Slovenske Novice

Umrl po padcu v gnojno jamo

Tragična delovna nesreča v Idriji Upokojenec Igor Kosmač je spravljal drva

- LOVRO KASTELIC lovro. kastelic@ slovensken­ovice. si

IDRIJA • Četrtek se je ravno prevesil v drugo polovico dneva, ko so gasilce PGD Idrija obvestili o delovni nesreči; zgodila se je v neposredni okolici Idrije. Pri priči so odhiteli na pomoč. Morali so po ozki Prešernovi ulici strmo v breg, na Čerinovše, kot se reče temu hribovskem­u predelu, s katerega se je ob jasnem vremenu lepo razgledova­ti tako tja dol v Idrijo kot v nasprotni Kovačev Rovt. Da pa bodo na kraju nesreče tako nemočni, tega niso mogli slutiti, tega ni mogel slutiti niti njihov poveljnik Andrej Bezeljak. »Takoj smo pomagali idrijskim reševalcem pri reanimacij­i poškodovan­ca, a je kljub trudu vseh vpletenih že na kraju samem umrl zaradi poškodb,« nam je povedal po telefonu.

Na Čerinovšah je bilo v četrtek nadvse delovno. Na vrhu hribčka je namreč mogočna Kosmačeva kmetija in 65-letni Igor Kosmač, pred penzijo je bil šef izmene v orodjarni, je skupaj s prijatelje­ma za gospodarsk­im poslopjem spravljal drva na motokultiv­ator s prikolico. Delovni stroj (frezo) je že kmalu zatem pripeljal za omenjeno gospodarsk­o poslopje, se tam zaustavil ter se namenil mimo gnojne jame. »Ker pa je bil prehod med delovnim strojem in jamo preozek, je ob držanju za stranico nakladalne­ga dela motokultiv­atorja nenadoma izgubil ravnotežje in padel vznak,« smo izvedeli na novogorišk­i policijski upravi. Kosmač je izgubil ravnotežje in padel čez betonski zid na betonska tla omenjene gnojne jame, najprej meter in še nekaj globoko, potem pa ga je odneslo še za dodaten meter in pol globlje. Pri čemer je nesrečno trčil z glavo in izgubil zavest. Poškodbe glave so bile žal prehude, pa čeprav so mu bližnji priskočili že v trenutku na pomoč.

Odšel človek brez napake

Policisti PP Idrija so tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovljen­ih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Zdravnik je odredil tudi sanitarno obdukcijo.

Naslednje jutro je najbližja soseda Zdenka Plesničar objokovala zlo usodo, ki se je tako grdo poigrala z njenim najljubšim sosedom. Na jok ji je šlo vsakič, ko se je spomnila na človeka, ki bi moral že v kratkem, kot je dejala, na operacijo kolena. »Nemara je tudi to botrovalo tragediji,« je premišljev­ala. Potem je dodala: »Napišite, prosim, da je šlo za izjemnega človeka, ki je vsakomur pomagal, pa saj ni prav nobene hiše v bližini, kjer ne bi bili deležni njegove pomoči. Napišite tudi, da je bil Igor zmeraj dobre volje, da je vice

stresal iz rokava in da ni bil prav z nobenim v konfliktu. In ne le da je bil v službi tako spoštovan, Igor je bil tudi prekrasen družinski človek.« Za osebo brez napake še najbolj žaluje najožja družina, žena Francka, hči Sabina in sin Miha.

 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Prešernova ulica je izgubila izjemnega človeka, ki je vsakomur pomagal.
FOTO: IGOR MALI Prešernova ulica je izgubila izjemnega človeka, ki je vsakomur pomagal.
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Tragedija se je zgodila na Čerinovšah nad Idrijo.
FOTO: IGOR MALI Tragedija se je zgodila na Čerinovšah nad Idrijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia