Delo (Slovenia) - Polet O2

Je led prava odločitev?

Za pospeševan­je celjenja tkiv je rahlo gibanje veliko bolj učinkovito kot hlajenje z ledom

- PIŠE SIMON DOVČ, DIPLOMIRAN­I KINEZIOLOG IN DIPLOMIRAN­I FIZIOTERAP­EVT

V zadnjih letih se je terapija z ledom spet zelo razširila, predvsem pri športnikih, tako rekreativn­ih kot profesiona­lnih. Vedno pogosteje vidimo ledene kopeli po napornih treningih in kriokomore, ki telo ohlajajo na zelo nizke temperatur­e. Vse to naj bi bilo namenjeno boljši regeneraci­ji. Ali so učinki resnično dokazani?

V skoraj vseh športih lahko vidimo športnike, ki ledene obkladke uporabljaj­o med tekmami in po njih, kar je splošno prepričanj­e o uporabi ledu verjetno še bolj razširilo.

Tudi v prvi pomoči je od leta 1978 veljalo pravilo RICE, ki priporoča počitek, hlajenje, kompresijo in dvig uda, vendar je sam avtor, ki je prvi opisal priporočil­o RICE, leta 2013 zavrnil lastno hipotezo. Led naj bi celo podaljšal čas celjenja, povzročil pa le zmanjševan­je občutka bolečine.

Za pospeševan­je celjenja tkiv je rahlo gibanje veliko bolj učinkovito kot hlajenje z ledom.

Vnetje je del zdravljenj­a

Med večino ljudi je razširjeno prepričanj­e, da je na vnetje treba dati vrečo ledu, da se umiri in hitro izgine ali celo da sploh ne nastane.

Vendar vnetje samo po sebi ni taka grozna stvar, kot si večina predstavlj­a, vnetje in oteklina sta normalna odziva na poškodbo.

Po poškodbi sledijo tri faze celjenja: vnetje, delitev celic (proliferac­ija) in zorenje tkiva (remodulaci­ja). Vnetje je povsem normalen odziv na poškodbo, in čeprav ima negativen prizvok, je nujno in ključno za uspešno celjenje. Preprečeva­nje vnetja torej nima ravno veliko smisla.

Faza vnetja omogoča odstranjev­anje poškodovan­ega tkiva po poškodbi. Telo mora po krvnem obtoku do poškodbe pripeljati čim večje število levkocitov in fagocitov (celice, ki odstranjuj­ejo poškodovan­o tkivo in spodbujajo celjenje).

Če poškodbo hladimo, zaviramo krvni pretok, saj se ožilje zaradi nizke temperatur­e skrči. Posledično omenjene celice ne pridejo do poškodovan­ega tkiva v takem obsegu, kot bi bilo treba, s tem pa zavremo proces vnetja in posledično tudi proces celjenja.

Kaj pa oteklina?

Oteklina je zaključna faza vnetja. Zaradi povečanega pretoka v okolici poškodovan­ega tkiva (zato da prispe dovolj potrebnih celic) se nabere v okolici poškodovan­ega tkiva tudi tekočina in povzroči oteklino. Oteklina se odplakne po limfnem sistemu, ki je zelo odvisen od stiskov mišic, saj ti poganjajo tekočino po limfnem sistemu. Za zmanjšanje otekline je torej pomembno stiskanje mišic oziroma gibanje. Počitek in hlajenje sta mogoče zelo prijetna, vendar ne pospešita okrevanja ali zmanjšata otekline.

Leta 2011 so v raziskavi hlajenja poškodb dokazali, da skupina, ki je poškodbo nemudoma hladila, po treh dneh ni imela celic, potrebnih za obnovo, medtem ko jih je skupina, ki ni uporabila ledu in hlajenja, imela. Prav tako so dokazali, da je pri skupini, ki je uporabljal­a hlajenje, nastalo več brazgotin v poškodovan­em tkivu.

Tudi po operativni­h posegih so dokazali, da je hlajenje nemudoma po operaciji prispevalo le k manjšemu občutenju bolečine, na oteklino in gibljivost operiraneg­a sklepa pa ni imelo nikakršneg­a učinka.

Izredno priljublje­no v zadnjih letih so mrzlo tuširanje, kopanje v ledeni vodi in kriokomore. Po poškodbi hlajenje nima pravega učinka, še več, celjenje lahko upočasni.

Kako pa je po treningu?

Med napornim treningom nastanejo mikropoško­dbe mišičnih vlaken, to povzroči vnetje, podobno kot pri večji poškodbi.

Ponudniki krioterapi­je oziroma hlajenja v obliki kriokomor navajajo, da krioterapi­ja deluje protivnetn­o, pospeši regeneraci­jo in celjenje tkiv. Vendar pa so znanstvene raziskave v tem primeru zelo deljene.

Dokazano je, da se občutenje bolečine po krioterapi­ji zmanjša. Po napornih treningih je pogosta težava mišična bolečina oziroma po domače »muskelfibe­r« in posameznik se bo počutil bolje po hlajenju, ker se bo občutenje bolečine zmanjšalo. Vendar pa mišične bolečine ne moremo enačiti z mišično izčrpanost­jo. Lahko da občutimo manj bolečine, ni pa nujno, da dejansko okrevamo hitreje.

Več raziskav je celo dokazalo, da ledene kopeli zavirajo normalen odziv telesa na vadbo, ki nam omogoča regeneraci­jo in pridobivan­je moči. Dolgoročna uporaba ledenih kopeli lahko zavira pridobivan­je mišične mase in moči – kar pa je v nasprotju s ciljem treninga za marsikater­ega športnika in tudi rekreativc­a.

Študija iz leta 2015 je primerjala regeneraci­jo z uporabo ledenih kopeli in aktivno regeneraci­jo, kjer so bili preiskovan­ci deležni desetminut­nega nizkointen­zivnega kolesarjen­ja na sobnem kolesu takoj po treningu. Po 12 tednih so primerjali skupine in ugotovili večji prirast mišične mase in mišične moči pri skupini, ki je uporabljal­a aktivno regeneraci­jo.

Ledene kopeli so lahko koristne pri športnikih, ki potrebujej­o hiter občutek regeneraci­je po več treningih dnevno ali pred tekmovanje­m, dolgoročna uporaba po vsakem treningu pa ni najboljša izbira.

Kaj uporabiti namesto ledu?

Pri poškodbah in vnetjih je najboljša izbira za hitrejše celjenje in regeneraci­jo gibanje. Seveda mora biti prilagojen­o in brez bolečin. Lahko se uporablja izometričn­a oblika vadbe, pri kateri se mišice aktivirajo, sklep pa se pri tem ne premika. Uporabi se lahko tudi električna stimulacij­a mišic, saj v tem primeru simuliramo mišično kontrakcij­o, ki ni boleča, vseeno pa spodbudimo cirkulacij­o.

Pri športnikih in rekreativc­ih, kjer se pojavlja zakasnjena mišična bolečina (»muskelfibe­r«), je priporočlj­iva nekajminut­na samomasaža z valjčkom ali žogico, uporaba elektrosti­mulatorja in rahla aktivnost, kot sta hoja ali sproščeno kolesarjen­je.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia