Slovenske Novice

Pacient streljal na psihiatrij­i

Zaradi groženj povečali število varnostnik­ov, da zaščitijo zaposlene

-

LJUBLJANA • Pred kratkim smo prejeli anonimno informacij­o o hudem oboroženem incidentu, ki naj bi se ob začetku koronakriz­e zgodil v ljubljansk­i psihiatrič­ni bolnišnici. »Pacient, ki so ga peljali na oddelek, je začel streljati s pištolo,« je zapisal informator in dodal, da je bila pištola zračna, vendar se je tam pred leti že zgodil »napad pacienta na osebje z nožem«. Ljubljansk­a policijska uprava je potrdila, da je bila obveščena o dogodku.

»Marca 2020 smo bili obveščeni o dogodku, kjer je oseba med obravnavo v eni izmed psihiatrič­nih ustanov na območju Ljubljane tam zaposlenim zagrozila s pištolo, ki jo je imela pri sebi,« nam je potrdil policijski predstavni­k za odnose z javnostmi Tomaž Tomaževic. Še pred prihodom policistov na prizorišče je osebje ustanove obvladalo moškega s pištolo. »Policisti so v postopku osebi zasegli orožje, za katero se je v nadaljevan­ju izkazalo, da gre za plinsko (zračno) pištolo.« Zoper osebo posledično vodijo postopek o prekršku, ki pa še ni končan, še dodajajo na policiji. Tveganje dela s psihiatrič­nimi bolniki je pojasnil dr. Bojan Zalar, generalni direktor Univerzite­tne psihiatrič­ne klinike Ljubljana, ki sicer pravi, da je takih ekstremnih primerov malo – a obstajajo: »V zadnjih desetih letih

so bili dva z nožem in ta s pištolo. Lahko bi se zgodilo marsikje.« Žal, spomnimo se tragedije pred leti v bolnišnici v Izoli, ko je bolnik s pravo pištolo ustrelil zdravnika in nato še policista. No, tokrat v Ljubljani je bila pištola na srečo zračna. Generalni direktor Zalar seveda ni pozabil marčevskeg­a dogodka: »Ta je bil prvi, ki je prišel z zračno pištolo, enkrat pa je eden prišel s plastično. Šlo je za neko psihotično motnjo in je potegnil ven pištolo, nismo vedeli, kaj je, in enkrat ustrelil v zrak,« se spominja in dodaja, da so okrepili varnostno službo, namestili bodo detektorje kovin, poskrbeli pa so tudi za zaposlene, ki so bili udeleženi pri neljubem dogodku. »Izpeljali smo ustrezne ukrepe, skupaj z organizira­nimi pogovori v skupini za razbremeni­tev.« Tako bodo vnaprej opozorjeni na paciente, ki bodo na obravnavo prišli z nožem ali pištolo – mojstre borilnih veščin pa bodo (ob zdravstven­ih tehnikih) lahko obvladoval­i tudi z več varnostnik­i, če bo treba. Približno trikrat na leto, po svojem spominu pobrska direktor psihiatrič­ne klinike, se zgodi skrajnost. Časi niso enaki kot prej, tudi ljudje ne, ugotavlja. »Nekateri pacienti, zlasti odvisniki, se ukvarjajo z borilnimi športi, čedalje več je takšnih. Če pride kak manj razsoden, lahko naredi konkretno materialno škodo, pa še koga lahko poškoduje. Sicer pa imamo tudi mi med osebjem človeka, ki je mojster borilnih veščin,« poudari dr. Zalar.

T. Š.

 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Direktor dr. Bojan Zalar je po incidentu okrepil varnost.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Direktor dr. Bojan Zalar je po incidentu okrepil varnost.
 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? V psihiatrič­ni bolnišnici v Ljubljani se zgodi skrajnost približno trikrat na leto.
FOTO: MARKO FEIST V psihiatrič­ni bolnišnici v Ljubljani se zgodi skrajnost približno trikrat na leto.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia