene­ga in tako zapleteneg­a, da se ubesediti sploh ne da.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia